Mielenrauhaa meditaatiosta

Janne Taanila Kaleva
Oulu "Reilu kymmenen vuotta sitten join paljon. Mikään ei kiinnostanut, ja mietiskelin onko elämässä mitään järkeä."
Näin sanoo oululaistunut kirjailija Jani Matikka, joka julkaisi pari viikkoa sitten uusimman teoksensa.
33-vuotias Matikka on elänyt ikävuosiinsa nähden vaiherikkaan elämän. Elämä on riepotellut häntä lapsuus- ja nuoruusvuosien aikana Oulun, Utajärven, Utsjoen ja Kajaanin välillä useampaan otteeseen.
Repaleiseen elämään vaikutti suuresti hänen isänsä omakätinen kuolema, joka tapahtui Matikan ollessa vasta viisivuotias. Hän joutui muutenkin näkemään traagisia ihmiskohtaloita lähietäisyydeltä, kun hänen äitinsä alkoi uuteen suhteeseen vankila- ja alkoholikierteessä olevan miehen kanssa. Matikka ei kuitenkaan itse halunnut lähteä rikollisuuden tielle, vaan löysi taiteesta omat pakokeinonsa.
Lukioiässä Matikka pääsi töihin ravintola 45 Specialin tiskijukaksi. Intensiivisen asiakassuhteen aikana muille baarin työntekijöille valkeni hänen musiikillinen tietämyksensä, mikä viitoitti tien tanssilattian puolelta dj-koppiin.
"Omia suosikkejani olivat muun muassa T. Rex, David Bowie, Primal Scream ja The Jesus and Mary Chain. Musiikkimakuni oli rock-painotteista, 1960-luvun tuotannosta modernimpaan materiaaliin, mikä sopi hyvin nelivitosen tyyliin", Matikka summaa.
"Muutenkin kirjoittaminen, piirtäminen ja musiikki ovat aina olleet lähellä sydäntäni."
Taide- ja mediapaja Wankkurin kautta Matikka sai työharjoittelupaikan mainostoimistosta. Sitä ennen hän oli ollut töissä kirjastossa, missä tarjottiin mahdollisuutta oppisopimukseen. Matikka ei kuitenkaan halunnut jäädä Utsjoelle kirjastovirkailijaksi, vaan muutti lopullisesti Ouluun.
Myöhemmin hän löysi perulaislähtöisen Carlos Castanedan tuotannon ja itämaisia elämänkatsomuksellisia teoksia, jotka saivat hänet haastamaan vanhoja ajattelumallejaan. Matikka pääsikin työharjoitteluun esoteeriseen eli henkisyyttä vaalivaan kirjakauppaan.
"Gabriela bookshop lopetti toimintansa kolme vuotta sitten, mutta ehdin työskennellä siellä seitsemän vuoden ajan."
Ensimmäisen kirjan, Unelmatehtaan, idea syntyi jo teini-iässä, eikä sen kirjoittaminen kestänyt kovin monta kuukautta.
"Teos on satiirinen kuvaus nykymaailmasta ja viihdeteollisuudesta."
Tarinan keskiössä oleva mies huomaa, ettei hänen omassa elämässään ole kaikki ihan kohdallaan, Matikka kertoo.
Tuorein teos Soturi on elämänfilosofinen teos, joka modernisoi Amerikan alkuperäisväestön piirissä ja itämaissa tunnetumpaa soturi-käsitettä. Sen tärkeimpiä piirteitä ovat kuoleman hyväksyminen, eläminen tässä hetkessä ja asioiden tekeminen täydestä sydämestä.
"Tarinan päähenkilöt tulevat omasta elämästä ja teoksessa on viittauksia omaan lapsuuteen."
Nykyään Matikalle tärkeintä on hänen neljävuotias lapsensa. Oma lapsi opettaa parhaiten läsnäoloa, Matikka sanoo. Samalla hän on itse opetellut vanhojen käytösmallien välttämistä.
"Eniten haluan antaa omalle lapselleni aikaa."
Matikka onkin siinä mielessä erityisen omistautunut vanhempi, että hän haluaa keskittyä vanhempana oloon koko sydämestään.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva