Balladi Jannen ja Ainon elämästä

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Oulun musiikkijuhlilla saa ensi maaliskuussa kantaesityksensä Jannen ja Ainon balladi. Työnimenä on Janne ja Aino. Teos kertoo Sibeliuksen perheen elämästä.
Koreografeina toimivat oululaiset Petri Kauppinen ja Milla Korja, ohjaus on Kauppisen.
"Teos tehdään kansantanssin näkökulmasta", Petri Kauppinen kertoo.
"Balladi kertoo erään Jannen elämästä. Hän sattuu olemaan kansallissäveltäjä ja hänellä sattuu olemaan Aino-niminen vaimo."
Kyseessä on parituntinen koko illan teos, jonka säveltää Ville Ojanen. Orkesterina toimii 20-jäseninen OBO eli Ostrobothnian Orchestra.
"OBO on Keski-Pohjanmaan konservatorion ja Centria ammattikorkeakoulun yhteinen kansansoitinorkesteri, jossa on perinteisten viulujen lisäksi kanteleita, harmoneita, avainviuluja ja jouhikkoja", Kauppinen valaisee.
Päärooleihin palkataan kolme pop-solistia.
"Solistit laulavat roolit, ja tanssijat kertovat tarinaa tanssilla."
Mukana on 12 tanssijaa Oulun ammattikorkeakoulun kansantanssinopettajakoulutuksesta.
Kohtauskäsikirjoituksen eli synopsiksen on kirjoittanut Petri Kauppinen. Laulut sanoittaa lauluntekijä Heidi Paalanen, joka on tullut tutuksi pop-artistien, esimerkiksi Jesse Kaikurannan, Suvi Teräsniskan ja Jannika B:n laulujen tekijänä.
"Tätä kautta haluttiin teokseen pop-lähtökohta. Musiikki on kuitenkin kansanmusiikkia, mutta laululyriikoissa siihen yhdistyy tämän päivän kansan musiikkinäkemys", Kauppinen luonnehtii.
Solisteja ei vielä ole valittu. Tai ainakaan nimiä ei vielä julkisteta.
"Solistit tulevat olemaan populaarimusiikin saralta, mutta niin taipuisia, että voivat laulaa tällaista materiaalia uskottavasti."
Petri Kauppisen mielestä Sibelius oli ihan kansanmuusikko.
"Sibelius hyödynsi omaan säveltämiseensä hirveästi perinnemusiikkia ja varsinkin Kalevalaa. Sen takia haluttiin ottaa kansanmusiikki ja kansantanssi teoksen ilmaisukeinoiksi. Että saadaan energistä ja rouheampaa meininkiä, vaikka onkin klassisen musiikin maailmasta kyse."
Kaikki roolihenkilöt esiintyvät tarinassa etunimillään.
Sibelius on Janne, Aino on Aino ja Robert Kajanus pelkkä Robert.
"Ystävyyssuhde Kajanukseen nostetaan tässä versiossa todellisuutta isommaksi", Kauppinen kertoo.
"Sibeliuksen oikeassa elämäntarinassa se ei ole niin merkittävä, mutta Kajanuksen kautta saadaan mukaan kaikki: Eino Leino, Akseli Gallen-Kallela ja symposiumit, missä äijät istuivat ja ryyppäsivät. Kajanus on keskeinen tuki Jannelle."
Jannen ja Ainon balladi kertoo rakkaudesta.
"Sibeliuksen elämä on ihan mammuttimainen - hän teki niin silmittömän uran ja eli niin vanhaksi. Sen pukeminen näyttämömuotoon, ilman että se olisi puhenäytelmä, ei tunnu järkevältä."
"Siksi keskiöön otetaan Jannen ja Ainon rakkaustarina, ja varsinkin Ainon uhrautuminen miehensä uran eteen. Aino o.s. Järnefelt oli itsekin lahjakas muusikko ja taiteilija. Kuitenkin hän antoi elämänsä ja tuki alkoholistimiestään", Kauppinen toteaa.
Jannen ja Ainon balladi esitetään Oulun musiikkijuhlilla kolme kertaa.
Teosta markkinoidaan myös muille festivaaleille.
"Meillä on muutama festarikeikaus työn alla", Petri Kauppinen paljastaa.
"Tämä on hirveän suuri pumppu, esiintyjiä on 40. Orkesterissa on 20 soittajaa, tanssijoita tulee 12. Plus solistit ja kaikki muut. Se on aikamoinen kakku kuljettaa mihinkään, mutta varmaankin Kaustisella ollaan."
Rahoitusta toivotaan apurahoista.
"Tämä on sillä tavalla oppilaitosyhteistyö, että työvoima tulee oppilaitoksista. Apurahoja haetaan pukusuunnitteluun ja valosuunnitteluun."
Aino ja Jean Sibeliuksen rakkaustarinasta on jo aiemminkin, kymmenen vuotta sitten tehty esityksellinen kokonaisuus.
Kapellimestari Markus Lehtisen kokoamassa esityksessä "Rakas Aino, rakas Janne…" perheen tarinaa kertoivat Sibeliuksen musiikki ja pariskunnan kirjeet. Sibeliusten rooleja tulkitsivat näyttelijät Mats Långbacka ja Jonna Järnefelt.
Ensi vuonna Sibeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva