Mielikuvitus etsii itseään some-virrassa

Spektaakkeli Noel Mystique tuo Areenan lavalle isoja biisejä, 27 showtanssijaa ja 17 pop-jazzmuusikkoa.

Eeva Kauppinen

Oulun ammattikorkeakoulu tulee taiteen kautta ulos yhteisöön. Viittä vaille valmis on musiikin ja tanssin spektaakkeli Noel Mystique – mieli ei tunne rajoja.

Se lienee suurin Oulussa ammattikoulutuksessa tehty tanssiesitys, jos tanssijoiden määrällä mitataan.

– En tiedä monta proggista, jossa olisi 26 tanssijaa yhtä aikaa lavalla vetämässä can-cania, koreografi ja ohjaaja Outi Räsänen sanoo.

Noel Mystique tarjoaa isoja biisejä, joita tulkitsevat Oamkin pop-jazzmusiikin opiskelijat sekä showtanssin 1. ja 3. vuosikurssin opettajaopiskelijat.

Ohjauksesta vastaa tiimi Outi Räsänen, Suvi Buckman ja Laura Koski, joka opiskelee neljättä vuotta laulua.

– Etukäteen meillä oli iso ajatus ja muutama konseptibiisi, Nightwishin The Islander ja Scaretale. Sitten tehtiin niin, että etsittiin tapahtumiin sopiva kappale tai sävellettiin se itse, Koski kertoo.

Lauluja on mukana kaikkiaan 22, esimerkiksi Nature Boy, Cell Block Tango, It’s All Right With Me ja Stingin Practical Arrangement.

– Isoja biisejä, jotka aiheuttavat värinää ja hyrinöitä. Olemme ottaneet vaikutteita myös Coldplaylta, sekoitettu ja sovitettu biisejä eli tehty mash-upeja.

Noel Mystique on matka mielikuvituksen menneisyyteen. Mitä tapahtui, kun tietoteknologia vei siltä sisimmän.

Dementoituneelta vaikuttavan Mielikuvituksen hahmon personoi Merja Satulehto.

– Tarina kertoo mielikuvituksen menetyksestä nykyteknologian myötä. Olemme aina Twitterissä, Facebookissa ja Tinderissä. Viestit pimpahtelevat vielä viimeiseksi illalla, Outi Räsänen toteaa.

– Missä ovat satukirjat, peikot, menninkäiset ja hullunkuriset maailmat? Hauskuus etsitään valmiilla välineillä ulkoa. Sitä ei enää keksitä itse.

Laulajana Laura Koskesta löytyy heavya ja herkkyyttä samassa tyttäressä.

– Noel Mystique tarjoaa laulettavaksi tosi monipuolista materiaalia. Ääntä saa käyttää laaja-alaisesti sekä äänialan suhteen että saundillisesti, hän arvioi.

Kullekin solistille on valikoitunut oman näköisiä kappaleita.

– Minulla on enemmän sellaisia show-stoppereita, Timo Kurkelalla balladeja ja Enni-Maria Mäkelällä kauniita ja vietteleviäkin biisejä.

– Muutamat tykkibiisit ovat melkoisia haasteita. Esimerkiksi Jessie J:n Bang Bang.

Oamkin strategiassa on tavoite lisätä opintojen suorittamista erilaisissa produktioissa ja työelämän yhteydessä.

– Pitäisi ymmärtää paremmin koko taiteen tekemisen kenttä ja hahmottaa sitä, tanssinopettajien opettaja Outi Räsänen korostaa.

– Tärkeää ei ole pelkästään kitara, keho tai äänihuulet, eli oman instrumentin hiominen. Olisi hyvä toimia kouluaikana sellaisissa projekteissa, joissa on paljon eri alojen taiteilijoita. Tähän suuntaan pitäisi myös taidekasvatusta ja taiteen opetusta viedä enemmän.

Laura Koski kehuu Noel Mystiqueta oppimismahdollisuutena.

– Tässä on opittu solistisesta työstä ja bändityöskentelystä tosi paljon. Sekä siitä, miten tehdään oikeasti iso projekti, jossa on mukana tanssijoita, ja miten se taas vaikuttaa taas muusikkona työskentelyyn.

– Minulle henkilökohtaisesti tämä on ollut valtava mahdollisuus toteuttaa itseä. Ei näin isoja juttuja pääse kauheasti tekemään.

Oamkin edellisiä isoja tuotantoja ovat ooppera Taikahuilu 2010, Kuolema tekee taiteilijan 2011, Looney Bin 2013 ja Jesus Christ Superstar 2013, jossa oli mukana Oulu Sinfonia.

Noel Mystique – mieli ei tunne rajoja, Areena Oulu (Tyrnäväntie 16) 5.11. ja 6.11. kello 19. Kesto väliajan kanssa 1h 50 min.

Lisää verkossa kaleva.fi
Katso kuvagalleria.

Tanssin ja musiikin spektaakkeli Noel Mystique tarjoaa työelämän oppimismahdollisuuksia sekä Oulun ammattikorkeakoulun showtanssin opettajaoppilaille että popjazz-musiikin opiskelijoille.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva