Vaativaa erikoisharjoittelua

Antti Ervasti Kaleva
Oulu "Saarelle on mennyt punapukuinen mies, joka on jättänyt rannalle jätesäkin. Siinä hänen epäillään kuljettaneen pitkää ampuma-asetta. Saarella on muita ihmisiä, joten tilanne on vaarallinen", selostaa poliisimies tilannetta radiopuhelimeen.
Nuottasaaren sellutehtaan edustalla olevan saaren rantaan tökkäävästä poliisin pikaveneestä syöksyy maihin puolisenkymmentä haalariasuista poliisia konekiväärit tanassa koira mukanaan. Ryhmä lähtee juoksemaan saaren sisäosia kohti.
Rannikkovartioston vene seuraa tilannetta muutaman sadan metrin päässä - mahdollisen asemiehen pyssyn kantaman ulkopuolella - ja vie hetken kulutta rantaan kolme poliisimiestä lisää.
Tällä kertaa tilanne on onneksi kuviteltu. Kyseessä on Oulun poliisin Valo 79 -ryhmän harjoitus, jossa harjoitellaan merialueella tapahtuvaa toimintaa. Yläpuolella pyörivä helikopteri kuuluu Rajavartiolaitokselle, joka osallistuu harjoitukseen.
Valo 79 on niin kutsuttu Oulun Karhuryhmä eli vaativia tilanteita varten olemassa oleva erikoiskoulutettujen poliisien ryhmä.
"Tässä harjoitellaan, miten otetaan haltuun pieni saari Oulun edustalla. Kaksi reittiä on, miten saareen voidaan päästä: vesitse tai lentämällä", sanoo ryhmän johtaja ylikonstaapeli Tommi Heikkilä.
Hän sanoo, että viime kesänä Iin korkeudella saaressa oleva henkilö ammuskeli mökissä olevia ihmisiä kohti haulikolla. Tilannetta oli mentävä taltuttamaan veneellä.
Vaikka todella vakavat tilanteet ovat Oulun alueella harvinaisia, ryhmä haluaa varautua pahimpaan. Heikkilä muistuttaa, mitä tapahtui Utøyan saarella Oslossa reilut kaksi vuotta sitten.
"Kun tulee tosi tehtävä, meille ei saa olla ensimmäinen kerta, kun hypätään veneeseen. Näitä vesitoimintaharjoituksia ei ole paljon ollut. Norjassakin oli valmiudet, mutta heillä ei ollut kalustoa ja he joutuivat ottamaan siviilien veneet käyttöön."
Ryhmä joutuu tositoimiin noin kolmekymmentä kertaa vuodessa. Muina aikoina jäsenet tekevät normaaleja poliisin töitä. Valmiudessa on oltava työ- ja vapaa-aikana 24 tuntia vuorokaudessa.
"Tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan. Välillä on vaativampi piiritystilanne, joskus huumausainerikokseen liittyvä kiinniottotehtävä tai joskus henkilöiden suojaustehtävä esimerkiksi jossakin ministerikokouksessa", Heikkilä luettelee.
Helikopteri on usein tervetullut apu. Muutama vuosi sitten Kainuun korvista etsittiin valkovenäläistä rikollista. Helikopterissa olevat pystyivät tarkkailemaan yläilmoista maastoa ja kertomaan siitä maan pinnalla etsintää suorittaville.
Tässä harjoituksessa helikopteri käy katsomassa saaren koordinaatit, minkä jälkeen veneillä voidaan lähestyä paikkaa oikeasta suunnasta.
Koira on ryhmän mukana siksi, että sen vainun avulla asemiehen olinpaikka saadaan nopeasti selville.
Oulun ryhmä on todistetusti maailman huippua. Se saavutti toisen sijan elokuussa kansainvälisessä erikoisjoukkojen kilpailussa Irlannin Belfastissa. Kilpailuun osallistui kuusi ryhmän jäsentä. Ryhmä on aiemminkin menestynyt vastaavissa kilpailuissa.
Ryhmään hakeutuvat joutuvat läpikäymään pääsykokeet, joissa mitataan muun muassa lihaskuntoa, kestävyyttä, kamppailutaitoja ja päättelykykyä.
Valituksi tulleet käyvät tehtäviin perehdyttävän kurssin Tampereen poliisiammattikorkeakoulussa sekä syventävän jatkokurssin.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva