Toivo versoo Nokian raunioilta

Carita Forsman Kaleva
Kempele Mitä tekevät tänä päivänä tuhannet Microsoftilta poispotkitut?
Kaivavat epätoivon vimmalla montun ja hautaavat elämänilonsa?
Ei todellakaan, jos kempeleläistä Ukko Finningiä on uskominen.
Mies teki tosin potkujen jälkeisellä "lomalla" raivokkaan Kylmä maa -videon, jossa yllä mainittu tapahtui - mutta todellisuus on toista.
"Ei se maailmanloppu ollut, vaikka pienoisena sokkina silloin tulikin. Tässä elellään irtisanoutumispaketin viimeisiä aikoja", Ukko Finning juttelee.
37-vuotias diplomi-insinööri, Ukko Finning tai artistinimeltään Ukko Äf, on yksi niistä entisistä nokialaisista, jotka jäivät viime kesän jäljiltä työttömäksi Microsoftilta ja Broadcomilta.
Arki sujuu rauhallisesti, tulevan ansiosidonnaisen vaikutusta elintasoon hän ei osaa vielä arvioida.
"Tietysti kaikista mieluiten menisin töihin."
Jos niitä ei löydy, Finning on ajatellut hakeutua täydennyskoulutukseen.
"Matemaattisten aineiden opettajan ammatti voisi olla mukava, se soveltuu aikaisempaan ammattiinikin", hän miettii.
Matkapuhelinohjelmistoja kymmenisen vuotta ensin Nokialla ja sitten Microsoftilla suunnitellut Finning ehti työuransa aikana käydä läpi viidet, kuudet yt-kierrokset.
"Usein ne koskivat jotain muuta osastoa, joten en oikeastaan ehtinyt varustautua potkuihin henkisesti. Oulun Microsoftin konttorin sulkeminen tuli sitten puskista. Emme todellakaan ajatelleet, että se tapahtuisi niin nopeasti", mies sanoo.
"Ymmärrän toisaalta amerikkalaisen jättiyhtiön perustelut päätöksen takana, mutta meidän bisnes teki kuitenkin rahaa, joten olisin odottanut, että pari vuotta oltaisiin menty eteenpäin."
Ouluun on jäämässä satojen ict-alan ammattilaisen reservi, joilla osaaminen on olemassa.
"Tiedän, että työn saanti on hankalaa, mutta esimerkiksi elokuun lopussa aloittanut Polestar.fi-hanke on jo nyt tuonut Ouluun uusia työpaikkoja", Finning mainitsee.
"Arvostan, ettei tällä alalla ole jääty voivottelemaan ja paikoilleen makaamaan. Oululaisten maine on hyvä, ja alalla tiedetään, että teimme hyvää työtä suhteellisen pienellä porukalla. Ei ollut meidän vika, että työt menivät alta."
Tällä hetkellä hänen arkensa pyörii omakotitalon idyllissä, viiden alle kymmenvuotiaan lapsen perheenisänä, joka on talon yläkertaan perustanut oman soittopajansa.
"Minulla on tällainen yhden miehen orkesteri. Kun en perheenisänä ehdi käydä bänditreeneissä, opettelin soittamaan kaikki soittimet itse. Ja nyt kun Microsoftin "loma" mahdollisti tuon musiikkivideon tekemisen, otin äänitys- ja editointiohjelmat haltuun", hän kertoo.
"Tuolla alhaalla varastossa kävin laulut huutamassa, kun muut nukkuivat", hän naurahtaa. Ja opetteluvuorossa ovat meneillään puhaltimet.
Itse sävelletyn ja sanoitetun Kylmä maa -kappaleen videon kuvauspaikka löytyi kivenheiton päästä kotitalolta.
"Nyt kun päivät ovat vapaata työnteosta, kerkesin miettimään tarkemmin käsikirjoitusta. Kuvaamista lukuunottamatta esi- ja jälkituotin videon itse. Nykyajan tekniikka mahdollistaa tuon kaiken ja sen jälkeen videon voi laittaa YouTubeen".
Musiikista hän ei kuitenkaan halua leipäpuuta itselleen.
"En halua, että oma intohimo ja harrastus muuttuisi työksi. Sitä paitsi muusikon työ on aika kovaa, joutuu paljon kiertämään, soittamaan yömyöhään eikä se palkkakaan ole kaksinen", hän toteaa.
Vaikka Kylmä maa on ankea sanomaltaan, mies haluaa osoittaa, että potkujen jälkeenkin on elämää.
"Kun olen kollegoita jälkeenpäin tavannut, olen huomannut, etteivät he ole vaipuneet epätoivoon. En minäkään. Elämä jatkuu."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva