Technopolis ja Innopolis yhteistyöhön

Heino Ylisipola

HELSINKI Kaksi Suomen johtavaa teknologiakeskusta, Espoon Innopoli Oy ja Oulun Technopolis Oyj allekirjoittivat tiistaina yhteistyösopimuksen asiakasyritystensä kehittämisestä ja kansainvälistämisestä.

”Toimintamme kattaa erittäin suuren osan Suomea sekä alueellisesti että henkisesti. Innopolin ja Technopoliksen sijaintipaikoille on keskittynyt lähes kaksi kolmannesta Suomen huipputekniikan yrityksistä sekä niihin liittyvästä tutkimus- ja kehitystyöstä”, arvioi Innopolin toimitusjohtaja Ilpo Santala järjestelyä.

Hän kertoo, että idea teknologiakeskusten yhteistyöstä syntyi viime kevään Technopoliksen toimitusjohtajan Pertti Huuskosen kanssa.

”Päätimme panna heti toimeksi, koska huomasimme, että kummallakin on toisilleen annettavaa. Innopoli ja Technopolis eroavat selvästi muista toimitilojen tarjoajista. Me olemme toimitilojen kehittäjiä, emmekä pelkkiä vuokraajia. Me haluamme edistää myös asiakasyritystemme menestymistä ja nopeaa kansainvälistymistä”, kehuu Santala.

Innopoli on keskittynyt yritysten synty- ja alkuvaiheeseen. Se hautoo innovaatioista yrityksiä. Innopolissa toimivan yrityksen keskikoko on seitsemän henkilöä ja henkilökunnan vaihteluväli 1 - 80.

Technopolis Vantaalle seitsemässä vaiheessa

Technopoliksen Vantaan toimipiste aloittaa Helsinki-Vantaan lentokentän välittömässä läheisyydessä ensi vuonna. Vantaan toimipisteen johtaja Mervi Käki kertoo, että ensimmäinen rakennusvaihe valmistuu 2003.

Helsinki-Vantaan Technopolis toteutetaan seitsemässä vaiheessa. Loppukoko on 64 000 neliömetriä. Kun kaikki on valmista, työntekijöitä pitäisi olla yli 3 000 ja yrityksiä 100.

”Meillä on ollut Vantaan kaupungin kanssa erittäin hyvä yhteistyö tontin hankkimisessa ja sen jatkokehittämisessä”, sanoo Käki.

Tulevaisuudessa yritykset saavat Innopolin palvelut myös Technopoliksen Helsinki-Vantaan toimipisteestä. Yksi keskeisimpiä palveluita on Spinno-ohjelmien aloittaminen Vantaalla. Spinno-ohjelmalla nopeutetaan ja tehostetaan teknologia- ja tutkimusohjelmien kaupallista hyödyntämistä uuden yritystoiminnan muodossa.

Huuskosen mukaan Technopoliksen ei kannattanut asettua Espoon Otaniemeen, koska alueella on jo Innopoli.

”Me saimme ostaa Vantaalta riittävän ison kokonaisuuden rakentamista varten ja Suomen vilkkain lentokenttä sijaitsee vajaan kilometrin päässä eli sieltä on hyvät yhteydet maailmalle. Vantaa on myös hyvin yhteistyöhaluinen”, kertoo Huuskonen.

Santala arvioi, että Innopoliksesta yritykset voivat alkuvaiheen, hautomon, jälkeen siirtyä Vantaan Technopolikseen.

Fuusiota ei ajateltu

Santala vakuuttaa, että tässä vaiheessa Innopoli ja Technopolis eivät harkinneet fuusiota.

”Me toimimme vähän eri mittakaavassa. Technopolis on pörssiyhtiö, mutta Innopoli ei ole. Mitä sanoisivat analyytikot, jos me menisimme yhteen? Fuusio voisi romahduttaa Technopoliksen osakkeen arvon, sillä Innopoliksen yritykset ovat niin nuoria ja sopimukset lyhyitä”, vitsailee Santala.

Hän kertoo, että Innopoliksen oma pääoma on 123 miljoonaa markkaa ja omavaraisuus yli 50 prosenttia. ”Eihän meidän kannata hakea riskirahaa pörssistä.”

Technopolis toimii Oulussa kolmessa toimipisteessä. Sen asiakasyritysten keskikoko on 25 henkilöä ja vaihteluväli 1 - 1 800. Technopolis on Pohjoismaiden vanhin teknologiakeskus: 20-vuotisjuhlat ovat ensi maaliskuussa. Innopoli täytti kymmenen vuotta viime elokuussa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva