Klassikot vetävät tiistaisin

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu "Elokuvakeskuksen toiminta-ajatus on säilynyt samana, mutta toimintatapojen on ollut pakkokin muuttua ajan vaatimusten mukaisesti", sanoo Oulun Elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Sauli Pesonen.
Esimerkiksi Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (Kava) eli entisen Suomen elokuva-arkiston esityssarjan elokuvat näytetään elokuvateatteri Studiossa tiistai-iltaisin. Ei enää perjantaisin, kuten ennen vanhaan.
"Perjantai-iltaisin niihin ei olisi nykyään juuri tulijoita."
Elokuvakeskuksen Studio siinä missä kaupalliset elokuvateatteritkin ovat myös siirtyneet digiaikaan. Oulun Elokuvakeskuksessa ei kuitenkaan ole luovuttu filmiprojektorista. Esimerkiksi Kavan esityssarjan klassikot ovat edelleen filmikeloilla.
Vuodesta 1987 toiminnanjohtajana ollut ja työstään kaksi vuotta sitten Sodankylän elokuvajuhlilla palkittu Sauli Pesonen muistelee itse tulleensa mukaan Oulun Elokuvakeskuksen toimintaan sen kattavan kirjaston houkuttelemana.

Maan toiseksi
laajimmassa elokuva-alan kirjastossa on tätä nykyä noin 7 000 nidettä ja näistä osalla on myös kaksoiskappaleet. Kirjastoon tilataan vuosittain noin 60 elokuva-alan aikakausjulkaisua, joiden lisäksi yli 500 muusta julkaisusta on vaihteleva määrä vuosikertoja tai hajanumeroita. Vanhimmat vuosikerrat ovat 1920-luvulta. Lehtileikearkistossa on noin 11 000 leikekuorta ja elokuvajulistearkistossa on liki 4 700 nimekettä.
Kirjaston vakiokäyttäjiä ovat pääasiassa opiskelijat. Pesonen muistuttaa, että kirjasto on tarkoitettu kaikille elokuvista kiinnostuneille.
Pesosen toimenkuvaan kuuluu Studion ohjelmiston suunnittelun ohella hoitaa maakunnallista elokuvaneuvontaa Pohjois-Pohjanmaalla. Matkasaarnaajan työ vie häntä luennoimaan esimerkiksi kouluihin, lautakuntien kokouksiin ja erilaisiin tapahtumiin. Leijonanosan Pesosen työajasta nielaisevat kuitenkin taloudenhoito ja -suunnittelu.
Elokuvakeskuksella on kaupungin kanssa kolmeksi vuodeksi kerrallaan tehtävä kumppanuussopimus. Valtion rahoituksen osalta tilanne näyttää tiukentuvan.
"Valtio on leikkaamassa ensi vuonna rahoitustaan, mutta vielä ei tiedetä, miten paljon."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva