Uutta sarjakuvaa syntyy yhden vuorokauden ajan

Nuoret sarjakuvantekijät kokoontuvat piirrosmaratoniin Muhoksen Koivuun ja tähteen kymmenettä kertaa.

Riitta Taulavuori, tekstit
Pekka Peura, kuvat

Muhos

Pelin henki näyttää olevan osallistujille selvä. Tänne ei ole tultu pyörittelemään peukaloita tai turisemaan turhia, vaan tekemään sarjakuvaa. Ja nimenomaan niin, että 24 tunnin aikana jokainen tekee sitä 24 sivua.

Muhoksen Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksessa alkoi lauantaina aamupäivällä järjestyksessään kymmenes 24 tuntia sarjakuvaa -tapahtuma.

Kansainvälinen 24H Comics Day järjestettiin Suomessa vuonna 2006 Muhoksen lisäksi parilla muullakin paikkakunnalla, mutta Muhos ehti järjestää piirrosmaratonin täällä ensimmäisenä.

– Koululaisten syyslomien vuoksi päätimme aloittaa tuolloin vuorokautta muita aiemmin, kertoo Muhoksen-tapahtumaa alusta asti luotsannut sarjakuvantekijä Esa Holopainen.

Enimmillään tapahtumaan on osallistunut Muhoksella lähemmäs 40 piirtäjää. Tällä erää heitä on ilmoittautunut 21.

Ensikertalaisia on muutama, joten suurin osa on enemmän tai vähemmän konkareita.

Jos Holopaista itseään ei oteta lukuun, vanhimmat konkareista ovat parin–kolmenkympin kieppeillä. Nuorimmat osallistujat ovat 13–14-vuotiaita.

– Tulin tuon Kaarlon painostamana, hän oli täällä viime vuonna, paljastaa ensikertalainen Jani Rämö, 13.

– Olemme Janin kanssa olleet aiemmin Holopaisen Esan vetämässä sarjakuvakerhossa, jatkaa Kaarlo Keränen, 14.

Pojilla on selvät suunnitelmat, miten piirtämisvire säilyy.

– Karkin voimalla mennään.

Varsin monet tämänkertaisista piirtäjistä ovat osallistuneet Holopaisen pitämille sarjakuvakursseille tai -kerhoihin. Osa on jatkanut taideopintoja Limingan taidekoulussa, Lapin yliopistossa tai jossain muualla.

– Yhden ainoan kerran olen ollut täältä pois. Ja melkein joka kerta olen saanut ne 24 sivua tehtyä, kertoo Pinja Juntunen, 21. Hän on yksi sinnikkäimmin mukana olleista.

– Tämä on mukavaa irtiottoa muista töistäni.

Piirrosurakkaan hän varautunut hankkimalla uudet tussit ja ottamalla mukaansa muun muassa makuupussin, läppärin ja purtavaa.

Samankaltainen varustus on useimmilla muillakin. Mukana on myös maskotteja, kuten Heidi Seppäsellä, 30, yksisarvinen pehmolelu.

Iida Kotikankaan, 19, läppärissä poseeraa Hanukka-lehmä kotitilalta. Taustahälyn Kotikangas torjuu kuulokkeilla.

– Enimmäkseen kuuntelen metallia. Toimii hyvin.

Juntusen koitos on lähtenyt liikkeelle vaivatta. Noin tunnissa hän on kehitellyt idean yliluonnollisten tapahtumien sävyttämästä kauhutarinasta ja käsikirjoittanut sen paperille.

– Jossain vaiheessa aamulla taitaa olla aika väsynyt ja epätoivoinen olo, hän ennakoi.

Toinen konkareiden konkari, kuvataidekasvatusta Rovaniemellä opiskeleva Emma Haapamäki, 24, piirtää lehtiöönsä hyvää vauhtia sivujen lyijykynäluonnoksia.

Hän on osallistunut tapahtumaan vuosittain joko Muhoksella tai Limingan taidekoululla ja saanut joka kerta valmiiksi 24 sivua. Tavoitteesta ei ole tarkoitus tinkiä tälläkään erää.

Myös Esa Holopainen aikoo saada aikaiseksi 24 sivua, vaikka ideasta ei hänellä ole vielä aavistustakaan.

– Taidan jättää ideoinnit, käsikirjoitukset ja luonnokset väliin. Alan vain tehdä – aivan tämän tapahtuman idean mukaisesti.

fakta

Piirrosmaraton kakkosnelonen

Kansainvälinen sarjakuvanharrastajien ja -tekijöiden piirrosmaraton. Osallistujien on tarkoitus piirtää 24-sivuinen sarjakuva 24 tunnissa.

24H Comics Day -ilmiö sai alkunsa vuonna 1990 sarjakuvantekijöiden Scott McCloudin ja Steve Bissetten keskinäisestä haasteesta luoda 24-sivuinen sarjakuva päivässä.

Ensimmäisen kerran varsinainen 24 Hour Comics Day järjestettiin vuonna 2004.

Tänä vuonna tapahtumamaita ovat Suomen lisäksi ainakin Yhdysvallat, Portugali, Uusi-Seelanti ja Alankomaat.

Suomessa tapahtuma järjestetään ainakin Muhoksella, Limingassa, Rovaniemellä, Turussa ja Imatralla.

Muhoksen tapahtuman järjestäjät ovat Oulun sarjakuvaseura, Muhoksen kirjasto ja Esa Holopainen.

Pinja Juntunen on ottanut varusteikseen muun muassa makuupussin.
Hän arvelee, että sille on käyttöä jossain vaiheessa aamuyötä.
Matias Mehtälä (vas.) ja Jani Rämö ovat ensikertalaisia. Kaarlo Keränen osallistuu toista kertaa. Heidi Seppäsellä on mukana monenlaisia tarvikkeita mustekynistä lähtien. – Menetelmänäni toimii parhaiten ”suoraan paperille”.

Limingassa myös kuvataidemaraton

Lauantaina aamupäivällä alkanut sarjakuvamaraton sai Limingan taidekoulussa rinnalleen tänä vuonna kuvataidemaratonin.

Sarjakuvalinjan opettajan Mikko Jylhän mukaan tapahtumassa on osallistujia kaikkiaan noin 70, joista kuvataideopiskelijoita noin 20.

– Sarjakuvamaratoonareista noin puolet on taidekoulun nykyisiä ja puolet entisiä opiskelijoita. Muutama ulkopuolinenkin on mukana.

Kun jokaisella sarjakuvantekijällä on tavoitteena piirtää 24 sivua sarjakuvaa vuorokaudessa, kuvataideopiskelijan tarkoituksena on luoda 24 taideteosta samassa ajassa.

– Monilla kuvataiteilijoilla näyttäisi nyt olevan tekeillä akvarelleja – ja muutama kuvataidepuolen ihminen on päättänyt tehdä koko vuorokauden ajan performanssia. Saa nähdä, mihin tämä tästä vielä muotoutuu, Jylhä arvioi lauantaina iltapäivällä.

– Itse olen osallistunut sen verran useasti sarjakuvatapahtumaan, että nyt siihen ei ole pakottavaa tarvetta. Tosin on minulla luonnoslehtiö kaiken varalta mukana.

Rovaniemellä puolestaan otettiin varaslähtö, kun pääkirjastossa järjestetty 24 tunnin sarjakuvatapahtuma alkoi jo perjantaina iltapäivällä. Syynä olivat kirjaston aukioloajat.

Vuorokautta myöhemmin, hieman ennen määräajan umpeutumista piirtämässä oli vielä kahdeksan osallistujaa. Kaikkiaan piirtäjiä oli vuorokauden aikana 39, ja nuorimmat heistä olivat 13-vuotiaita, kertoo koordinaattori Sirkka Pasma Lapin lastenkulttuuriverkostosta.

– Osa sinnitteli suunnilleen samoilla silmillä koko urakan ajan, ja muutamat kävivät pötköttelemässä kirjaston tiloissa jonkin aikaa.

Vuorokauden aikana tehdyistä sarjakuvista järjestetään kirjastossa näyttely syksyn kuluessa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva