Hilja Tolvanen taltioi hetken tunnelmia maalauksiinsa. Porkkanat, Oulunsalon Nuorisoseura ry:n kokoelma. Hilja Tolvanen vuonna 1953.

Hilja Tolvanen oli Rut Brykin opettaja

Anna Kilponen

Muhoksella syntynyt, Oulunsalossa varttunut Hilja Tolvanen (1879–1959) oli monipuolinen kulttuurivaikuttaja, joka teki pääasiallisen uransa kuvataideopettajana Vaasassa, Tampereella ja Helsingissä.

Tolvasella ja Rut Brykillä on yllättävä yhteys, jonka taidehistorioitsija Harri Kalha mainitsee myös Rut Bryk: Elämän taide -teoksessaan (Emma, 2016).

Bryk opiskeli 1930-luvun lopussa Helsingin Tyttönormaalilyseossa Arkadiankadulla, jossa Tolvanen toimi koulun yliopettajana (1927–1946). Ilmapiiri oli ankara, mutta herkälle Brykille Tolvanen oli eräänlainen henkireikä kaiken ankaruuden keskellä.

Nyt Bryk ja Tolvanen kohtaavat Oulun taidemuseon näyttelyssä, sillä alakerran Satula-kokoustilassa voi kurkistaa myös Tolvasen taiteelliseen tuotantoon.

– Hilja Tolvasesta ei ole tehty kattavaa tutkimusta. Hänen tuotantonsa on tutkimaton maaperä, vaikka hän on niitä harvoja tämän alueen naistaiteilijoita, amanuenssi Katariina Kemppainen kertoo.

Tolvanen maalasi työnsä ohella tauluja ja piti aktiivisesti näyttelyitä, joskus jopa kotonaan. Kuvataidetta Tolvanen opiskeli 1900-luvun alkupuolella muun muassa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, Helsingin yliopistossa sekä ulkomaisissa taideakatemioissa Ranskassa, Saksassa ja Italiassa. Taitelijana hän debytoi vuonna 1909 Helsingissä.

Tolvanen maalasi usein lomillaan Oulunsalossa ja taltioi hetken tunnelmia töihinsä. Näyttelyssä onkin esillä henkilö- ja maisemakuvia kotikonnuilta. Oulunsalossa ollessaan hän toimi myös paikallisen kuoron johtajana, lausui runoja ja piti esitelmiä.

Hilja Tolvasen varhaisimmissa 1920-luvun töissä on kubistisia vaikutteita, mutta 1950-luvun maalauksissa näkyy impressionismi.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Oulunsalon Nuorisoseuran kanssa. Se on esillä Oulun taidemuseossa 15.1.2017 saakka.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 01.10.2016.