Hupisaarten kesäteatteri pois käytöstä

Rakennus on homehtunut kelvottomaksi, ja uudisrakennus on vieläkin vailla rahoitusta. – Oulun Työväen Näyttämö ei voi jättää ensi kesää väliin, puheenjohtaja Minna Kuusisto sanoo.
Väliaikaisia tiloja etsitään.

Eeva Kauppinen

Hupisaarilla ei esitetä kesäteatteria ensi kesänä. Vuodesta 1957 jatkunut perinne katkeaa ainakin väliaikaisesti.

Käyttökelvottomaksi todettu nykyinen kesäteatterirakennus on poistettu käytöstä.

Oulun Tilakeskuksen johtajan Jouko Leskisen mukaan nyt selvitetään, ryhdytäänkö rakennus purkamaan vuodenvaihteen jälkeen.

Pekka Lukkaroisen suunnittelemat rakennukset ovat olleet huonossa kunnossa jo vuosia. Oulun Työväen Näyttämö on tehnyt Hupisaarille kesäteatteriproduktioita viime vuodet kesä kerrallaan.

Uudisrakennukselle ei ole löytynyt rahaa Oulun kaupungin budjetista. Hupisaarten uuden kesäteatterirakennuksen yleinen arkkitehtikisa päättyi helmikuussa 2014.

Riippuu ensi vuoden talousarviosta, kuinka uudisrakennukselle käy.

– Päätös ei ole enää kaupunginjohtaja Matti Pennasen peukalon alla vaan määrärahana, jonka Tilakeskuksen johtokunta päättää. Joulukuussa se ratkeaa, lähdetäänkö uusi kesäteatterirakennus toteuttamaan vai ei, Leskinen kertoo.

Hankeryhmä on ollut halukas toteuttamaan kisassa toiseksi sijoittuneen oululaisarkkitehtien Janne Laukan ja Tuomas Niemelän ehdotuksen nimeltään arborea.

Kesäteatterin tavoitehinnaksi asetettiin 1 165 000 euroa.

Periaatteena on pidetty, ettei uusi saisi maksaa enemmän kuin vanhan peruskorjaus olisi maksanut.

– Jos rakennus lähtee toteutukseen, tavoitteena on painaa se kustannuksiltaan paljon edullisemmaksi ja tehdä siitä vielä komeampi kuin arkkitehtuurikilpailussa, Leskinen toteaa.

Erilainen toiminta Hupisaarten kesäteatterissa on arvokasta kaupunkipuiston elävyydelle sekä kaupunkilaisten viihtyvyydelle ja virikkeellisyydelle.

– Pidän kesäteatterirakennusta tärkeänä Ainolan puiston kannalta. On ajateltu myös muuta kuin kesäkautta. Tarkoitus olisi, että rakennus tulisi enemmän ympärivuotiseen käyttöön, Jouko Leskinen kertoo.

– Kaupunki tarvitsee tämäntyyppisiä rakennuksia. Olemme hoitaneet päiväkotien peruskorjauksia ja uusia kouluja, mutta kulttuuripuoli on jäänyt lapsipuolen asemaan. Myös kaupunkilaisten henkinen hyvinvointi tarvitsee tätä.

Oulun Työväen Näyttämö katselee nyt esityspaikkoja ensi kesäksi.

– Mietimme, mille aletaan, puheenjohtaja Minna Kuusisto sanoo.

– Kesäteatterin tuotot ovat hyvin merkittävä tulonlähde meille. Ei me voida olla olematta koko kesää. Se näkyy sitten jo vuokranmaksukyvyssä.

Yksi vaihtoehto on Upseerinkatu 4, missä OTN esittää talvikaudet.

Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut on esittänyt kesäteatterin uudisrakennusta Suomi 100 -teoksi. Se ei kuitenkaan toisi ulkopuolista rahaa.

Uudisrakennukseen on haettu opetus- ja kulttuuriministeriöltä 800 000 euron avustusta. Päätöstä vielä odotellaan.

Opetusministeriön avustuksella olisi vaa’ankielivaikutus.

– Jos pienikin raha saataisiin, rakennus ilman muuta pyrittäisiin toteuttamaan, Leskinen toteaa.

FAKTA

Kesäteatterin
pitkä perinne

Hupisaarten nykyinen kesäteatterirakennus valmistui 1987 vuosien taistelun jälkeen. Suunnittelija on Pekka Lukkaroinen.

Ennen vuotta 1987 kesäteatterin virkaa hoiti ränsistynyt puurakenteinen katsomo, työmaaparakit ja ulkokäymälä.

Uudisrakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, joka ratkesi helmikuussa 2014. Ehdotuksia tuli 101, joista 21 arvioitiin A-luokkaan. Voittajaksi valittiin Jari Mänttärin ja Tommi Terästön Loota. Toiseksi sijoittui oululaisten Janne Laukan ja Tuomas Niemelän ehdotus arborea. Hankeryhmä totesi arborean sopivan paremmin arvokkaaseen puistomaisemaan ja muunneltavuutensa vuoksi erilaisille tapahtumille.

1957

Oulun Työväen Näyttämö on tehnyt kesäteatteria Hupisaarilla pysyvästi vuodesta 1957 ja sitä ennen ainakin Hevos- ja Lammassaarissa.

Vuosittain Hupisaarten kesäteatterissa on yksi OTN:n ensi-ilta. Lisäksi siellä on vierailijoita ja yhteislaulutilaisuuksia.

Kesäteatterikappaleet ovat saaneet 6 000–9 000 katsojaa.

Kesäteatterilla on Oulussa yli sata vuotta pitkät perinteet. Esimerkiksi 1920-luvulla Oulun Työväen Näyttämön kausi aloitettiin elokuussa Hevossaaressa. Teatterin uudet näyttelijät esiteltiin syyskuussa Hupisaarilla pidetyssä juhlassa.

Hupisaarten kesäteatterirakennus ehti palvella Oulun Työväen Näyttämön käytössä vuodesta 1987. Katsomoon mahtuu noin 400 katsojaa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 28.10.2016.