Dekkareista pontta satuihin

Aimo Kajava Kaleva
Taivalkoski Päätalo-instituutin jo 21. kerran järjestämän lasten satukilpailun Napero-Finlandian voittajan teksti on niin sujuvaa, että sen voisi helposti kuvitella varttuneen kynäilijän kirjoittamaksi.
Napero-Finlandian tänä vuonna pokannut kuusamolainen, Määttälänvaaran ala-asteella opiskeleva Erika Rautakorpi, 12, osallistui sadullaan ensimmäistä kertaa kirjoituskilpailuun. -satu erottui tuomariston mielestä parhaaksi.
Raati kuvaa tekstiä mainioksi, osittain scifi-tyyppiseksi moderniksi saduksi, jota kirjoittaja käsittelee kerrassaan upeasti. Ja hienolta teksti kuulostaa luettunakin. Sujuvan kielen lisäksi sadun tarina on rakennettu ilmaisuineen ja painotuksineen taitavasti.
Koulussa sadun kirjoittanut Rautakorpi ei osaa tarkemmin kertoa, mistä ideat voittajakirjoitukseen kumpusivat.
Hän on kuitenkin ahkera lukija, joka ahmii mieluummin aikuiskirjallisuutta. Kirjastosta luettavaksi valikoituu vaikka Ilkka Remeksen jännityskirjoja. Viimeksi luettavana oli Kaari Utrion .
"Luen ihan mitä vain, vuodessa suunnilleen kymmenen kirjaa."
Ensimmäisessä kilpailussa menestynyt Rautakorpi ei ole vielä suunnitellut, jatkaako kilpakirjoitusta jatkossa. Esikoulussa lukemaan oppineella sanataiturilla äidinkieli on hallussa koulussa kiitettävin arvosanoin.
Napero-Finlandiaan lähetettyjä satuja on arkistoitu 21 vuoden aikana peräti 52 000.
Päätalo-instituutin rehtori Kati Koivukangas kertoo, että tänä vuonna lähetettyjen satujen kokonaistaso vaihteli. Se johtui siitä, että kouluja on kannustettu lähettämään kaikki sadut.
"Parhaimpien kirjoittajien sadut ovat tosi upeita."
Koivukankaan mukaan satukilpailujen kärkeen nousee enemmän tyttöjen kuin poikien kirjoituksia.
"Pienimpien sarjassa poikien sadut ovat tasavertaisia tyttöjen satujen kanssa. Onko niin, että joskus toisen luokan jälkeen tietokonepelit imaisevat pojat mukaansa, lukeminen hiipuu ja samalla kirjoittamiskiinnostus."
Satukilpailun päätuomarina alusta saakka toiminut kirjailija Niilo Keränen kertoo, että teemaksi valittua Voimaa on monenlaista oli käsitelty hyvin eri tavoilla.
"Oli raakaa voimaa, rakkauden voimaa ja viisauden voimaa. Joissakin saduissa teema oli aika ohutkin."
Keräsen mukaan ensi vuonna koululaisille annetaan vapaat kädet satujen kirjoittamiseen.
"Kun on jokin teema, on jollakin tavalla helpompi päästä alkuun. Jos teemaa ei ole lainkaan, se antaa mahdollisuuden käyttää laajemmin omaa mielikuvitusta."
Järjestäjien mukaan tänä vuonna kaikkien sarjojen kärkisadut olivat erittäin tasavahvoja. Erittäin tasaisia olivat 2- ja 3-sarjat.
Raadin kuvauksen mukaan sarjojen voittajat erottuivat korkeintaan "maalinauhan paksuuden" verran. Kummassakin sarjassa voittajaksi olisi lähes yhtä hyvin perustein voitu valita melkein mikä tahansa puolesta tusinasta kärkisadusta.
Saduista heijastui myös nykyajan ilmiöt, koulukiusaaminen ja yksinäisyys. Ilmiöt pilkahtivat esiin useammassa kirjoituksissa kuin aikaisempina vuosina.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva