Iällä ei väliä

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu Riehakkaan räväköitä ja sisintä sykähdyttäviä laulu-, tanssi- ja runoesityksiä. Ja sitten vielä aplodeja, jotka eivät ota loppuakseen.
Tällaista menoa lupaavat Laura Pääkkönen, Milla Hankala ja Maiju Väliheikki olevan tarjolla Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ensi viikon maanantaina.
Tuolloin teatterissa järjestetään Hymyreppujen kuorokonsertti Käsi kädessä - ihmisten edessä.
Neljättä vuotta koossa oleva Hymyreput on kehitysvammaisille nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettu kuoro ja samalla myös ilmaisutaidon ryhmä, jonka vetäjinä toimivat lastenmusiikkiyhtye Liikkuvasta laulurepusta tutut Mari ja Timo Rautio.
Iältään 36-16-vuotiaita laulajia on kuorossa tällä hetkellä 13. Konserttikokoonpanossa esiintyjiä on vielä muutama enemmän.
Kuorolaisista vanhimpia on Laura Pääkkönen, kun taas Milla Hankala ja Maiju Väliheikki ovat nuorimpia laulajia.
Kolmikosta Pääkkönen käy päivisin töissä Kontinkankaan työkeskuksen kutomossa, Hankala opiskelee ammattiopisto Luovilla ja Väliheikin opinahjona on Leinonpuiston koulu.
Harrastuksinaan Pääkkönen mainitsee kirjoittamisen ja kuntosalilla käynnit. Hankala käyttää vapaa-aikaansa tanssiin, ratsastukseen ja uintiin. Väliheikki puolestaan viihtyy käsitöiden ja askartelun parissa.
Ikä- tai muut eroavaisuudet eivät kolmikon mielestä kuitenkaan haittaa.
Heitä kaikkia yhdistää halu laulaa.
Hymyreppujen ohjelmisto koostuu pääosin poprockista ja suomi-iskelmästä eli samasta musiikista, mitä kuorolaiset itsekin vapaa-aikanaan kuuntelevat.
Laura Pääkkönen mainitsee omiksi suosikeikseen muu muassa Abban ja Finlandersin, Milla Hankala Anna Abreun ja Anna Puun sekä Maiju Väliheikki teinitähti Robinin.
"Tosin me kaikki taidamme rakastaa Robinia", Pääkkönen huokaa.
Kolmikon yhteisiä mieliartisteja ja -kokoonpanoja ovat lisäsi ainakin PMMP, Jenni Vartiainen, Tiktak ja Haloo Helsinki. Näiden kaikkien kappaleita on luvassa myös kaupunginteatterin konsertissa.
Ehdottomasta ykkössuosikista ei ole erimielisyyttä: se on PMMP, jonka Tytöt-videolle kuorolaisiakin pääsi mukaan.
Kansainvälisenä tyttöjen päivänä noin vuosi sitten julkaistu video syntyi siten, että yhtye pyysi naisia ja naisiksi itseään mieltäviä lähettämään itse kuvattuja pätkiä, joissa he esittävät kappaleen haluamallaan tavalla. Myös Hymyreput lähetti yhtyeelle oman pätkänsä.
"Me muuten olemme tuttuja PMMP:n tyttöjen kanssa", Milla Hankala huomauttaa.
Tuttavuus juontaa juurensa parin vuoden taakse.
Yhtye oli esiintymässä Oulussa, ja kuorolaiset olivat sopineet yhtyeen managerin kanssa, että kuoro voisi tehdä yllätysesiintymisen yhtyeen yöpymispaikkana toimineen hotellin ala-aulassa.
Yhtye taisi olla ensin hieman ihmeissään, kun se sai heti aamusta kuulla kuoron versiot omaan ohjelmistoonsa kuuluvista Pikkuveljestä, Lautturista ja Päiväkodista.
"Kuorolaisista ja yhtyeen jäsenistä tuli ystäviä kuitenkin saman tien", Mari Rautio muistelee ja jatkaa:
"Kun PMMP esiintyi edellisen kerran Oulussa Teatrialla, Paula (Vesala) alkoi kesken keikan jutella kuorolaistemme kanssa havaittuaan heitä yleisön joukossa."
On kuoro tuonut esiintyjilleen muitakin mieleenpainuvia kokemuksia.
"Olemme olleet esimerkiksi Rotuaarilla ilmakitaransoiton kisoissa. Se kyllä vähän jännitti", Maiju Väliheikki kertoo.
Ei ole ihme, jos jännitti. Kuoro pääsi esiintymään vuoden 2012 MM-kisojen avajaisissa Justin ’Nordic Thunder’ Howardin ilmavalla säestyksellä. Yleisöä oli paikalla vaatimattomat viitisentuhatta.
"Laulaminen on ollut minulle aina tärkeää", Laura Pääkkönen sanoo.
Hänen mukaansa laulaminen auttaa erityisesti silloin, jos mieli on jostain syystä maassa.
"Esimerkiksi jos rakkaudessa on ollut erimielisyyksiä. Ja jos ottaa huomioon kaikki minun rakkaudet, niitä erimielisyyksiähän on kyllä ollut", Pääkkönen tunnustaa ilkikurinen pilke silmäkulmassaan.
Milla Hankala ja Maiju Väliheikki nyökyttelevät.
"Parasta laulamisessa on kuitenkin se, että sitä voi tehdä yhdessä kuoron kanssa", Maiju Väliheikki lisää.
Hymyreppujen kuorokonsertti Käsi kädessä - ihmisten edessä Oulun kaupunginteatterin
suurella näyttämöllä 7. lokakuuta kello 18.30.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva