Oulun hidas kaupunginosa

Pikisaaresta ei ole vielä muodostunut
sellaista pienimuotoisen kaupunki-
kulttuurin keidasta kuin saaren uusia
tontteja luovutettaessa visioitiin.

Tontinluovutuskilpailun yhteydessä
puhuttiin muun muassa taiteilijoiden,
käsityöläisten ja kulttuurituottajien
”slow citystä”.

Esko Aho

”Visioissamme Pikisaari on Oulun hidas kaupunginosa, jossa on luontevaa soveltaa ns. ’slow city’ -ideologiaa”, kirjoittivat itselleen Pikisaaresta vuokratonttia hakeneet ihmiset 2010. Tämä on käynyt toteen, mutta paljon muuta on jäänyt ajatusten asteelle.

Kahden uuden taloyhtiön perustama Kulttuurisaari ry järjestää saarella kulttuuritoimintaa. Vaan vastaako toiminta sitä, mihin tontinluovutuskilpailun voittajat 2012 sopimuksilla sitoutuivat?

Kaleva uutisoi kahden tontin luovutuskilpailusta maaliskuussa 2011 kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen, että ”tontit heltisivät lupauksilla erilaisista kursseista ja piirustuskouluista, kun syntyy uusia kotiateljeita ja työpajoja”.

Pikisaaressa lähes kaikkia muutoksia on perinteisesti ensin vastustettu, joten neljä vuotta saattaa olla lyhyt aika todellisen muutoksen ja yhteisöllisyyden aikaansaamiseksi.

Tontinluovutuskilpailun jälkeen laadittiin ja allekirjoitettiin myös laatusopimukset, kertoo Oulun kaupungin kaavoitusarkkitehti Jere Klami. Kaupunki aikoo pitää kiinni siitä, mitä kaikkea kilpailun voittaneet hakijaryhmät näillä sopimuksilla lupasivat saarelle järjestää.

– Työtiloja uudisrakennuksiin on toteutettu, mutta kaikki eivät ole sen tyyppisiä, että joku olisi aktiivisesti paikalla vastaanottamassa asiakkaita. Toiminnoista voisi tarjota enemmän informaatiota. Tällä hetkellä täytyy ensin tietää, kenelle pitää soittaa ja sopia vierailusta.

– Olen haastatellut toimijoita. Moni on ollut sitä mieltä, että tapahtumia on järjestetty jopa odotettua enemmän. Seuraavaksi tulee Pikitontun seikkailut adventin aikaan.

Tontinluovutuskilpailussa menestyivät Oulun kaupungin omat työntekijät. Yleisönosastolla kyseltiin, miten kaupunki voi järjestää tontinluovutuskilpailun ilman selkeitä sääntöjä

– Hakijoille ei asetettu rajoituksia työpaikan osalta. Meillä sattui vain olemaan aktiivisia henkilöitä, jotka sattuivat oleman kaupungin palveluksessa.

Uudisrakennusten alue ei ole erityisen luokseen kutsuva kadulta päin katsottuna. Se on myös tehokkaasti aidattu. Klamin mukaan aitaaminen sopii vanhan Pikisaaren miljööseen.

– Lähtökohtana on ollut saaren hengen mukaan rakentaminen. Rakentamistapaohjeissa määriteltiin umpinaiset aidat kadun suuntaan. Kuistit ja terassit avautuvat sisäpihalle. Kotikonsertit ynnä muut ovat kausiluonteisia. Jatkuvasti siellä ei asiakkaita käy.

Tontin saaneiden laatusopimuksissa edellytetään paitsi asukkaiden yhteisen Kulttuurisaari ry:n perustamista määräajassa myös kaupungin virkamiesten ja asukkaiden yhteistä loppukatselmusta, joka on vielä tekemättä.

Kyse ei ole tavallisesta rakentamisen loppukatselmuksesta, vaan luvattujen kulttuuritoimintojen tarkastelusta. Laatusopimuksiin on kirjattu rahallisia sanktioita, ellei toiminta ole sovitun mukaista.

Laatusopimukset on myös yhdistetty tonttien vuokraukseen. Kulttuurisaari ry:n kautta ne velvoittavat siten myös rakennusten seuraavia omistajia, arvioi Jere Klami.

Kulttuurisaari ry:ssä alusta asti mukana ollut yhdistyksen hallituksen jäsen Anne Leskinen muistaa, miten tonttikilpailijoita kaupungin puolelta aikanaan ohjeistettiin.

– Meille sanottiin tilaisuudessa, jossa kilpailua esiteltiin, että tehkää sellaiset hakemukset, joissa kehutte itseänne ja esitätte kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä.

Fakta

Tontinluovutus-kilpailussa
luvattuja toimintoja

Lasten kulttuuri- ja liikuntakerho. Lähiruokapiiri ja leivontarinki. Pienimuotoisen kaupunkiviljelyn kokeilu. Konsertti- ja taidetoimintaa, joka aktivoi kaikkia Pikisaaren kulttuuritiloja. Poikkitaiteellisia kesäkonsertteja. Kaikille avoimia käsityökursseja. Yhteistila, joka voi toimia myös Pikisaaren asukastupana. Lasten kulttuuritapahtumia. Pihakirppiksiä ja vanhan ajan joulumarkkinoita.

Kursseja, koulutusta ja näyttelyjä. Kultasepän paja ja myyntipiste. Vaatesuunnittelun studio ja myyntipiste. Tapahtumatuotannon ja ohjelmapalveluiden yritys. Musiikkituotannon yritys. Studio- ja sävellyspaja. Tanssin suunnittelu- ja harjoituspaja.

Kulttuurillista yhteistyötä Pikisaaren jo olemassa olevien kulttuuritilojen haltijoiden kanssa. Pikisaaren luontoon ja rannoille performansseja, konsertteja ja taideteoksia. Illanviettoja, keskustelutilaisuuksia ja kaupunkipaneeleita. Puukäsitöiden mallipaja. Nurkkamarkkinat.

Uusilta tonteilta on jo julkisessa myynnissä kaksi vuonna 2013
valmistunutta paritalon puolikasta. Selvää on, että tällaiset asunnot
pysyvät jatkossakin useimpien
taiteilijoiden, käsityöläisten
ja kulttuurituottajien
ulottumattomissa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva