Filmi kertoo elokuvan tarinan

Janne Taanila Kaleva
Oulu "Tämä voi olla viimeisiä tilaisuuksia nähdä vanhoja klassikkoelokuvia oikealta filmiltä elokuvateatterissa."
Näin sanoo kielenkääntäjä ja elokuvakoneenhoitaja Antti Autio, joka on perinteikkään filmisarjan uusi vetäjä. Hän on tilannut elokuvat jo valmiiksi Kansallisen audiovisuaalisen arkiston uumenista Helsingistä.
Hän harmittelee sitä, että monet teatterit ovat jo siirtyneet niin pitkälle digiaikaan, että vanhoista filmiprojektoreistakin on luovuttu.
Oulun elokuvakeskus on ottanut kunnia-asiakseen elokuvan historian säilyttämisen ja täten myös sen esittämisen, jotta historia pysyisi elävänä ja lähellä ihmistä. Autio vertaakin elokuvakeskuksen toimintaa taidemuseon säilytys-, restaurointi- ja näyttelytyöhön.
Antti Autio puhuu muutenkin hyvin lämpimästi vähenevästä filmiteknologiasta ja kiinnostuksestaan vanhempiin elokuviin. Hän viittaa erään kollegansa sanoihin, jonka mukaan digitaalinen kuva on liikkuvaa kuvaa, muttei samalla tavalla elävää kuvaa.
"Jokaisella pienellä naarmulla on oma tarinansa", Autio sanoo.
Hänen mukaansa filmi on alkuperäistä elävää kuvaa, johon tarttuu historiaa.
"Tällaisen materiaalin säilyttäminen on tärkeää, jotta elokuvan historiallinen perspektiivi säilyisi. Kun esineen fyysisyys on alati läsnä, filmi jo itsessään kertoo tarinan."
Toinen hänen huolensa liittyy siihen, ettei kaikkia klassikkoelokuvia tulla luultavasti koskaan digitalisoimaan, joten siksikin filmiprojektoreiden pitäminen konehuoneissa on tärkeää.
"Jos projektoreista luovutaan, niitä on vaikea myöhemmin enää saada takaisin, vaikka filmielokuvia olisikin vielä arkistoissa tarjolla."
Kun Autio esittelee kulttuuritalo Valveella sijaitsevan elokuvakeskuksen tiloja, hänen kerronnastaan kuultaa läpi syvä harrastuneisuus ja sen mukanaan tuoma tietomäärä elokuvista ja keskuksen toiminnasta.
Autio kulkee elokuvakeskuksen kirjaston läpi ja etenee työtiloihin. Sieltä hän kiertää kohti elokuvateatteri Studion konehuonetta, mistä matka jatkuu filmivarastolle.
Autio kertoo, että hänen oma toimintansa elokuvakeskuksessa alkoi opiskeluaikana. Silloin hän alkoi hyödyntää kirjaston mittavaa aineistoa Oulun yliopiston elokuvatutkimuksen kursseilla.
Koska Autio halusi myös tietää, miten koneisto todellisuudessa toimii, hän kysyi keskukselta, pääsisikö joskus mukaan konehuoneeseen seuraamaan filmiprojektorin pyöritystä. Kohteliaaseen pyyntöön suostuttiin, ja siitä alkoi hänen oppinsa elokuvakoneenkäyttäjän työhön.
Tiistaina käynnistyvää sarjaa Autio odottaa varovaisen innokkaana.
"Jos aluesarjalla ei ole tarpeeksi katsojia, sen tarpeellisuutta luonnollisesti harkitaan. Vaikka sarja on ollut Oulussa jo yli 40 vuotta, sen jatkuminen ei nykypäivän säästöilmapiirissä ole itsestäänselvyys."
Autio on pyrkinyt luomaan syyskauden esityskalenteriin monipuolisen paletin: elokuvia eri vuosikymmeniltä, eri maista ja eri genrejä vaihtelevan tasapuolisesti. Hän nostaa erityisesti esille elokuvan Odysseuksen katse, jonka esittäminen on samalla kreikkalaisen mestariohjaajan muistonäytös: Theodoros Angelopoulos menehtyi tammikuussa traagisesti moottoripyöräilijän yliajamana.

Oulun aluesarjan esitykset tiistaisin kello 19 elokuvateatteri Studiossa Valveella. Lisätietoa elokuvista Oulun elokuvakeskuksen ja Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kotisivuilta tai Studion facebook-ryhmästä
.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva