Vakavasta harrastuksesta oikeaksi ammatiksi

Sampo Salmela yrittää tehdä musiikkia, joka
ei ole sidottu tiettyyn aikaan.

Anssi Juntto

Oulunsalolaiselle Sampo Salmelalle musiikki on vakava harrastus – ainakin toistaiseksi. Lauluja rustaava laulaja-kitaristi nimittäin haaveilee lisäävänsä keikkailua voidakseen kokeilla, onko musiikista ihan ammatiksi.

– En ole vielä vähentänyt päivätöitä, mutta jossain vaiheessa on sellainen askel tarkoitus ottaa, lastentarhanopettajana työskentelevä Salmela sanoo.

Salmela aloitti kitaransoiton vuosituhannen vaihteessa Apulannan musiikin innoittamana. Yläaste- ja lukioaikana bändiviritelmät eivät olleet kovin pitkäikäisiä, ja jossain vaiheessa musatouhut jäivät kokonaan. Uuden kipinän Salmela sai seitsemisen vuotta sitten. Samalla hän uskaltautui kokeilemaan laulamista. Ensimmäisestä soolokeikasta on nyt viisi vuotta.

– Vei aika monta vuotta, että löysin oman ääneni ja oman tapani tehdä biisejä. Siitä lähtien olen oikeastaan mennyt samaa tietä, touhu on vain hioutunut siitä.

Musiikkikuvioissa nimi Sampo Salmela tarkoittaa sekä soolokeikkoja tekevää Salmelaa että kokonaista bändiä. Ensimmäisen cd-julkaisunsa Salmela väkersi konerumpujen ohjelmoinnista ja miksauksesta lähtien itse. Toisella levyllä oli mukana jo oikea rumpali Jarkko Pohjoisaho.

Trio täydentyi, kun Salmelan serkkupoika Antti Kokko muutti Keravalta Ouluun. Hänkin oli rumpali, mutta instrumentti vaihtui sujuvasti bassoksi.

Syyskuussa julkaistun Valehtele-ep:n studiosessioissa soitti ulkopuolinen kitaristi. Koska hän ei voinut liittyä keikkakokoonpanoon, kitaristiksi rekrytoitiin Pohjoisahon serkku Janne Peltola.

Sampo Salmelan neljä cd:tä ovat kaikki omakustanteita. Levyihin on uponnut sievoisia summia, mutta aikaansaannokset ovat potkineet eteenpäin.

– En varmaan tekisi levyjä, jos en kokisi, että siitä on jotain hyötyä.

Kuten Sampo Salmela -nimestä voi päätellä, biisit ovat järkiään Salmelan itsensä tekemiä. Ainoa poikkeus on Oulun Kärpille omistettu Petoeläin, joka on Kokon väsäämä.

Salmela listaa kotimaisiksi biisintekijäesikuvikseen Toni Wirtasen, Jussi Hakulisen, Tuomas Holopaisen ja Juha Tapion.

Jonnekin heidän musiikkinsa välimaastoon Sampo Salmelankin musiikki asemoituu. Kovin trendikkääksi tai ajassa kiinni olevaksi musiikkia ei voi luonnehtia.

Salmela on samaa mieltä. Hän tunnustaa pyrkivänsä siihen, että biisistä ei pystyisi ihan heti päättelemään, millä vuosikymmenellä se on tehty.

– Ajatuksena on, että näitä biisejä pystyisi kuuntelemaan vielä 20 vuoden päästäkin, että ne olisivat silloin ihan yhtä ajankohtaisia kuin nykyäänkin. Siinä joutuu miettimään sellaisia aiheita ja sanavalintoja, että ne eivät ole tiettyyn aikaan sidottuja, Salmela selvittää.

– Ja toisaalta, jos tekee päivän soundilla, se vanheneekin äkkiä.

Sampo Salmela soolokeikalla Pub Kunnantalolla Oulunsalossa perjantaina 16.10.

FAKTA

Sampo Salmela

Musisoiva lastentarhanopettaja.

Kotoisin Oulusta, asuu Oulunsalossa.

Valmistunut sosionomiksi Oulun seudun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksiköstä.

Omakustanne-cd:t: Paha maa -ep (2012), Särkynyt -ep (2013), Maailma avoinna (2014), Valehtele-ep (2015).

Levylautasella juuri nyt: Tiisu-yhtyeen debyytti Elämän koulu.

”Välillä on kyllä tullut hetkiä, että on miettinyt, onko järkeä syytää rahaa tuollaiseen. Nyt tämä on tosin kääntynyt jo niin päin, että keikkatuloilla on pystynyt kustantamaan julkaisun. Edellisen levyn kohdalla jouduin ottamaan lainaa.”

Sampo Salmelan sanoitusten aihepiiriksi käy mikä tahansa muu paitsi politiikka. – Itse asiassa tein yhden uuden biisin, jossa pikkuisen otetaan kantaa. Muuten olen pyrkinyt, että en lähde osoittelemaan poliittisesti sormella.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva