Työ-suojelu-palkinto Ouluun

Anna-Mari Kilpijärvi Kaleva
Oulu Työtapaturmien määrä on ollut pienessä kasvussa kuntasektorilla, ilmenee Tapaturmavakuutuslaitosten liiton tuoreista tilastoista.
Kuntasektorilla palkansaajille tapahtui viime vuonna kaikkiaan 20 557 työpaikkatapaturmaa. Oulussa työtapaturmien määrä on kuitenkin ollut laskussa. Viimeisen viiden vuoden aikana Oulun kaupungin työtapaturmapoissaolot ovat laskeneet vuosittain keskimäärin 7,9 prosenttia.
Oulun teknisellä liikelaitoksella Teklillä määrän väheneminen on ollut vuosittain 15 prosenttia.
"Työtapaturmien vähentämiseksi on tehty Oulussa paljon töitä. Työsuojeluun ei ole nappia, vaan sitä tehdään pienillä teoilla ja pitkällä aikavälillä", teknisen liikelaitoksen työsuojelupäällikkö Kimmo Leskinen kertoo.
Leskiselle ja hänen työparilleen työsuojeluvaltuutettu Seppo Karjalaiselle myönnettiin tiistaina valtakunnallinen työsuojelupalkinto ansiokkaasta parityöskentelystä työsuojelun ja -terveyden edistämisessä.
"Teklin työntekijöillä on ollut vuodessa alle 60 työtapaturmaa, joista kaikista ei ole edes tullut sairauslomaa. Vakavia työtapaturmia tapahtuu vuosittain ainoastaan muutamia. Viidessä vuodessa määrä on vähentynyt 70 prosentilla", Leskinen summaa.
Työtapaturmien suunta on ollut Oulussa laskussa, mutta tekemistä työturvallisuuden parantamiseksi Karjalaisen mukaan löytyy.
Työsuojelu on jatkuvaa työtä, työturvallisuutta parannetaan esimerkiksi työtapoja muutamalla. Leskisen mukaan Teklissä panostetaan myös työntekijöiden kouluttamiseen, kaikki työntekijät suorittavat esimerkiksi työturvallisuuskortin.
"Työsuojelussa ennaltaehkäisevä työ on tärkeää. Oulussa on panostettu työssä jaksamiseen", Karjalainen kertoo.
Tapaturmavakuutuslaitosten liiton työturvallisuuspäällikön Janne Sysi-Ahon mukaan kuntasektorin suuri tapaturmamäärä selittyy paljolti suurella työntekijämäärällä. Kaikista työllisistä noin joka viides, eli reilu 500 000 toimii kunta-alalla.
Kun työtapaturmien määrän suhteuttaa tehdyn työn määrään, kuntasektorin työntekijöiden tapaturmataajuus on kuitenkin keskimääräistä pienempi eli työtapaturmia tapahtuu suhteutettuna harvemmin.
Kunta-alalla työtapaturmat jakautuvat kuitenkin epätasaisesti eri ammattiryhmien välillä.
Työtapaturmien määrä on pysynyt viime vuosina hyvin samanlaisena, mikä on herättänyt myös Sysi-Ahon huomion.
"Lievimpien tapaturmien osuus on kasvanut tasaisesti vuodesta 2005, mutta aivan vakavimpien tapaturmien osuus on pysynyt samana. Kehitykseen voivat vaikuttaa esimerkiksi töiden automatisointi, tapaturmavammojen hoidon kehittyminen ja lisääntynyt henkilösuojainten käyttö."
Myös palkansaajien ikäprofiilin muuttuminen näkyy Sysi-Ahon mukaan tapaturmien kehityksessä. Vakavan tapaturman riski kasvaa iän myötä. Nuoret toipuvat tapaturmista yleensä nopeammin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva