Honkapirttiä uhkaa purku

Liisa Laine Kaleva
Oulu Pateniemen Honkapirtin vuokrasopimus päättyy joulukuun puolivälissä ja toiminta loppuu.
Ellei rakennukselle löydy ostajaa tai uutta vuokranmaksajaa, se puretaan viimeistään neljän, viiden vuoden päästä. Rakennusta ei ole suojeltu. Harrastustoiminnalle etsitään korvaavia tiloja.
Tähän saakka vuokran on maksanut kaupungin hyvinvointipalvelut. Kaupunki myös omistaa rakennuksen, mutta säästösyistä siitä halutaan eroon.
Pateniemen suuralueen yhteistyöryhmän puheenjohtaja Aarre Katisko puhuukin "saattohoidosta", johon Honkapirtti vuokrasopimuksen päätyttyä siirretään.
Asian vahvistaa Oulun tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen: jos talo jää tyhjilleen, purku odottaa.
Katisko on Honkapirtin ja ennen kaikkea sen lukuisten käyttäjien puolesta tyrmistynyt ja murheellinen.
Taistelua ei kuitenkaan ole vielä hävitty. Katisko on perustanut Pro Honkapirtti -liikkeen, jonka tavoitteena on säilyttää talo entisessä käytössään.
Vuosittainen kävijämäärä on ollut liki 30 000. Siellä toimii 27 eri ryhmää tai yhdistystä.
Talossa on vilkasta, päivittäistä toimintaa vauvasta vaariin: perhekahvila, nuorisotiloja, kuntoliikunta, eläkeläisten harrastuspiirejä, kulttuuria, yhteisötoimintaa ja liikuntatoimen urheilukerhoja.
Honkapirtin vuokra on ollut 132 000 euroa vuodessa ja sen on maksanut kaupungin hyvinvointipalvelut (hyve).
Kaupungin taloustilanne on tunnetusti tiukka ja kaikki hallintokunnat etsivät säästöjä suurennuslasilla, myös ja erityisesti hyve.
"Niin erinomaista kuin Honkapirtissä tapahtuva toiminta onkin, se ei ole varsinaisesti terveyspalvelua", muistuttaa hallintopäällikkö Tapio Kangas hyvinvointipalveluista.
Honkapirtti ei ole asukastupa, vaan ennemminkin kylätalo tai monitoimitalo. Sen toiminta on joka tapauksessa hyvin yhteisöllistä.
Jos vuokra siirrettäisiin kaupungin yhteisötoiminnan budjettiin, pitäisi neljä asukastupaa panna kiinni.
"Meillä ei yksinkertaisesti ole sellaista rahaa", toteaa yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka.
Tyhjilleen jäävään taloon pitää kuitenkin jättää peruslämpö. Kulut olisivat tilakeskuksen arvion mukaan noin 50 000 euroa vuodessa. Lähivuosina taloon on tehtävä myös jonkinlaista remonttia.
Katisko ja Honkapirtin käyttäjät ovat jo vedonneet poliitikkoihin, jotta vuokranmaksaja löydettäisiin.
"Esitämme ratkaisuksi jyvitysperiaatetta eli että ne hallintokunnat, jotka tiloja tällä hetkellä käyttävät, sopisivat vuokrasta vaikkapa käyttäjämäärien suhteessa."
Laukka puolestaan pohtii, olisiko mahdollista palata takaisin vuosikymmenien takaiseen tilanteeseen, jossa käyttäjäryhmät maksaisivat ainakin jonkinlaista nimellistä vuokraa tiloista.
Hallintojohtaja Ari Heikkinen, joka viime kädessä vastaa Oulun kaupungin yhteisötoiminnasta, lupaa, että kaikki voitava tehdään uusien tilojen löytämiseksi.
Hänen aloitteestaan niitä myös ryhdyttiin etsimään. Hyvinvointipalvelut ei ollut selvittänyt uusia tiloja ennen vuokrasopimuksen irtisanomista.
"Mitään päätöksiä ei vielä ole tehty suuntaan eikä toiseen", Heikkinen muistuttaa.
Honkapirtistä luopumista hän kuitenkin pitää todennäköisenä.
"Ja se on varmaankin totta, etteivät ne uudet tilat tule käyttäjien mielestä olemaan niin hyvät ja tutut kuin Honkapirtti."
Katiskon mukaan uusia tiloja ei tule löytymään.
"Koulut ovat sataprosenttisessa käytössä, eikä niihin voi päivällä menne. Rajakylän hoivan tilat ovat liian pienet. Eivätkä esimerkiksi kuorot voi kenenkään kotonakaan harjoitella", hän sanoo.
Tässäkö oli uuden Oulun luvattu panostus yhteisöllisyyteen, ihmettelee Katisko.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva