Maapallon ympärille naisten piiri

Oululainen runoilija ja opettaja
Miia Paani käsittelee teksteissään naisia ja naiseutta.

Tänään lauantaina hänen runonsa puhuvat kehitysmaiden tyttöjen oikeuksien puolesta.

Anne Helaakoski

Miia Paani asettaa kätensä maapallonpyöreän Rotuaarin pallon päälle.

– Haluaisin, että kaikki maailman tytöt ja naiset kietoisivat kätensä maapallon ympärille ja tekisivät piirin.

Oululainen opettaja, runoilija ja äiti Miia Paani tunnetaan parhaiten naisia ja naisena olemista käsittelevistä runoistaan. Tänään lauantaina hän osallistuu Plan Internationalin kansainväliseen Tyttöjen päivään runoilemalla tytöistä ja tytöille.

– En ole Planin aktiivijäsen, mutta olen kiinnostunut naisten ja tyttöjen asemasta.

Paani oli viime vuonna ensimmäistä kertaa esiintymässä Tyttöjen päivän tapahtumissa. Oulun Planin Helena Junnonaho kysyi Paania mukaan, ja tämä innostui.

– Kirjoitin heti runoja, ja jos pyydetään, niin kirjoitan tapahtumaan tyttörunon joka vuosi.

Tyttöjen päivänä muistutetaan, että maailmassa on yli 60 miljoonaa tyttöä, jotka ei käy koulua. Yksi keskeinen syy siihen on tyttöihin kohdistuva väkivalta. Lisäksi koulunkäyntiä estävät syrjintä, lapsiavioliitot sekä haitalliset perinteet.

– Kaksi kolmasosaa maailman lukutaidottomista on naisia. Tiedetään kuitenkin, että mitä koulutetumpia naiset ovat, sitä paremmin voi koko perhe, Paani miettii.

– Jos äiti on saanut koulutusta, tytärtä ei ympärileikata tai lähetetä lapsimorsiameksi niin helposti. Ja jos nainen saa päätäntävaltaa, hän hankkii kaivon ja käymälän, eli kaikki menee koko kylän hyväksi.

Paanin lauantaina ensimmäistä kertaa julkisesti esittämä tyttöruno käsittelee juuri noita asioita.

Laanilan yläkoulussa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana toimiva Paani näkee suomalaisten nykytyttöjen elämää aitiopaikalta. Hänen mukaansa koulutytöt ovat nykyään hyvin osallistuvia, aktiivisia ja todella rohkeita.

– He eivät ole enää ”kilttejä tyttöjä”, jotka tekevät kaiken, mitä käsketään. Tytöt tekevät omia päätöksiä eivätkä tottele sokeasti auktoriteetteja.

Esimerkiksi koulun tukioppilastoiminnassa suurin osa on tyttöjä. Tukioppilaalta vaaditaan johtamistaitoja ja organisointikykyä, sillä he järjestävät muun muassa seiskaluokkalaisten ryhmäytykset ja ystävänpäivätoiminnan.

– Tytöt ovat myös käyneet puhumassa kaupungintalolla järjestetyissä kokouksissa, ja pitäneet energia- ja jopa seksuaalikasvatusta koskevia esitelmiä.

Paani kertoo koulussa pidettävän tärkeänä ryhmäytymistä ja sosiaalisuutta. On tärkeää, että kaikilla on kaveri. Kiusaamiseen puututaan heti.

Negatiivista on, että ulkonäköpaineita on nykyään jo todella nuorilla tytöillä. Netti, elokuvat ja mainokset sekä sosiaalinen media ruokkivat niitä. Hyvinkin nuoret ottavat itsestään poseerauskuvia, jotka jakavat nettiin.

– Varallisuuskin vaikuttaa. Jos jollain ei ole rahaa hankkia esimerkiksi oikeanlaisia vaatteita, voi tulla ongelmia ystäväpiirissä. Ulkoinen olemus liittyy paljon siihen, miten suosittu on.

Fakta

Miia Paani

Syntynyt 1969 Oulussa.

FM Oulun yliopistosta 1998.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Laanilan yläkoulussa.

Perhe: kaksi lasta, tyttö ja poika.

Harrastaa lukemista, koiran kanssa ulkoilua ja kuvataiteita.

Teoksia: Puut juurilla ja naiset (ntamo 2010), Unisara (Pilot 2005), Nimeämätöntä varten. (Nihil Interit 1996), Tiheiden ajatusten kirja. Uuden aforismin parhaat, toimittanut Sami Feiring (Suomen aforismiyhdistys 2011). Lisäksi kirjoittanut useita tieteellisiä artikkeleita.

Runopuulaakin Pohjois-Suomen mestari 2012.

Pinkitystä ja musiikkia

Lauantaina 10.10.

Tyttöjen päivän kulkue kello 18 Rotuaarin pallolta torille, missä Toripolliisi huivitetaan ja Miia Paani runoilee tytöille. Kaupunginteatterin pinkitys kello 18.30.

Tyttöjen päivän konsertti Tubassa kello 20.30. Mukana myös Meeri Koutaniemi kertomassa kuvausmatkoistaan.

Sunnuntaina 11.10.

Tyttöjen talolla, Kirkkokatu 19 a 9 (3. kerros) musiikkia kello 15–17.

Tytön katseessa asuu toivo
ripsiset silmät
kaartuneet tähtiin ja ylemmäs
tyttö on tyttö on tyttö

Tyttö syntyi, ei syntynyt tyhjää

Tyttö tynnyrissä kasvoi
tyttö on täysi niin kuin tynnyri voi olla täysi
tyttö on täysi kuin tynnyri tietoa täynnä

Maailma on tynnyri
tynnyrin helmat vain heiluvat
kun tytöt niitä heiluttavat

Miia Paani

11.10.2014

Miia Paani valitsi kuvauspaikaksi Rotuaarin pallon. Se symboloi maapalloa, jonka ympärille hän haluaisi kaikkien maailman tyttöjen ja naisten kerääntyvän.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva