Ruisleipä viedään käsistä

Kati Ronkainen Kaleva
Oulu Yhdysvalloissa eletään ruisbuumia, oululaislähtöinen keittiömestari-leipuri Simo Kuusisto vakuuttaa. Yli 20 vuotta sitten New Yorkiin muuttanut Kuusisto ryhtyi viitisen vuotta sitten veljensä Tuomaksen avulla valmistamaan ja myymään ruisleipää amerikkalaisille. Aluksi leipää myytiin yhdellä luomutorilla ja omaan ruisleipäikävään.
Pikkuhiljaa sana "oikeanlaisesta ruisleivästä" levisi ensin Yhdysvalloissa asuvien suomalaisten keskuudessa ja Kuusistojen yritys Nordic Breads ryhtyi myymään tuotemerkkiään Ruisbreadia netissä.
"Leipää menee joka osaval-
tioon Havaijia ja Alaskaa myöten. Nettitilauksena leipä tulee asiakkaalle perille parissa päivässä", Simo Kuusisto kertoo. Leipää myydään myös ravintoloissa, kahviloissa, toreilla ja kaupoissa. Kaupoista suurin asiakas on luomuun ja lähituotteisiin erikoistunut suuri Whole Foods -ketju.
Ruisleipä myydään viikonloppuisin kauppojen hyllyiltä loppuun. Viikossa leivotaan keskimäärin 15 000 kappaletta pieniä pyöreitä leipiä. Yritys etsii uusia tuotantotiloja vastatakseen kasvavaan kysyntään. Myyntilukuja Kuusisto ei paljasta, mutta kertoo leivän myynnin kasvavan tasaista tahtia.
Ruisleipä on vaaleaan leipään tottuneille yhdysvaltalaisille erikoinen makuelämys, mutta Kuusiston kikkana on ollut tarjota toreilla ruisleipämaistiaisia esimerkiksi kurkun ja juuston kera.
"Vaalean leivän ihmiset saattava aluksi sanoa, että ruisleipä on heille liian terveellisen näköistä. Ihmiset ovat kuitenkin ihastuneet erikoiseen makuun ja tulevat hakemaan seuraavalla viikolla lisää leipää", Kuusisto kertoo.
Yritys tekee lähes kaiken käsin ja valmistaa juureen leivotun leivän Kuusiston omalla reseptillä. Kuusisto kävi hakemassa oppia ruisleivän leipomiseen Lumijoelta Meriläisen leipomon Seppo Meriläiseltä.
Taikinassa käytettävästä rukiista suurin osa tulee New Yorkin osavaltion maanviljelijöiltä. Ruisbread on luomua ja lähiruokaa.
"Yhdysvalloissa lähiruoka tarkoittaa, että ruoka saattaa tulla 3-5 tunnin ajomatkan päästä", Kuusisto kertoo. Tuttu viljelijä New Yorkissa kokeilee parhaillaan myös suomalaisen rukiin kasvattamista.
Lähiruoka, terveysruoka ja luomu ovat suosiossa rapakon takana ja ruisbuumiin ovat liittyneet myös panimot, jotka ovat alkaneet valmistaa ruisolutta ja ruisviskiä.
"Yhdysvaltain suomalaiset haluaisivat, että tekisin heille karjalanpiirakoita ja pullaa, mutta toistaiseksi siihen ei ole aikaa", kiireinen Kuusisto naurahtaa. 25 vuotta Manhattanilla kokkina työskennellyt 44-vuotias Simo Kuusisto on virkavapaalla Kanadan YK:n suurlähettilään keittiömestarin työstä, sillä ruisleipä työllistää täyspäiväisesti.
"Olen toki itsekin suuri ruisleivän ystävä. Tyttäretkin sitä syövät, vaikka joskus ruokapöydässä saattaakin kuulua valitusta siitä, miksi meillä on taas ruisleipää", 11- ja 15- vuotiaiden tyttöjen isä kertoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva