Puusilta päästää taas Putaansaareen

Koiraansa ulkoiluttava Anke Müller on käynyt useamman kerran katsomassa ""Eeva-Kaisa Jakkilan ja Jussi Valtakarin taideteos Taivalkosken keskustassa on sitä lajia, ettei sen tarkoitusta tarvitse juuri selitellä. Yli ajan -taidesilta johdattaa kulkijat pitkään pääsemättömissä olleelle saarelle.

Riitta Taulavuori, teksti

Jukka Leinonen, kuvat

Taivalkoski

– Viime tinkaan taitaa mennä, tuumaa kuvataiteilija Jussi Valtakari ruuvinväännin kädessään.

Äänessä ei ole häivähdystäkään hermostuneisuutta, kun hän alkaa luetella, mitä pitää ehtiä vielä tehdä ennen h-hetkeä: rakentaa kaiteet ”etteivät mopopojat päästele suoraan kanavaan”, asentaa penkkitasot, viimeistellä kaiverrukset ja käsitellä puupinnat rautavihtrilli-

eli rautasulfaattiliuoksella.

Valtakarin puoliso ja taiteilijakollega Eeva-Kaisa Jakkila sitä vastoin myöntää, että hänellä itsellään ainakin puskee pintaan pientä huolta.

– No kun juuri tänä aamuna hajosi sähkötaltta, jolla pitäisi kaivertaa nuo kuviot valmiiksi.

Taltta tosin saatiin korjattua jo itse, ja lisäksi Helsingistä on tulossa pikalähetyksenä kaiken varalta uusi taltta.

– Mutta kun tässä matkan varrella on tullut näitä muitakin viivästyksiä, Jakkila huoahtaa.

Taivalkoskelainen taiteilijapariskunta viimeistelee kunnan keskustassa Putaanmutkassa teosta, joka julkistetaan virallisesti maanantaina iltapäivällä.

– Se on varmastikin suurisuuntaisin teos, minkä olemme yhdessä tehneet, akvarelleistaan, installaatioistaan ja veistoksistaan tunnettu kaksikko arvioi.

Yli ajan -niminen teos on yli 18-metrinen kävelysilta, joka tuo pitkään koskemattomana olleen Putaansaaren jälleen osaksi kuntakeskustaa.

Samalla se on Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston Pohjavirta-hankkeen viimeinen teosjulkistus.

Alun perin teoksen julkistusjuhlan piti olla elokuussa. Aikataulu meni uusiksi erityisesti luonnonvoimien eli kevättulvien, mutta myös kesälomien aiheuttamien viivästysten vuoksi.

Vuosikymmeniä sitten Putaansaaressa on sijainnut kahvilatyyppinen kesäkioski, ja kerrotaan, että myös romanttisia kohtaamisia on saarella koettu.

Tuolloin saareen vei silta, joka sittemmin tuhoutui tulvissa. Myöhemmin saari päätyi sahateollisuuden käyttöön, kunnes se metsittyi lähes umpeen.

– Itse muistan käyneeni siellä äitini kanssa pikkutyttönä syömässä jäätelöä, Jakkila (s. 1954) kertoo.

Valtakarilla (s. 1955) ei ole saareen johtaneesta sillasta muistikuvia, koska hän on päätynyt paikkakunnalle vasta aikuisiällä. Siltaa ei enää silloin ollut.

Uusi silta kiinnostaa kuntalaisia.

Joka kerta taiteilijoiden kylillä liikkuessa heiltä kysellään, miten työ edistyy. Monet ovat tulleet kertomaan omia saari- ja siltamuistojaan myös Putaanmutkan siltatyömaalle.

– Tässä on rakennettu sellaista taidehimmeliä, ettei ole tarvinnut paljon selitellä, mitä tehdään, Valtakari veistelee.

Tällä kertaa sillalle astelee koiraansa ulkoiluttava Anke Müller.

Hänestä on hienoa päästä kulkemaan siltaa pitkin saareen. Hän kuitenkin toivoo, että saaren luonto säilytettäisiin mahdollisimman pitkälle koskemattomana.

Kunnan suunnitelmissa on alkaa kehittää saarta virkistyskäyttöön soveltuvana alueena, kertoo puhelimitse tavoitettu Taivalkosken kunnan kulttuurituottaja Virve Seiteri.

– Suunnitelmat ovat toistaiseksi aivan aluillaan. Kunta aikoo kuitenkin lunastaa saaren itselleen sen nykyiseltä omistajalta metsäyhtiö UPM:ltä, Seiteri jatkaa.

Sillan näkyvät puuosat on valmistettu kuusamolaisen Pölkky Oy:n lahjoittamasta puutavarasta ja sillan perustusten teosta on vastannut Taivalkosken kunta. Taiteilijoiden mielestä kunta on suhtautunut siltaurakkaan kaikin puolin myötämielisesti.

– Juuri tässä kohdassa on kuulemma ollut aikoinaan useinkin tukkisuma, ja se on ollut myös työn visuaalisena lähtökohtana, Valtakari kertoo.

Sillan kävelytasoa koristavat kaiverrukset, jotka ovat saaneet innoitteensa paikallisesta kasvillisuudesta ja eläimistä. Jakkila esittelee sillasta löytyvän muun muassa mustikkaa, sammalta ja sieniä.

Parvi muikkujakin on.

– Ja kun tuon Jussin pitää saada aina vitsailla, taitaa siellä olla myös ihan jotain muuta.

Onhan siellä.

– Ajattelin kaivertaa tuonne sydämen sisään tekstin ’Eeva-Kaisa plus Jussi’, Valtakari paljastaa.

 

fakta

Mitä mieltä olet taidesillasta?

”Onhan se vähän erikoisen näköinen. Mutta ihan hyvä juttu, kun se on saatu lahjoituksena, ja sen ovat tehneet vielä oman paikkakunnan taiteilijat. Itse muistan nuorena menneeni vanhaa siltaa pitkin saareen.”

Irja Alatalo

Taivalkoski

 

”Kunhan se on valmis ja laudat tummuvat, on se varmasti aivan toisen näköinen. Ja hyvä, että se on paikallisten taiteilijoiden tekemä. Kävin siltaa pitkin vasta nyt ensimmäisen kerran Putaansaaressa.”

Liisa Puolankanaho

Taivalkoski

 

”Se näyttää oikein mielenkiintoiselta isommalta sillalta katsottuna. Että tukkisuma olisi ollut lähtökohtana? Nyt kun sanoit, niin näkyyhän siinä se ajatus. Ja kiva, kun pääsee vihdoin saareen. Itse muistan pikkutyttönä nähneeni samalla paikalla toisenlaisen sillan.”

Annaleena Horning

Tampere

 

”Hyvin se passaa maisemaan, ja sehän tulee vielä samaan paikkaan, missä on ennenkin ollut silta. Itse en muista, mutta ihmiset ovat näin puhuneet. Hienoa, että saadaan paikallisten taiteilijoiden tekemää käyttötaidetta.”

Mikko Jalava

Taivalkoski

 

fakta

Yli ajan on Pohjavirran kahdeksas teosjulkistus

Taivalkoskelaisten kuvataiteilijoiden Eeva-Kaisa Jakkilan ja Jussi Valtakarin teos Yli ajan julkistetaan Taivalkoskella Putaansaaressa maanantaina 19.10. kello 15.

Juhlapuheiden lisäksi tilaisuudessa kuullaan laulaja-lauluntekijä Mika Kolehmaisen musiikkia ja tilaisuuden päätteeksi nautitaan juhlakahvit Jalavan kaupassa. Julkistusjuhlaan on vapaa pääsy.

Julkistus on Pohjavirta-hankkeen kahdeksanosaisen teoskokonaisuuden viimeinen.

Pohjavirran teokset ovat lahja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahastolta sen oman toiminta-alueen asukkaille. Hanke juhlisti vuonna 2014 Suomen Kulttuurirahaston 75-vuotista toimintaa ja vuonna 2015 Pohjois-Pohjanmaan rahaston 40-vuotista taidelahjoitusten perinnettä.

Hankkeeseen etsittiin alueen tarinoihin ja ilmiöihin tarttuvia nykytaiteen teoksia. Kokonaisuuden ovat kuratoineet aluetaidemuseotutkija Janne Kauppinen, taiteilijat Antti Tenetz ja Petri Sirviö sekä taidekirjoittaja Mike Watson.

Teokset on toteutettu yhdessä alueen kuntien, kaupunkien, yritysten ja oppilaitosten kanssa.

 



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva