Unelmista syntyi kertomus

Anssi Juntto
Oulu Viime vuoden elokuussa Timo Utterström, 30, tajusi, että kukaan muu ei tule antamaan hänelle kirjailijan, valokuvaajan tai taiteilijan manttelia, vaan hänen on hankittava manttelinsa itse.
"Otin vastuun siitä, mitä olen. Aloin ajatella itseäni valokuvaajana, kirjailijana ja taiteilijana. Siitä ei mennyt kuin kuukausi tai pari, kun minulla oli ensimmäinen valokuvanäyttely Oulussa", hän selvittää.
Marraskuussa Utterström sai uuden oivalluksen. Hän päätti pukea oman tarinansa autofiktiiviseen muotoon ja kirjoittaa esimerkinomaisen kertomuksen siitä, miten omaa itseään ja omia unelmiaan voi toteuttaa.
Manuaalimaisen opastamisen sijaan hän halusi inspiroida ja haastaa lukijaa pohtimaan, olisiko hänellä itsellään mahdollisuuksia unelmiensa toteuttamiseksi.
Ensi viikolla julkaistavan Nyt-esikoisteoksensa tarinaa Utterström luonnehtii todellisuuden innoittamaksi. Kirjan aihepiiri ja ulkoiset puitteet löytyivät hänen intohimostaan tennistä ja erityisesti Ranskan avointa tennisturnausta kohtaan. Hänen suosikkipelaajiaan ovat Rafael Nadal ja Samantha Stosur.
"Roland Garros on kaunein urheilutapahtuma, minkä olen koskaan nähnyt. Punertava massa ja mainosten värit ovat ihania. Kaiken lisäksi Pariisi on minulle niin tärkeä ja inspiroiva kaupunki", Utterström perustelee.
Hän sanoo kirjan kuvaavan rehellisen ajatuksenjuoksun siitä, miten urautuneesta elämästä voi nousta toteuttamaan unelmaansa.
"Vaikka en ole vielä ottanut mailaa käteen ja lähtenyt Ranskan avoimiin pelaamaan, olen sentään ottanut kynän käteen ja kirjoittanut sen kirjan, jonka olen aina halunnut kirjoittaa."
Tarinoiden ja henkilöhahmojen luomisesta Utterström on aina ollut kiinnostunut. Kouluaikana ainekirjoitus oli erityisen mieluisaa. Eräästä historian esseestä Utterström sai jopa erinomainen plussan, kun parin kolmen sivun mittaiseksi tarkoitettu sepustus Amerikan orjista venähti innostuksen puuskassa kymmeneksi sivuksi.
Ensimmäiset käsikirjoitusideansakin Utterström sai yläasteella ollessaan.
Tuolloin toteutus kuitenkin jäi muiden tekemisten jalkoihin.
Myöhemmin mainosalalla työskennellessään Utterström saattoi saada inspiraation juuri ennen nukahtamista, mutta kirjoittaminen seuraavan aamun väsymyksen kustannuksella ei tuntunut hyvältä ajatukselta. Kolmisen vuotta sitten hän lopulta päätti ottaa itseään niskasta kiinni ja kirjoittaa, vaikka aamulla miten väsyttäisi. Sinä yönä hän kirjoitti ensimmäisen novellinsa.
Viime vuodenvaihteessa Utterström karisti Oulun tomut yltään ja muutti kihlattunsa Jutta Ruonansuun kanssa Helsinkiin.
"Tajusimme, että Helsingissä inspiroituu paremmin ja pääsee tekemään suuremmalla volyymillä omaa asiaansa. Oulu tuntui vähän etäiseltä paikalta", hän toteaa.
Sitä ennen pariskunta oli jo ehtinyt haaveilla muuttavansa Pariisiin. Haave ei ole vieläkään unohtunut, mutta juuri tällä hetkellä kumpainenkin on kiinni Helsingissä. Sieltä käsin on kuitenkin helppo käydä tankkaamassa valon kaupungin energiaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva