Saippua-kauppias sattumalta

Anna Kilponen Kaleva
Oulu Länsipatelalaisessa omakotitalossa valmistellaan jo joulua. Hyllyt ovat täyttyneet karpalonpunaisista herkuista ja piparkakku-ukot on ladottu siisteihin riveihin "kypsymään".
Tosiasiassa leivonnaisilta näyttävät herkkupalat ovat saippuoita, joita perheenäiti Päivi Päätalo valmistaa kotonaan. Kuten leivonnaisia, myös saippuoita kypsytellään ensin. Kuukauden jälkeen ne ovat valmiita kääräistäväksi silkkipaperiin.
Päätalo on valloittanut saippuoineen kodinhoitohuoneen, mutta suunnitteilla on jo oman työtilan kunnostaminen ulkorakennukseen.
Graafisen alan yritystä miehensä kanssa pyörittänyt Päätalo ei aivan heti olisi arvannut päätyvänsä saippuakauppiaaksi - herättäähän tuo palindromi-klassikkonakin tunnettu ammattinimike myös hieman hilpeyttä.
Keväällä 2013 hän meni siskonsa kanssa kansalaisopiston saippuanvalmistuskurssille.
"Kun muut valmistivat muutaman saippuan, me teimme 14 saippuaa kumpikin. Huomasin, että saippuanteko on tosi hauskaa."
Ensin käsityöläistaustan omaava Päätalo alkoi valmistaa saippuoita omaksi ilokseen, mutta huomasi pian, että niissä voisi piillä myös mahdollisuus pieneen lisätienestiin.
"Sitä en olisi uskonut, että rupean tekemään tätä täysipäiväisesti. 1990-luvulla, kun opiskelin tekstiiliartesaaniksi Pikisaaressa, ajattelin, että minusta ei ole käsityöalan yrittäjäksi. Tässä sitä ollaan", Päätalo kertoo huvittuneena.
Alanvaihdos ei silti tuntunut niin suurelta loikkaukselta kuin voisi luulla. Yrittäjyys oli entuudestaan tuttua, ja uudessa työssään hän on voinut myös hyödyntää graafisen alan osaamistaan. "Maalaan itse akvarellit pakkauksiin ja kuvaan tuotteeni."
Kaksi vuotta sitten Päätalo ja hänen miehensä siirsivät graafisen alan yrityksensä kotiin. Koti oli luonteva paikka myös saippuayritykselle. Kotiyrittäjyyden etuihin kuuluu myös se, että arjen pyörittäminen sujuu paremmin eikä perheen kahden koululaisen ei tarvitse tulla tyhjään kotiin.
"Elämänlaatu on parantunut, ja arkemme on varmasti sata kertaa leppoisampaa kuin aiemmin. Lisäksi minulla on tarve tehdä käsillä, joten eihän tämä tunne edes työltä."
Nyt kun Päätalolla on saippuayrittäjyyttä takanaan vuosi, hänen tuotteillaan on kymmenisen jälleenmyyjää. Arjen luksustuotteella on omat ostajansa: osalle saippua on lähinnä sisustuselementti.
Vaikka kauppa on lähtenyt nettikaupan myötä hyvin liikkeelle, kovin suureksi Päätalo ei bisnestään aio kasvattaa. "Tuskin mitään saippuatehdasta perustan", Päätalo naurahtaa.
Harmittavin asia saippuakauppiuudessa on kosmetiikkatuotteisiin liittyvä byrokratia. Kaikista ainesosista tulee olla tarkat pakkausmerkinnät ja tuote pitää tarkastuttaa ennen myyntiä. Luomukosmetiikkaa arvostava Päätalo ei esimerkiksi voi riipiä puutarhastaan kasveja lisätä niitä tuosta vain saippuoihinsa.
Saippuanvalmistuksen peruselementit ovat hyvä resepti ja sauvasekoitin. Lipeä ja kasvirasvat on sekoitettava kiisselimäiseksi seokseksi. Sekaan nakellaan esimerkiksi kuivatettuja kasvinosia ja lisätään tuoksua. Lopuksi seos kaadetaan vanerimuotteihin ja kypsytellään kuukausi.
"Glyseriiniä ei poisteta, kuten kaupan kovien saippuoiden valmistuksessa tehdään. Ainesosat tilaan valmiina saippuoihin."
Ideoita saippuaresepteihin voi syntyä vaikka tutuista tuoksuista. Esimerkiksi dinosaippuaansa hän halusi vasta leikatun nurmikon tuoksun. Inspiraatiota ovat antaneet oululaiset murresanatkin, kuten paakkelsi ja kompiainen, jotka päätyivät myös saippuoiden nimiksi.
Vaikka joulu ei ole vielä edes ovella, saippuakauppiaan aatokset ovat jo keväässä ja sen tuoksuissa. "Tämä on niin hidasta puuhaa, että pitää olla hyvissä ajoin liikkeellä. Ekokosmetiikka on avannut minulle uuden maailman. Lähes kaiken voi tehdä itse ripsiväristä lähtien."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva