Merimiehen mökki pääsi malliksi

Timo Myllykoski Kaleva
Raahe Saaristokadulla vanhassa puu-Raahessa seisoo pieni yhden huoneen ja keittiön mökki, Jannen talo. Merimies Jannen 1900-luvun alussa rakentama mökki on helppo tunnistaa, koska toisin kuin kadun muut talot, se on rakennettu pääty kadun suuntaisesti.
Parhaillaan Raahessa on rakenteilla useita uusia Jannen taloja nukkekotiversiona. Raahen Nukkekotinäpertäjien valmistamien piirustusten ja rakennusohjeiden ansiosta kenellä tahansa on nyt mahdollisuus rakentaa itselleen oma aidon ja olemassa olevan esikuvan mukainen merimiehen mökki.
Idean äiti, nukkekotinäpertäjä Paula Pirinen kertoo ohjepaketin saaneensa alkunsa halusta luoda todellisuuteen perustuva paikallinen nukkekotimalli.
"Tuli ajatus nukkekodista, pienestä mökistä, joka olisi raahelainen. Oikeastaan heti oli selvää, että se on juuri Jannen talo. Se on kaunis mökki, mittasuhteiltaankin."
Se oikea Jannen talo Saaristokadulla ei ole enää asuinkäytössä. Paula Pirisen mukaan taloa on asuttu viimeksi 1950-luvulla.
Raahelaisten Tuula Lehtonurmen ja Lauri Lepistön olohuoneesta asuttu Jannen talo löytyy. Pariskunnan rakentama mallikappale on ensimmäinen valmistunut Jannen talo -nukkekoti. Tunnelmallisen mökin kamarissa istuskelevat sekä Janne että hänen äitinsä.
Lehtonurmi ja Lepistö rakensivat nukkekodin mallikappaletta pitkään ja hartaasti, kokeillen ja vastaan tulleita käytännön pulmia ratkoen. Samalla syntyivät talon piirustukset ja rakennusohjeet.
Tuula Lehtonurmi on valmistanut suurimman osan talon huonekaluistakin itse.
"Koko taloprojekti vei kaksi vuotta. Se on pitkäjänteistä työtä, jossa kannattaa kyllä pitää välillä taukojakin", hän opastaa.
Paula Pirinen korostaa Jannen talon rakentamisen olevan aikuiselle ihmiselle sopiva harrastus.
"Se ei ole ihan tavallinen ja helppo nukkekoti. Se on erityinen talo."
"Moni nainen voi aluksi säikähtää, että miten rakennuspiirustuksia luetaan", Tuula Lehtonurmi sanoo.
Perinnenukkekodin esikuvaksi päässyt noin 40 neliön pieni mökki Saaristokadulla on Raahen museonjohtajan Eija Turusen mielestä kovastikin säilyttämisen arvoinen talo.
"Se on ainoa nykyään olemassa oleva talo puu-Raahessa, jonka pääty on kadulle päin. En tiedä, eikä varmaan kukaan muukaan tiedä, että onko sellaisia taloja ollut Raahessa run-saasti."
Museolla ei ole tietoa siitä, onko talon julkisivu edelleen alkuperäisessä asussaan.
"Talossa on jugend-henkiset ikkunapielet, mutta julkisivulaudoituksia ja ikkunavuorauksiahan aina vähän tuunailtiin ja muodistettiin tarpeen mukaan", toteaa Turunen.
Hän pitää nukkekotiharrastajien tuottamaa ohjepakettia hienona hankkeena. Aineisto on lahjoitettu Raahen museolle yksinoikeudella kopioitavaksi ja myytäväksi.
"Niitä on mennyt jo ihan runsaasti. Sillä on ollut tilausta", Eija Turunen kertoo.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva