Viisarit paikoilleen

Minna Akimo

Oulu

Oulun tuomiokirkon kellokoneiston korjaus on valmis ja neljän kellotaulun viisarit asennettiin torstaina.

Viisareita ei suinkaan asenneta ulkoapäin, vaan se tehdään kirkon kellotornista käsin.

Kellotaulun keskellä on yksi irrotettava lasiosa, jonka kautta torniin kiivenneet ammattilaiset sujauttavat kookkaat ajanosoittimet paikoilleen.

– Tuntiosoitin kiinnitetään puristusliitoksella ja ruuveilla, minuuttiviisari kiinnitetään muttereilla, Petri Korhonen kertoo.

Korhonen työskentelee Suveko Oy -nimisessä yrityksessä, joka on erikoistunut kirkonkellojen huoltoihin.

Kunnostustyö on aloitettu jo aiemmin syksyllä. Remontin yhteydessä on huollettu koko koneisto. Vuonna 1845 tehtyjen neljän kellotaulun kunnostus on siis osa isompaa projektia.

– Suurin työ on ollut vanhan kellon kunnostus. Koko kellon runko on purettu osiin. Osat on viety Jyväskylään, jossa ne on pesty ja hiottu vanhoista maaleista. Kellon akselit ja rattaat on kunnostettu perinteisin tavoin, Korhonen kertoo.

Vaikka kellokoneiston kunnostustyö on valmis, kellotaulujen näyttämään aikaan ei ole vielä luottamista. Kellon pysyminen ajassa vaatii millintarkkaa säätämistä.

Kirkonkellon toimintaperiaate on sama kuin perinteisellä kaappikellolla.

– Kellossa on 2,8 metrin mittainen heiluri, jonka pituutta säätämällä kello saadaan pysymään ajassa. Säädössä on kyse muutamista millin kymmenesosista, Korhonen tietää.

Mikäli heilurin varren pituus säädetään liian pitkäksi, kello jätättää, jos pituutta on liian vähän, kello edistää. Tarkkaa aikaa tuomiokirkon kello näyttänee muutaman viikon kuluttua, kun kellon koekäyttö on ohitse.

Korjaustyön kustannukset ovat reilut 37 000 euroa.

Katso video.
kaleva.fi

Fakta

Kaupungin aikarauta

Oulun tuomiokirkon kello on näyttänyt oululaisille aikaa 170 vuotta.

Kellon on tehnyt ilmajokinen Juho Yli-Könni.

Kello on Oulun kaupungin omistuksessa, mutta suunnitelmissa on, että kaupunki lahjoittaa kellon Oulun seurakuntayhtymälle.

Sami Haukkala asensi torstaina Oulun tuomiokirkon kellotauluun viisareita.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva