Välivainion varikolla muhii kulttuuri

Vanha varikko tuntee nyt nimen Tukikohta. Siellä musisoidaan, tehdään teatteria, harrastetaan kaupunkiviljelyä, pidetään
festareita ja paljon muuta.

”Mahtava paikka”, Mika Kiviniemi riemuitsee.

Anne Helaakoski

Välivainiolla sijaitsevan entisen varikkorakennuksen salin sohvaryhmässä istuskelevat Hanna Hautala ja Toni Kettukangas juttelemassa Mika Kiviniemen kanssa.

Hautala ja Kettukangas odottavat lisää porukkaa paikalle, sillä alkamassa ovat Essi Kummun novellikokoelmaan perustuvan näytelmän Hyvä akustinen nainen ensimmäiset harjoitukset.

– Sain näytelmää varten henkilökohtaisen apurahan. Vuokrasimme täältä tilat pariksi päiväksi, kun Oulussa ei harjoittelupaikkoja kauheasti ole, kertoo Hautala.

Jutustelemaan osunut Mika Kiviniemi on Kulttuuriosuuskunta ILME:n hallituksen puheenjohtaja. ILME on harjoitellut eri produktioita varikolla, eli Tilaa kulttuurille ry:n Tukikohdassa, jo vuoden alusta saakka.

Maanantaina alkaa taas uuden esityksen harjoittelu. Tulossa on H.P. Lovecraftin tuotantoon perustuva Temppeli, jota esitetään Valoa Oulu! -festivaaleilla Tähtitornin kahvilan kellarissa.

– Tukikohta on meille mahtava paikka. Tiloilla on käyttöä pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin, joten päivällä täällä on rauhallista harjoitella. Käytännön järjestelyt toimivat hyvin ja toimistomme on vuokralla tuossa seinän takana, kertoo Kiviniemi.

Tukikohdassa on tilaa noin 1 200 neliötä, kertoo tiluksia esittelemään saapunut Tilaa kulttuurille ry:n puheenjohtaja Lauri Manner.

Käytävän varrella on kolme treenikämppää ja käytävän perällä toimistotiloja. Osa tiloista on yksityisten ja osa yhteisöjen vuokraamia.

– Tuolla toimii Oulun palomiesten musiikkikerho, tuossa ovat Paskakaupunni ry:n ja Rotos ry:n tilat.

Manner kulkee edellä ovesta ulos.

– Pihaa on aika paljon, kesällä on hyvä pitää ulkoilmafestareita.

Yhdessä rakennuksessa toimivat ompelija ja tatuoija, ja tarjolla on myös kylmää varastotilaa. Pari hallia on autoharrastajien käytössä.

Pihalta löytyy myös Salainen puutarha, tosin nyt talviteloilla. Se on ympäristöjärjestö Dodo ry:n kaupunkiviljelyprojekti.

Kun menee portista ulos ja kiertää kulman taakse, löytyy vielä yhteistyössä Oulun Katutaide ry:n kanssa ylläpidetty vapaa graffitiseinä. Siihen voi kuka tahansa luvan kanssa maalata omaa taidettaan.

Pihalta palataan sisälle ja pieneen saliin, missä keikat järjestetään. Entisessä maalaamossa on mustat seinät, PA-kalusto ja esiintymislava. Manner kehuu puitteita teknisesti hyviksi.

– Viimeksi on laitettu äänieristystä ikkunoiden ulkopuolelle. Vaikkei asutusta ole ihan vieressä, kuuluu musiikki Paulaharjuntien toisella puolella olevalle omakotialueelle asti, jos oikein kunnolla luukuttaa. PA-kaluston käytölle onkin asetettu aikarajoituksia.

Talkooväkeä ja vapaaehtoisia on löytynyt paljon, kiittelee Manner. Ihmiset tulevat paikalle huvikseen ja laittavat siinä sivussa paikkoja kuntoon.

– Vapaaehtoisvoimin homman pyöritys käy kuitenkin raskaaksi. Helmi-heinäkuussa meillä oli töissä järjestösihteeri palkkatuella. Tarkoitus olisi palkata uusi.

Täysin tyhjiä tiloja Tukikohdassa ei tällä hetkellä ole.

– Viikoittain tulee kyselyitä, mutta on pakko tarjota ei-oota. Esimerkiksi kuvataiteilijat tarvitsevat tietynlaisen valon ja mahdollisuuden sotkea. Musiikista taas tulee melua. Etsimme koko ajan erityyppisiä tiloja vuokrattavaksi.

Tukikohdan virallisia avajaisia vietettiin 28. helmikuuta. Päärakennuksen sisäpuoli sai maalauksensa talkoilla, kertoo Tilaa kulttuurille ry:n puheenjohtaja Lauri Manner. Ilmoitustaululla näkyvät tämän viikon varaukset. Tukikohdan saleja vuokrataan esimerkiksi keikkoihin, harjoituksiin tai festivaaleihin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva