Siilot eivät kestäisi asuntoja

Markku Rättilä Kaleva
Oulu Toppilansalmen rannalla sijaitsevan SOK:n entisen myllyn siilojen räjäytys viime lauantaina oli luvallinen toimi, vaikka alueen kaavassa siiloilla on suojelumerkintä. Suojelumerkintää täsmennettiin elokuussa, kun ilmeni, ettei siiloihin voi rakentaa asuntoja kuten alun perin suunniteltiin.
Siilojen säilyttämisestä luovuttiin turvallisuussyistä, johtaja Timo Korhonen hanketta toteuttavasta Kalevala Rakennus Oy:stä sanoo.
Korhosen mukaan siilot on asemakaavan laatimisen yhteydessä suojeltu nimenomaan kaupunkikuvallisista syistä alueen maamerkkinä.
Yhteistyössä viranomaisten kanssa katsottiin, että suojelulliset tavoitteet saadaan toteutumaan säilyttämällä rakennuksen hahmo.
Päätös syntyi Oulun rakennusvalvonnan ja Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.
Viimeinen niitti olivat betonista otetut koepalat. Esimerkiksi rakennuksen raudoituksia ei ollut tehty piirustusten mukaisesti.
"Rakennusteknisten seikkojen vuoksi siilojen säilyttäminen ei ollut mahdollista, joten suojelua ei enää vaadita", museojohtaja Pasi Kovalainen Pohjois-Pohjanmaan museosta vahvistaa.
Myllyn siilot haluttiin alun perin säilyttää lähinnä ulkonäön vuoksi. Siiloista oli tullut puolen vuosisadan kuluessa vanhan satama-alueen symboli.
Uudisrakennuksessa siilojen muotokieli säilyy.
Toppilansalmen ympäristön suunnittelussa on otettu Kovalaisen näkemyksen mukaan alueen historiaa huomioon "jonkin verran".
Esimerkkinä hän mainitsee kapeat, mutta pitkät tontit.
"Jäljellä olevilta vanhoilta huviloilta säilyy näkymä salmelle."
Puoli vuosisataa miljöötä hallinneet korkeat myllyt siiloineen ovat kokeneet vuosikymmenten kuluessa useita muutoksia minkä vuoksi niitä ei kannata "perinteisen klassisen suojelun ajatuksella säilyttää".
"Historia rakennusten sisällä on palasina. Pinnan muotoja on kuitenkin syytä säilyttää."
SOK:n myllystä haluttiin alun perin jättää pystyyn kahdeksan korkeaa, pyöreää siiloa, jotka nyt kuitenkin puretaan.
14 pienempää pyöreää siiloa tuhotaan myös.
Sen sijaan purettavaksi aiottu, kompleksin keskellä oleva suorakaiteen muotoinen rakennus säilytetään, kun osoittautui että sen seinien sisäpuolelle voi rakentaa asuntoja.
Varsinainen myllyrakennus on suojeltu. Siihen voidaan rakentaa kaavan mukaan toimisto-, liike- ja asuintiloja.
Keväällä 2011 tehdyn alustavan kuntokartoituksen perusteella näytti vielä siltä, että SOK:n myllyn korkeiden pyöreiden siilojen rakenteita voitaisiin käyttää osana uudisrakennusta.
Viime kesänä tehdyissä tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, etteivät viljan varastointiin tarkoitetut siilot kestä asuntorakentamista.
Asuinrakennuskäytössä kuormitus muuttuisi ratkaisevasti. Seinien kestävyyttä koettelisivat muun muassa ikkuna- ja oviaukkojen puhkominen.
"Betonirakenteiden tekninen toimintamalli muuttuisi liikaa. Päädyimme siihen, ettei siiloja voi käyttää turvallisesti asuntorakentamisessa", Kalevala Rakennuksen Korhonen sanoo.
Sittemmin rakentaja selvitti yhteistyössä kaupungin rakennusvalvonnan ja Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa siiloista irrotettavien palasten käyttöä uuden talon parvekkeiden kaiteissa.
Rakennusvalvonnan näkemys oli ettei niidenkään käytön turvallisuutta pystytä varmistamaan.
Loput siilot puretaan vielä syksyn kuluessa. Ainakin isommat pyöreät siilot ja niiden betonilaatta hajotetaan räjäyttämällä.
Pienempien pyöreiden siilojen purkutapaa ei vielä ole päätetty, mutta räjäyttäminen on Korhosen mukaan mahdollista.
Paikalle rakennettava uusi asuintalo on valmis maaliskuussa 2014.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva