Linna palaa videoteoksena

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Valoa Oulu! -valofestivaali valaisee ja piristää kaupunkia kaikkein pimeimpänä aikana ennen adventtia. Oulun ensimmäinen valofestivaali järjestetään 21.-24. marraskuuta.
"Vuosittainen valofestivaali sopisi Ouluun ja syksyyn", sanoo Kyösti Oikarinen, uuden Oulun juhlavuoden 2013 juhlatoimikunnan puheenjohtaja.
Valofestivaalilla syttyy Tapio Roseniuksen pysyvä Heijasteita-valoteos Pohjankartanon seinälle sekä kaksi väliaikaista valoteosta Tähtitornin kahvilarakennukseen ja Franzénin puistoon.
Tähtitornin kahvilarakennus sai ylivoimaisesti eniten oululaisten ääniä kyselyssä, mikä Oulun tilakeskuksen hallinnoimista rakennuksista tulisi valaista.
Valotaideteoksen Oulun linna suunnitteli valosuunnittelija Tarja Ervasti.
Franzénin puistoon syttyy valopisteistä teos Sydän. Tekijät ovat valosuunnittelijat Ainu Palmu ja Priit Tiimus.
Teosten toteutuksesta vastaa Sun Effects Oy.
Tarja Ervastin Oulun linna -teoksessa esiintyy kolme historiallista vaihetta. Aikakaudet ja kuvat vaihtuvat kahvilan torniin sijoittuvalla led-videonäytöllä.
"Teos kytkeytyy paikan historiaan ja identiteettiin. Genrenä se edustaa kulttuurisesti paikkasidonnaista ympäristötaidetta", Ervasti määrittelee.
Valotilanteet toistuvat noin 15 minuutin mittaisena luuppina.
Ensimmäinen osio kytkeytyy linnoituksen rakentamiseen 1500-luvulla ja puurakenteisen linnaan 1600-luvulla.
"Koko linna tuhoutui dramaattisesti isonvihan vetäytymisvaiheessa 1700-luvulla. Ruutikellari räjähti ja koko rakennus oli pitkin Oulua."
Toinen aikapiste on 1800-luku, jolloin paikalle rakennettiin merisotakoulun tähtitorni, ja kolmas liittyy lottien kahvilatoimintaan 1900-luvun puolella.
Oulun linna -teoksen tilaaja on Oulun tilakeskus.
Franzénin puistoon tulevan Sydän-teoksen lähtökohta on romanttinen rakkaus.
"Löysin runoilija Franz Mikael Franzénista tarinan, kuinka hän Turun-matkallaan pysähtyi Kokkolassa ja tapasi Lilli Roos -nimisen nuoren naisen. Franzén oli jo kihloissa ja Lilli luvattu jollekin kauppiaalle, mutta lempi leimahti ja he menivät naimisiin", valosuunnittelija Ainu Palmu kertoo.
"Lilli kuoli 26-vuotiaana. Franzén kirjoitti rakkausrunoja Lillille vielä 30 vuotta hänen kuolemansa jälkeen."
Teokseen kuuluu puiston ja tuomiokirkon julkisivun valaisu.
"Koko alue on arjesta pois, juhlallinen paikka. Toivottavasti myös satumainen."
Sydän on Valosta vetovoimaa -hankkeen pilotti-installaatio. Toteutuksessa on mukana Oulun tuomiokirkkoseurakunta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva