Lännen ja idän vaikutteet esillä

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu "Minähän ihan hengästyn", Leena Korpi naurahtaa. Ei mikään ihme, kun on päässyt kertomaan aiheesta, joka innostaa ja johon on vihkiytynyt.
Ollaan Pohjois-Pohjanmaan museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa, jonka täyttää aina tammikuun 18. päivään saakka suomalaisten kansallispukujen näyttävä kokoelma.
Pukuja on saatu näyttelyyn lukuisilta yksityishenkilöiltä, mutta myös esimerkiksi nuorisoseuroilta ja alueellisilta taitoyhdistyksiltä ympäri maata.
"Lähes kaikki Pohjois-Pohjanmaan puvut on saatu esille", museolehtori Arja Keskitalo kertoo.
Leena Korven asiantuntemus on ollut ratkaisevan tärkeää näyttelyä rakennettaessa, Keskitalo tähdentää.
"Näyttelyn merkitys on juuri siinä, että pukuja pääsee näkemään läheltä, kuosit ja värit näyttäytyvät ihan toisella lailla kuin esimerkiksi kirjan kuvissa", Korpi kiittelee.
"Liike, jossa pukujen käytännöllisyys korostuisi, ja koskettamisen mahdollisuus puuttuvat. Jälkimmäistä voimme korjata esille asetettavien kangasnäytteiden avulla."
"Meillä Suomessa on ainutlaatuinen lännen ja idän vaikutteiden yhtäaikaisuus", Korpi selittää.
"Länsisuomalaiset puvut ovat yksinkertaisia tekotavoiltaan mutta komeampia. Karjalaiset puvut ovat yksivärisempiä, mutta niissä on paljon suuritöisiä yksityiskohtia."
Kansallispukua voisi käyttää paljon monimuotoisemmin, Korpi toteaa.
"Kannustan sellaisen omistavia kaivamaan sen kaapista! Se sopii monenlaiseen juhlaan - vaikka morsiamelle."
Presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa kansallispukuja näkee aina muutaman.
"Tällaisen kansallispukuharrastajan tähtihetkiä ovat olleet se, kun Tarja Halonen pukeutui 2001 juhliin muinaispukuun - sehän oli juuri vallasnaisen vaate! Toinen oli viime vuonna, kun Duudsonit olivat moderneissa eteläpohjalaispuvuissaan."
Korpi on paitsi perehtynyt kansallispukuihin myös perehdyttänyt muita yli 30 vuotta jatkuneen ohjaajantyönsä kautta.
Oulun kansalaisopistossa on parasta aikaa kansallispuvun ompeluun niin päivä- kuin iltaryhmä. Myös kevätlukukaudella tarjonta on runsasta.
"Järjestämme muun muassa jo olemassa olevan kansallispuvun kunnostamis- ja täydentämiskurssin", Korpi kertoo.
Kansallispukuharrastus on nousussa. Pohjoissuomalaisia halutaan rohkaista mukaan.
"Aloitetaan pienestä, tehdään ensin vaikka paita", Korpi sanoo. "Kankaita ei kudota itse, ja monia osia saa myös valmiina. Meillä Suomessa on tällä hetkellä ammattikuntaa, joka valmistaa vaikkapa myssyjä."
Erityisen ilahtunut Leena Korpi on harrastuksissaan asuihin tottuneiden nuorten mukaan tulosta.
"Moni on aloittanut manga- ja roolipeliasuista ja havainnut, miten omassa traditiossa on myös mahdollisuuksia."
Muun muassa körttipuvut ovat kiinnostaneet nuorempia kansallispukuharrastajia.
Ainutkertaisen Oulun-näyttelystä tekee myös sen nuori ja innovatiivinen osuus. Kansallispuvut ovat näet inspiroineet myös Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikön vaatetusalan opiskelijoita. Esillä on seitsemän toteutettua työtä selkeine työselosteineen.
Oman viehättävän osansa Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyyn tarjoaa oululaisen Mirja Lohen valmistamat kansallispukuiset nuket.
Samaan teemaan siirrytään myös museon aulan näyttelytilassa, jonka fantasiabarbit vaihtuvat marraskuun 7. päivänä Suomen käsityön museon kansallispukuisiin barbeihin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva