Liikunnanopettajasta tuli palkittu arkkitehti

Kuolleita

Risto Harju. Arkkitehti Risto Harju kuoli 10. lokakuuta 2015 kotonaan Oulussa. Hän oli syntynyt 17.7.1929 Oulussa.

Harju valmistui liikuntaneuvojaksi Suomen Urheiluopistosta Vierumäeltä 1949. Hän työskenteli keskikoulun voimistelun ja piirustuksen opettajana Muhoksella 1950–1951 ja sen jälkeen Haapavedellä.

Vuonna 1952 hän siirtyi Haapaveden kunnan nuoriso-, raittius- ja liikunnanohjaajaksi ja toimi myös Haapaveden yhteiskoulun voimistelun-, urheilun- ja terveysopin- sekä piirustuksenopettajana vuoteen 1959 saakka. Risto suoritti työn ohessa nuoriso-ohjaajan tutkinnon Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa 1955.

Loukattuaan selkänsä telinevoimistelussa Harju aloitti arkkitehtiopinnot Oulun yliopistossa 1959 ja valmistui arkkitehdiksi 1965.

Jo opiskeluaikana 1963 hän perusti arkkitehtitoimiston kahden opiskelijatoverinsa kanssa. Oman Arkkitehtitoimisto Risto Harjun hän aloitti 1966. Suunnittelutoiminnan ohessa hän työskenteli yliopiston arkkitehtiosastolla talonrakennusopin ja arkkitehtuurin assistenttina lähes kymmenen vuoden ajan.

Arkkitehtitoimisto Risto Harju kasvoi 1970-luvulla Pohjois-Suomen suurimmaksi arkkitehtitoimistoksi, jossa työskenteli parhaimmillaan yli 20 henkilöä. Toiminta jatkui aktiivisena 1990-luvulle.

Tunnetuimpia töitä ovat kutsukilpailuvoittona suunniteltu Oulun oikeus- ja poliisitalo, Ouluhalli, Raksilan uimahalli, Nallikarin rantapaviljonki, Oulun Puhelimen toimitalo, Rajakylän ala- ja yläaste, Pohjois-Suomen teollisuusopisto POHTO Hietasaaressa, Keskustan palvelutalo ja Tuirankartano.

Myös hänen 1960- ja 1970-luvuilla suunnittelemiaan asuinrakennuksia on runsaasti Oulussa.

Esimerkkeinä ovat rivitalot Kaukovainiolla Haulitiellä ja kerrostalot Koskenniskassa, Kaukovainiolla ja Linnanmaalla. Tuiraan Itäkangastielle ja Kaarretielle rakennetut kerrostalot olivat esillä Suomi Rakentaa - näyttelyssä 1970.

Eniten kansainvälistä huomiota on saanut Risto Harjun perheensä käyttöön suunnittelema vuonna 1969 valmistunut huvila Hailuodossa.

Useat tunnetut pohjoissuomalaiset arkkitehdit ovat työskennelleet hänen toimistossaan uransa alkuaikana.

Risto Harjulle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan I luokan ritarimerkki 1992.

Liikunta ja urheilu sekä järjestötoiminta olivat tärkeä osa Riston elämää.

Nuoruudessaan hän oli taitava telinevoimistelija ja uimahyppääjä. Myöhemmin hän toimi entisen SVUL:n Oulun piirin voimistelujaoksen puheenjohtajana.

Oulun uimaseurassa Harju toimi aktiivisesti yli kahden vuosikymmenen ajan ja oli pitkään Suomen Uimaliiton hallituksen jäsen.

Golf-harrastuksen hän aloitti 65-vuotiaana ja monet oululaiset ovat pelanneet hänen kanssaan Sankivaarassa. Selkähermon vaurioitumisen takia hän joutui lopettamaan liikuntaharrastukset viimeisten elinvuosiensa aikana.

Sosiaalisena ja seurallisena ihmisenä hänellä oli laaja ystävä- ja tuttavapiiri sekä työnsä että muun osallistumisensa kautta. Risto Harju oli tarkka kuuntelija ja avarakatseinen asenteiltaan.

Monet muistavat hänen tunnelmalliset soittoesityksensä huuliharpulla.

Risto Harjua jäivät kaipaamaan vaimo, neljä lasta, kymmenen lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta sekä muut lähiomaiset ja ystävät.

Jukka Harju, Pekka Harju

Kirjoittajat ovat Risto Harjun poikia.

Risto Harju 1929–2015.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva