"Tämän alueen poro on maailman parasta ja teurastamo on maantieteellisesti ihanteellisella paikalla", Kylmänen sanoo.
Neljä vuotta sitten avatun suoramyyntiliikkeen lähelle saatu oma lihakäsittelypaikka antaa lisää vauhtia poronlihan myyntiin, vaikka markkinoilla on nyt riittänyt liiaksikin liikettä.
Poronlihan tuottajahinnan ennakoitiin nousevan kymmenen prosenttia, mutta korotus on ollut vielä suurempi. Huonon porovuoden jälkeen teurastusten tiedettiin vähentyvän. Markkinat olivat vetäneet hyvin, ja vanhat varastot olivat tavallista tyhjemmät. Asetelma loi kovat hintapaineet, jotka eivät ole syksyn mittaan pysyneet aisoissa.
Raju tuottajahinnan korotus voi kääntyä lopulta koko poroelinkeinoa vastaan. Kuluttajahintoihin siirtyvä nousu saattaa laskea myyntiä ja tukkia liiaksi isojen ostajien varastoja, jolloin tulevan ensi kaudella ajaudutaan taas markkinaongelmiin.
"Jos liha jää kauppojen hyllyyn, ensi syksynä ollaan vaikeuk-sissa", Kylmänen muistuttaa.
"Paikoitellen on ollut huutokauppameininkiä", Viero kuvailee.
Hänen mukaan on kuitenkin turha syytellä ketään ahneeksi.
"Nyt hinnoissa ollaan vuoden 1988 tasolla", Erkki Viero sanoo.
Poronlihakauppa on valtaosin muutaman suuren ostajan hallussa. Ostoalueet ovat vakiintuneet vuosien mittaan, mutta tänä syksynä on käyty kisaa reviireistäkin.
Hänen mielestään poronlihakaupassa pitää muistaa, että koko alan elinkelpoisuuden ratkaisevat suurimmat ostajat. Vain ne voivat taata, että kaikki ruhonosat saadaan jalostettua ja markkinoitua.
"Suoramyynti ei tätä hommaa pelasta. Isojen ketjujen kautta liha on markkinoitava. Me ei voida olla kermankuorijoita, niitä on aivan riittävästi porobisneksessä", Antti Kylmänen sanoo.
"Pudasjärvi on hyvä siksi, että saamme poronlihat myyntiin ilman välikäsiä", Kylmänen kertoo.
Pudasjärven laitos työllistää kymmenen ihmistä. Päivittäin teuraaksi saadaan parisataa poroa, mutta ahtaissa tiloissa niistä ehditään leikata samassa ajassa reilu puolet. Niukkojen pakastetilojen vuoksi ruhoja on jouduttu ajamaan myös Sodankylään.
Kylmäsen mukaan tiivis teurastustahti tuo ongelmia. Ostajat haluaisivat venyttää aikaa, mutta poromiehet haluavat saada eläimensä teuraaksi mahdollisimman nopeasti, jolloin ne ovat lihavimmillaan.
Monesti yritetään olla isompia kuin ollaankaan."
Artikkelin lähde Kaleva <http://www.kaleva.fi/tilaa>
Creative Commons "by-nc-nd" lisenssillä <http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.fi>