Jätä auto Centrumin kulmille

Hanna Kuonanoja

Centrum. Kun oululainen neuvoo etsiskelemään parkkipaikkaa "siitä Centrumin kulmilta", hän tarkoittaa Vaarankadun ja Pakkahuoneenkadun kulmassa sijaitsevaa Intersport Rintamäkeä. Tästä voi tehdä jonkinsuuntaisia päätelmiä vanhojen nimien elinvoimasta: vuonna 1960 avattu tavaratalo Centrum lopetettiin jo 1988.
Femilan kulma. Paikka, josta oululaiset nousevat linja-autoon, vaikka itse Femila on hävinnyt kauan sitten. Muotitalo Femila avattiin Saaristonkadun ja Isonkadun kulmaan syksyllä 1970, ja liiketoiminta talossa jatkui Femilan nimellä vuoteen 1995 asti. Femilan pysäkin virallinen nimi on Hellaakosken pysäkki, mutta tällä nimellä sen tuntee lähinnä Koskilinjojen aikataulu. Femilasta tietämätön nuorempi sukupolvi kutsuu pysäkkiä Onnelan pysäkiksi, vaikka yökerho Onnelakin vaihtui Tivoliksi jo joitakin vuosia sitten.
Formia. Halosen tavaratalon julkisivultaan flyygeliä muistuttava rakennus on puhujan iästä riippuen joko Formia tai Kiistola. Talossa katseltiin elokuvia 1930-luvulta viime vuosikymmenelle asti. Bio-Kiistola muuttui 1980-luvulla Formiaksi, joka puolestaan lopetti 2006.
Hovihalli. Anttilan tavaratalon alakerrassa sijaitseva K-Supermarket muutti remonttinsa yhteydessä nimensä Hovihalliksi, mutta moni käy yhä mielestään Hovihallissa asioidessaan S-Market Rotuaarissa. Alkuperäisestä Hovihallista ostettiin valkosipulipikkelssiä ja vaaleanpunaista makaronilaatikkoa vuosina 1972-1997.
Keskuskenttä. Meritullin asuinalueen rakentamisesta ei ole ihan viittätoista vuottakaan, joten on aivan luonnollista, että oululainen määrittelee sen Keskuskentän alueeksi. Keskuskenttä rakennettiin 1924, mutta alue oli toiminut talvisin luistinratana ja kesäisin erilaisten urheilutapahtumien näyttämönä 1900-luvun alkuvuosista asti. Viimeistä kertaa Keskuskentällä urheiltiin vuonna 1996.
Kinokoppi. Mannerheimin puiston laidalla sijaitsevan grillikioskin vierestä ei enää löydy kinoa, eikä nykyinen ulkomuotokaan tuo mieleen alkuaikojen vaatimatonta makkarakoppia. Kinokopin toinen nimitys, Dookunin grilli, ei ole sen ajankohtaisempi: Jawaheer Lall Dookun surmasi siellä helmikuussa 1975 vaimonsa iskemällä tätä grillistä varastamallaan veitsellä.
Kuusiluodon koulu. Pyramidikattoinen jugend-koulu Keskuskentän - anteeksi, Meritullin - kyljessä on vuodesta 2006 ollut virallisesti Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, mutta kuka moista litaniaa muistaa.
Letku. Uudenkadun varressa sijainnut vapaapalokunnan talo purettiin 1976, mutta kaikki sen lähiympäristössä on senkin jälkeen ollut Letkua: puisto, grilli ja bussipysäkki. Sen, joka päättää puretun Letkun grillin tilalle tulevan kahvilan nimestä, tuskin kannattaa käyttää nimeämistyöhön kovin paljon aikaa ja energiaa.
Liiton talo. Juuri purettua talonromiskoa ei moni jää kaipaamaan, mutta Sanomalehti Liiton jättämä nimi istuu Kauppurienkatu 9:ssä sen verran tiukassa, että uuden rakennuksen kutsumanimi lienee ainakin aluksi "se talo siinä Liiton talon paikalla".
Oulu-yhtiö. Kaupungin yllä silloin tällöin häilyvästä rahan hajusta on sopinut syyttää vuodesta 1986 lähtien Veitsiluotoa, vuodesta 1996 lähtien Ensoa ja vuodesta 1998 lähtien Stora Ensoa, mutta monen puheissa Nuottasaaressa tupruttelee yhä Oulu-yhtiö (1936-1986).
Pekurinkulma. Mäkkärin tunnettuuskaan ei ole pyyhkinyt mielistä Pekurinkulma-nimitystä. Kultasepänliike J. H. Pekuri toimi Kauppurienkadun ja Kirkkokadun risteyksessä sijaitsevassa talossa 1970-luvulla. 1990-luvun lapsen mieleen Pekurinkulma on pinttynyt rakennuksena, jonka kerrosten välissä kulki laskijan hiuspehkon sähköistävä putkiliukumäki.
Pohjalainen. Nykyinen Suomalaisen Kirjakaupan liike Rotuaarin aukiolla. Suomalainen Kirjakauppa osti 1990-luvun lopulla ensin Saaristonkadun ja Kirkkokadun kulmassa sijainneen Akateemisen Kirjakaupan liikkeen ja sitten Pohjalaisen Kirjakaupan liikkeen. Kymmenen vuoden ajan Suomalaisia Kirjakauppoja oli keskustassa kaksi, ja usein oli selkeintä käyttää niistä vanhoja nimiään.
Pyrintö. Oulun urheilutalo on ollut Oulun urheilutalo jo vuosikymmenien ajan, mutta sitä puhutellaan yleisesti Pyrinnöksi eli Pyrkäksi vuoden 1962 ristimänimensä mukaan.
Rattori-lupi. Niistä, jotka eivät ikänsä puolesta ehtineet kuulua Rattori-Lupin asiakaskuntaan, saattaa tuntua, että "se Rattori-Lupin talo" sijaitsee joka toisessa kadunkulmassa. Näin se melkein onkin: Oulun teekkariyhdistyksen vuonna 1970 perustama ravintola toimi ensin puutalossa Torikadun ja Albertinkadun kulmassa, sitten Kauppahotellin talossa Asemakadulla ja lopuksi kaupungintalon vieressä toisessa päässä Asemakatua.
Sokos-aukio. Rotuaarin aukiota - virallisesti Oulun keskusaukiota - kuulee yhä kutsuttavan Sokos-aukioksi. Sokos toimi paikalla 1960-2001, ja ennen kävelykaduksi muuttamista aukiolla parkkeerasivat autot. Viikonloppuiltojen autorallissa Sokos-aukio tunnettiin myös nimellä Lihatiski.
Vaakuna. Hotellin katolle on vaihdettu Radissonin kyltti ensin SAS- ja sitten Blu-päätteellä, mutta oululaisen mielestä torin vieressä rannassa töröttää - ja maiseman pilaa - aina vain Vaakuna.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva