Kyläläiset kohtaavat keskellä Oulua

Elina Ursin Kaleva
Oulu "Mikä vastaanotto tämä on?" kysyy oululainen Juhani Koskela. Paikka on tuttu Stockmann, mutta Koskela ihmettelee tavaratalon alakerran kahvilaan pakkautunutta väkimäärää ja normaalista poikkeavaa hulinaa.
Asian laatu selviää Koskelalle varsin pian. Kyseessä on maaseudun ja kaupungin ihmisten kohtaaminen. Oulussa se on Stockmannin kahvila ja Alpualla kyläkauppa Valinta. Näiden kahden maailman välille on viritetty reaaliaikainen videoyhteys. Perjantaista sunnuntaihin on vuorossa Jalavan kyläkauppa Taivalkoskelta.
Koskela ei tunne Alpuan suunnalta ketään, mutta arvelee mahdollisuuden olevan nyt parempi kuin koskaan aikaisemmin.
Kyläkahvila on Maaseudun Sivistysliiton Uutispuuro-maaseututiedotushankkeen loppuhuipennus.
Maaseudun Sivistysliiton Pohjois-Suomen aluepäällikön Elina Vehkalan mielestä kaupassa kohtaavat ihmisten lisäksi maaseudun ja kaupungin tuotteet.
"Halusimme tuoda ihmiset yhteen. Toivomme kyläkahvilassa viriävän luontevaa keskustelua ja kohtaamisia", kertoo Vehkala.
Videokuvasta päätellen Alpualla on hulinaa kuin konsanaan Oulun Stockmannilla. Keskellä kassakiireitä kyläkauppias Jukka Koistisella on aikaa puhuttaa myös oululaisia.
Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Raimo Järvenpää (sd.), Stockmannin tavaratalon johtaja Pentti Korhonen sekä kourallinen uteliaita oululaisia kuuntelevat, kun Raahen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Malkamäki (kesk.) lähettää omat terveisensä Ouluun.
Rouva Taimi Laitalaa hymyilyttää, kun videonäytöllä vilistää tuttuja, serkun vaimojakin kaksin kappalein istuu Laitalaa vastapäätä Alpuan kyläkaupassa.
"Olen syntynyt Alpualla ja asun nykyään Oulussa. Kyläasiat ovat minulle tuttuja. Olen tehnyt kyläkirjoja Vihannista."
Rohkeana Laitala ei jää sanattomaksi kaupungissakaan, vaikka kuulumisten vaihtaminen olisi helpompi tutussa Alpuan ainokaisessa kyläkaupassa.
"Uskallan ottaa yhteyttä. Oulussa saa puhua ja kysyä, vaikka kaupungissa on enemmän vieraita kuin tuttuja."
Tavaratalon johtaja Korhonen näkee kyläkahvilan mielekkäänä ja iloisena ilmiönä ikävien lamauutisten vastakohtana.
"Mielenkiintoinen lisä meidän asiakkaillemme. Paikallisuus näyttää kiinnostavan", sanoo Korhonen.
Kaupunki-maaseutu -yhteistyötä on tehty viimeiset viisi vuotta.
Uutispuuro-hankkeen aikana maaseutu on näkynyt ja kuulunut Oulussa monin tavoin, esimerkiksi lähiruokamarkkinoilla.
"Kiinnostus lähi- ja luomuruokaan on lisääntynyt. Se näkyy tuotteiden kysynnässä."
Salme Ahola ja Taimi Laitala esittelevät kyläkahvilassa torstaina kello 11 Alpuan kylähistoriaa. Kello 12 ja 15 kuullaan alpualaisten musiikkiesityksiä. Oulu-Taivalkoski -kyläkahvilassa neulotaan perjantaina kello 15. Filosofiseen keskusteluun virittäydytään lauantaina kello 15.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva