Metsäkeskuksella uusi aluejako

Seppo Kangas

YLIVIESKA Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus on lokakuun alusta lukien muuttanut aluejakoaan. Eteläistä aluetta on merkittävästi laajennettu.

”Muutoksella tasattiin alueiden miehitystä. Nyt metsäkeskuksen 110 kentällä toimivaa toimihenkilöä jakautuvat alueiden kesken entistä tasaisemmin”, metsäkeskuksen johtaja Niilo Piisilä kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus on jaettu eteläiseen, keskiseen ja pohjoiseen alueeseen, joita kutakin johtaa aluepäällikkö.

”Metsäkeskuksen tavoitteet on asetettu alueittain. Alueiden tehtävänä on huolehtia siitä, että tavoitteet toteutuvat”, Piisilä kuvaa alueiden roolia.

Muutokset koskevat lähinnä eteläistä ja keskistä aluetta. Eteläisen alueen muodostivat aiemmin entisen Keski-Pohjanmaan metsäkeskuksen alueen kunnat, mutta nyt aluetta on laajennettu Pyhäjokialueen ja Raahen suuntaan. Kärsämäki ja Pyhäjärvi puolestaan on siirretty keskiseen alueeseen.

Rahoitus jäissä

Yksityismetsien hoidon rahoittaminen on Pohjois-Pohjanmaalla tällä hetkellä jäissä metsätalouden rahoituslain mukaisten tukivarojen myöntövaltuuksien loppumisen takia. Työvaroja on uhkaa jäädä käyttämättä, jos myöntövaltuuksia ei saada lisää.

Tilanne on sama myös Lapin ja Kainuun metsäkeskusten alueella. Ongelmaan pyritään saamaan ratkaisu parin viikon sisällä.

”Myönteisellä päätöksellä on kiire, koska metsänhoitotyöt painottuvat aina syksyyn”, Piisilä muistuttaa.

Vaikka metsähoidollisten töiden määrää on viime vuosina saatu tukikorotuksilla merkittävästi lisättyä, Pohjois-Pohjanmaalla on edelleen runsaasti ylitiheitä taimikoita ja riukuvaiheen metsiä. Suometsien osuus koko metsien kasvusta on yli 40 prosenttia, ja myös hoitotöiden tarve painottuu näille metsäaloille.

”Nuorten metsien hoitotyöt ovat muutamassa vuodessa lisääntyneet kolmanneksella. Tämän vuoden 20 000 hehtaarin tavoite on koko maan suurin, mutta se on mahdollista toteuttaa”, Niilo Piisilä toteaa.

Suometsävaltaisuus näkyy myös kunnostusojitusten tarpeessa. Kuluvan vuoden tavoite on 17 000 hehtaaria, ja metsänhoidolliseksi kunnostusojituksen tarpeeksi on laskettu 23 000 hehtaaria.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva