Meininki ei kysy Guinnessia

Esko Aho Kaleva
Oulu Irlantilainen musiikki merkitsee oululaisen Droichead-yhtyeen jäsenelle muun muassa uusien soundien etsimistä ja sosiaalista valuuttaa.
"Irkkumusiikki on monipuolista, tanssittavaa ja helppoa kuunnella. Siihen sisältyy asioita, jotka muissa musiikinlajeissa ovat häviämään päin. Soundi tulee paitsi harmoniamaailmasta myös omanlaisista soittimista. Oikean meiningin etsiminen on ikuista", arvioi viulisti, mandolansoittaja ja laulaja Anna Luusua.
"Jameja löytyy globaalisti ja uusia musiikkiystäviä on helppo tehdä missä tahansa. Voin mennä vaikka Japaniin ja löydän sieltä ihmisiä, jotka osaavat soittaa samoja biisejä."
Edes Guinnessin tummasta oluesta ei tarvitse pitää tullakseen hyväksytyksi mukaan.
"Juon vain Coca Colaa. Mutta onhan sekin tummaa."
Droicheadin riveissä Luusua kuuluu maailman pohjoisimman irkkufestivaalin, The Irish Festival of Oulu, esiintyjäkaartiin.
Luusuan ura tällä musiikin saralla alkoi jo 2004.
"Olin lopettanut viulusoiton opinnot konservatoriossa 17-vuotiaana. Muutaman vuoden päästä löysin oululaiset irlantilaisen musiikin jamit. Ne iskivät minulle oikeaan saumaan", Luusua sanoo.
"Olin jo kaivannut muunlaista soittamista. Mukava jamiporukka tempasi mukaansa. Se on vertaisyhteisö, jossa tapaa kaiken ikäisiä, -tasoisia ja -taustaisia ihmisiä."
Luusua on vähitellen laajentanut instrumenttivalikoimaansa mandola-perheen puolelle ja kitaraan. Hän käyttää Droicheadissa mandoliinin isompaa serkkua oktaavimandolaa.
The Irish Festival of Oulu järjestetään 2.-6. lokakuuta kahdeksatta kertaa. Viimevuotinen tapahtuma keräsi lähes 8 000 ihmistä.
Festivaalin päävieras Lúnasa on tämän hetken tunnetuin irlantilainen instrumentaalibändi.
"Kyseessä on kuumin irlantilainen akustista musiikkia soittava ryhmä koko planeetalla. Heti kun saimme yhtyeen tulon varmistettua, lippujen kyselijät alkoivat soitella meille joka puolelta Suomea. Yhtyeen jäsenet ovat energisiä ja karismaattisia ammattimuusikkoja", sanoo festivaalipäällikkö Brent Cassidy.
Máirtín O’Connor Band koostuu pitkän linjan mestarimuusikoista.
"Máirtín O’Connor, Seamie O’Dowd, Cathal Hayden ja Jim Higgins ovat yleensä festivaaleilla pääkonsertin pääesiintyjä, mutta meillä tämä eläväinen bändi esiintyy jo perjantai-iltana."
Vastavuoroisesti FullSet ja laulaja Gráinne Holland edustavat irlantilaisen musiikkiperinteen nuorta polvea.
"Kuulin Gráinne Hollandia Belfastissa 2010. Hän on nouseva nuori gaeliläinen ääni, joka on kiertänyt monilla suurilla festivaaleilla", Cassidy kertoo.
Kotimaisista bändeistä festivaalilla vierailevat Droicheadin lisäksi Shannúa, The Soap Pig, Yläsiirtola Ramblers, Eala ja Minstrel.
Iiri Siili Mariini -lastenkonsertissa esiintyvät lastenmusiikkiduo Soiva Siili ja laulaja-säveltäjä Mari Vuoritie.
The Irish Festival of Oulu tarjoaa paljon muutakin kuin musiikkia.
Valokuvaaja Jim Maginnin irlantilaisia kansanmuusikoita kuvaava The Light of Other Days -näyttely vierailee ensimmäistä kertaa Irlannin ulkopuolella.
Katie O’Kellyn sooloteatteriesitys Joyced! vie kirjailija James Joycen tunnetuksi tekemään 1900-luvun alun Dubliniin.
Dublinissa asuva toimittaja-kirjailija Pat Boran esittää omaa tuotantoaan ja osallistuu yliopistolla irlantilaista nykyrunoutta käsittelevään seminaariin.
Gráinne Hollandin vetämä laulukurssi on jo täynnä, mutta tanssi- ja eri instrumenttien soittokursseilta löytyy vielä tilaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva