Mikä soitto on hanurista?

Esko Aho Kaleva
Oulu Tänään sunnuntaina alkavan Oulun konservatorion 21. Tulindberg-viikon 6.-13.10. ohjelmavalinnat painottuvat niin selvästi klassis-romanttiseen ja vanhaan musiikkiin, että puhdasotsaisin klassikkokaan tuskin voi niille nenäänsä nyrpistää.
Aikamme uusin ohjelmisto on suosiolla jätetty Oulussa pian alkavan Uuden musiikin lokakuu -festivaalin hoidettavaksi.
Vain Oulu All Star Big Bandin konsertti Pohjankartanossa 12.10. poikkeaa selvästi Tulindberg-viikon yleislinjasta. Se tuo kuultavaksi taiteilijaprofessori Timo Alakotilan (s. 1959) Sinfonia Concertanten big bandille ja harmonikalle.
Tyylillisesti tämä kymmenvuotias hybriditeos liikkuu tarkalleen siinä klassisen, kansanmusiikin ja jazzin välimaastossa, joka on viime vuosina aiheuttanut eniten musiikkipoliittista keskustelua ja kirjoittelua.
Tyylirajat eivät enää pidä, kun nuori polvi hyppii iloisesti niiden yli. Viimeiset pari-kolme vuosikymmentä Alakotila on ollut aktiivisesti mukana tekemässä ja yllyttämässä.
Hän ei silti halua edistää vastakkainasettelua klassisen kanssa.
"Pikemminkin päin vastoin! Sävellän nykyään paljon klasareille. Klassinen musiikki kiinnostaa minua ja antaa ideoita."
Muutamat pitkäaikaiset, fiinimmän puolen musiikkivaikuttajat ovat nähneet asiakseen kommentoida vallitsevaa tilannetta, että Sibelius-Akatemiaan on pesiytynyt ihan liikaa kansanmusiikkia ja jazzia.
Molemmat tyylilajit joutaisivat vaikka ammattikorkeakouluihin rockin ja popin seuraksi, koska ne häiritsevät harvojen klassisten huippuyksilöiden keskittymistä olennaiseen
Mistä saamme seuraavat Gothónit, Isokosket ja Mattilat, jos korkeakoulu ei toimi tarpeeksi laadukkaasti?
Kyse on resurssien jakautumisesta, selkokielellä sanottuna rahasta.
Suomalaisen jazzin ja kansanmusiikin kansainväliset menestystarinat sivuutetaan näissä yhteyksissä olankohautuksin tai vaikenemalla.
Vastavuoroisesti rytmimuusikoita jurppii, miksi klassinen syö Sibelius-Akatemiassa enemmän kuin sille yleisö- ja harrastajamittausten nimissä kohtuudella kuuluisi.
Solistina Oulun Sinfonia Concertantessa esiintyy Rovaniemen läheltä Lehtojärveltä kotoisin oleva hanuristi Kaisa Ristiluoma. Hän on tullut tutuksi muun muassa Oulun kaupunginteatterin Kilpakosijat-musikaalista ja Mielensäpahoittajasta.
Ristiluoma valmistui muusikoksi Sibelius-Akatemian kansamusiikin koulutusohjelmasta, jossa Timo Alakotila opettaa pianon- ja harmoninsoittoa sekä sävellystä, sovittamista ja improvisointia.
Sinfonia Concertanten Alakotila sävelsi UMO:lle ja harmonikansoittaja Maria Kalaniemelle perinteiseen pääsiäisen ajan konserttiin 2003.
"Ajattelin ensin heijastella ajankohdan tuntoja hitaissa osissa, mutta ei se oikein natsannut. Ehkä kolmannen osan koraalissa tunne on syvintä. Olemme esittäneet sitä Kalaniemen kanssa myös erillisenä numerona."
Alakotila syntyi Hattulassa, missä hänen viulua ja harmonikkaa soittanut isänsä tapasi kaustislaisia Järvelöitä pelimannipiireissä.
"Sitä kautta pääsin mukaan kansanmusiikkiin ja ohjelmisto syöpyi syvälle selkäytimeeni. En voi välttää sävellyksissäni kansanmusiikkivaikutteita. Onneksi nykyään monet nimenomaan haluavat niitä."
Keskustelu aiheesta, kenen musiikki on oikeaa ja kenen väärää, tuntuu Alakotilasta vanhanaikaiselta ja naurettavalta. Vain laatu on tärkeää.
"Genrerajojen ylittämisestä olen saanut pelkästään hyviä kokemuksia. Suomessa on mielettömän hyviä klassisen soittajia. Itse olen tehnyt yhteistyötä muun muassa Pekka Kuusiston sekä Meta4- ja Kamus-kvartettien kanssa."
Tulindberg-viikolla on yhteensä kahdeksan konserttia. Niistä seitsemän pidetään Oulun musiikkikeskuksen Tulindbergin salissa ja yksi Pohjankartanon juhlasalissa.
Tarjonnan aloittavat tänään Tulindbergin salissa kello 19 mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Eveliina Kytömäki.
Luttinen on opiskellut muun muassa Turun konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa sekä 2000-luvun alussa Lontoon Kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa. Karita Mattila -palkinnon hän sai 2005.
Muun muassa sopraano Helena Juntusen kanssa usein esiintynyt Kytömäki tunnetaan erinomaisena liedpianistina. Hän työskentelee pianonsoiton lehtorina Turun konservatoriossa.
Timo Alakotilaan ja hänen musiikkiinsa voi tutustua nettisivuilla www.timoalakotila.net.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva