Murhamysteerin jäljille kirjankannen kautta

Oululainen Johanna Ollila tekee kansia kirjailijaystävien teoksiin maailmalla.

Eeva Kauppinen

Oululainen kuvataideopettaja Johanna Ollila innostui kansitaiteesta. Hän on tehnyt kansia Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian kirjailijaystävilleen e-kirjoihin ja nyt ensimmäiseen paperikirjaan. Printtipainoksena ilmestyi juuri Josh Lanyonin teos Murder in Pastel.

Innostus kansitaiteeseen ei syttynyt sattumalta.

– Teen työtä, jota rakastan, Ollila aloittaa.

Kun näin on, työt haukkaavat helposti ison osan elämästä.

– Jouduin pysähtymään ja miettimään, mitkä muut asiat tekevät minut onnelliseksi, hän kertoo.

– Olen aina rakastanut kirjoja, sanoja ja lukemista. Tein yksinkertaisesti arkeen aikaa. Kaivoin esiin kirjoja, joita olin pitkään halunnut lukea. Aika pian rupesin lukemaan englanniksi ja siirryin paljolti e-kirjoihin. Jossakin vaiheessa löysin netistä sivuston Goodreads.

Ollila bongasi sieltä genrejä, joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

– Rakastan John Steinbeckiä, Robert Frostia ja Sara Teasdalea… mutta nyt luin laidasta laitaan: urban fantasya, vampyyrijuttuja, kaikenlaista.

Goodreads-sivustolla on noin 30 miljoonaa käyttäjää. Siellä Johanna Ollila tutustui samanhenkisiin ihmisiin, joita kiinnostaa lukeminen ja kirjoista keskusteleminen.

Osa Ollilan uusista nettiystävistä on kirjailijoita.

– Kaksi vuotta sitten ennen joulua Josh Lanyon otti yhteyttä ja sanoi, että häneltä tulee kirja lyhyitä joulutarinoita. Voisinko tehdä siihen kannet? Maalasin hänelle viikossa neljä jouluista vaihtoehtoa.

– Josh on hyvä nettiystävä ja kannustava ihminen. Hänellä oli kova usko kykyihini. Suurempi kuin itselläni. Myöhemmin hän pyysi lisää kansia. Viime kesänä tein kannet neljälle kirjailijalle joulunovellien sarjaan.

Kirjailijat ovat L.B. Gregg, Harper Fox, Joanna Chambers ja
Josh Lanyon.

Romaani Murder in Pastel sisältää murhamysteerin ja kadonneen öljyvärimaalauksen mysteerin.

– Joshilla oli toivomus, että kannen suunnittelu lähtisi liikkeelle Giorgio de Chiricon öljymaalauksesta Mystery and Melancholy of a Street (1914).

Ollilan tekemä kansi peilaa alkuperäisteosta.

– De Chiricon työ mainitaan kirjassa useita kertoja. Säilytin maalauksen perspektiivin ja sommittelun kansikuvassa, Ollila osoittaa.

De Chiricon maalauksen siniset ja oranssit värisävyt toistuvat kannen taivaassa.

– De Chirico oli esisurrealisti, jolla oli teoria, että kun tuttuja asioita katsoo uudesta perspektiivistä, ne voivat näyttäytyä uhkaavina tai hämmentävinä. Teoksissa on melankolinen, lavastemainen ja uhkaava tunnelma: mitähän tuossa tapahtuu kohta.

Vastaava jännite ja jyrkät perspektiivit löytyvät Ollilan piirroksesta. Tyyli tuo mieleen ekspressionistisen elokuvaklassikon Tri Caligarin kabinetti (1920).

Kirjailijan pyynnöstä kadulla juoksee poika perhoshaavin kanssa.

– Tunnelma on minulle tärkeä. Hyvä kansi välittää jonkun tärkeän elementin kirjasta. Kirjailija tykkää 1920- ja -30-luvuista. Hän harrastaa elokuvia ja vintage-mysteerikirjoja. Pidin sitäkin silmällä, kun valitsin kannen fontteja ja muita.

Jouluksi Ollilalla on tekeillä uutuus, aikuisten värityskirja, jossa hän yhdistää kuvia ja tekstiä. Värityskirjan aukeamat koostuvat Josh Lanyonin kertomusten pätkistä ja niistä inspiraationsa saaneista värityskuvista.

– Tavoitteena on, että teen 24 sivua. Puuttuu vielä seitsemän.

– Josh Lanyonilla on laaja lukijakunta. Nämä ovat aikuisten juttuja ja kolahtavat ehkä eniten hänen lukijoihinsa.

FAKTA

Johanna Ollila

Kuvataideopettaja, syntynyt Seinäjoella 1971. Asuu Oulussa.

Aviopuoliso Petri Ollila.

Opinnot Kasvatustieteen maisteri 1996. Taiteen maisteri 2008.

Toimet: Sairaalarinteen koulu Oulu 1996–1997. Myllytullin koulu vuodesta 1997: luokanopettaja, kuvataideluokan opettaja ja viime vuodet 3.–9.-luokkien kuvataideopettaja.

Harrastukset: piirtäminen, maalaaminen, grafiikka, kuvankäsittely, lukeminen, lenkkeily.

Lemmikki 13-vuotias jackrussellinterrieri Anni-Helena.

Johanna Ollila löysi runsaasti kirjoista pitäviä ystäviä netin Goodreads-sivustolta. Sitä kautta hän päätyi myös suunnittelemaan ja piirtämään kansia muutamille englantilaisille ja yhdysvaltalaisille kirjailijoille. – Kuvani pääsevät ihan oikeaksi käyttötaiteeksi, mikä on huikeaa. Kun Johanna Ollilalta tilattiin kansikuva lyhyitä joulutarinoita sisältävään kirjaan, hän maalasi neljä vaihtoehtoista kantta. Tässä yksi niistä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva