Neljän bändin loukussa

Anssi Juntto
Oulu Matti Manninen on kohteliaasti ilmoittanut myöhästyvänsä haastattelusta teknisten ongelmien takia.
Stache-bändin esikoislevyn pitää olla seuraavana päivänä Finnvox-studiolla masteroitavana, mutta suurten tiedostojen lähettäminen läppäriltä takkuaa. Samalle iltaa on vielä TWIIK-yhtyeen treenit Iissä.
Manninen on tämän hetken ahkerimpia oululaismuusikoita. Stachen ja TWIIKin lisäksi häntä työllistävät Jukka Takalon Maakinen Mysteeri Trio ja The Blaster Master. Lastenmusiikkiorkesteri Soivan Siilin riveissäkin mies on nähty silloin tällöin.
Siinä sivussa Manninen vierailee eri kokoonpanojen studiosessioissa ja tuuraa tuttavien bändien keikoilla.
Lisäksi hän isännöi 45 Specialin Sunnuntaijameja pari kertaa kuukaudessa.
Ei ihme, että musiikkikasvatuksen opinnoista on tipahdellut opintopisteitä harvakseltaan.
Vaikka Mannisella on paljon bändejä, suuremmilta päällekkäisyyksiltä on toistaiseksi vältytty. Jos Takalon trion ja Stachen keikat ovat sattuneet samalle iltaa, Moses Hazystä tuttu Jari Pääkkö on tuurannut Stachen rumpalina.
Manninen tapaili Metallica-riffejä kitaralla vanhempien sisarustensa innoittamana jo kuusivuotiaana, mutta varsinaisesti soittoharrastus alkoi viitisen vuotta myöhemmin.
Kitaran rinnalle toiseksi instrumentiksi tulivat pian rummut. Kosketinsoittimet puolestaan alkoivat kiinnostaa yläasteen aikana.
"Nykyään saan eniten kiksejä Hammond-urkujen soitosta. TWIIKissä on aina ilo väännellä 1980-lukulaisen analogisyntetisaattorin Moog Prodigyn filttereitä", Manninen sanoo.
Viimeisin instrumenttituttavuus on kuitenkin homeelta tuoksahtava vanha Weltmeister-merkkinen näppäinhaitari.
Itäsaksalaista laatutyötä olevan kapistuksen käsittelyssä on omat haasteensa.
"Olen joskus soittanut Takalon keikalla sooloa ja veivannut palkeita, kun nappi on jäänyt pohjaan. Muutama nappi on lähtenyt irti, mutta kyllä se vieläkin urhoollisesti keikoilla kulkee."
Pitkäaikaisin bändisuhde Mannisella on tanssittavaa indiepoppia soittavaan Stacheen. Yhteinen taival alkoi nelisen vuotta sitten.
Manninen myös vastaa biisinteosta laulaja-kitaristi Aleksi Kauhasen kanssa.
Stachen esikoisalbumi The Reason (We Get Nothing Done) on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten. Single- ja videobiisi Common Wealth kuuluu päässeen soittolistalle muutamassa pienessä radiossa Belgiassa, Hollannissa, Saksassa ja Puolassa.
"Onhan se mukavaa, jos joku puolalainen tyyppi innostuu ja lähettää mailia kertoakseen, että aikoo soittaa biisiä radiossa ja haluaa ostaa levynkin", Manninen toteaa. "Mukavaa, että muutkin kuin omat kaverit tykkäävät. Kavereiden mielipiteisiin ei voi luottaa, kun he eivät ole objektiivisia. Siinä on aina kaveribonusta."
Bänditouhujensa ohessa Manninen on suunnitellut omaa yhden miehen projektia, jonka musiikkia voi luonnehtia vaikkapa elokuvalliseksi instrumentaalipopiksi.
"Haaveena on, että jos olisi aikaa, tarmoa ja draivia, saisi tehtyä pikkuisen levyn. Aihioita ja raakileita on jo olemassa."
Stachen esikoisalbumi The Reason (We Get Nothing Done) julkaistaan 25. lokakuuta.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva