Jää-hyväi

set Pu-naiselle

myl-

lylle

Legendaarinen pääluottamus-mies

Asser Siuvatti näki vanhan pakkinsa ja luovutti varusteensa

Arto Murtovaara

RAAHE ”Voi helevetti!” ähkäisee Asser Siuvatti naama ällistyneessä virneessä, kun Eero Raivio ottaa esiin metallisen pakin ja kaivaa sen sisältä vanhoja pääluottamusmiesvaalin mainoksia.

Raivio on Rautaruukin työntekijöiden ammattiosasto 200:n puheenjohtaja ja pakki löytyy Asser Siuvatin jäähyväiskierroksen ensimmäisestä kohteesta, voimalaitoksen pajasta, joka on lajissaan yksi tehtaan vanhimpia. Voimalaitos on taas hänen vanha työpisteensä ja tänne hän tuli, kun piti ainoan välivuotensa 1979 ammattiosaston pääluottamiesmiehen tehtävistä.

Pakki on samaa vuosikertaa. Ainoa työkalu on teräsharja. Raivio pääsee irvistelemään, että pomo on näyttänyt Asserille paikan, mistä hän saa hinkata. Kuvat ovat tietysti Asserin silloisten vastustajien. Raivio taas kuuluu niihin, jotka ovat nähneet hänen nousunsa ja Asser Siuvatti-brandin luomisen.

Legendaarisen pääluottamusmiehen kierros jatkuu voimalaitoksen valvomoon, missä Siuvatti vaihtaa kuulumiset valvomon hoitaja Jorma Suorannan kanssa. Hymy on herkässä ja huuli lentää. Vesilaboratoriolla Siuvatti halaa laborantti Leila Suomelan ja juttua irtoaa. Raivio kertoo soittaneensa tänne kerran Brysselistä ja kysyneensä, onko Ph kunnossa.

Suojavaatevarastolla vastaanotto on yhtä lämmin. Sen hoitaja Kullervo Törrö kiittää Asseria lainasta, kun tämä pudottaa tavarapinkkansa tiskille. Törrö kiittelee vielä ovelle pääluottamusmiehen työpanosta.

”Nyt varsinkin olis tarttettu sua”, Törrö sanoo työkaverinsa säestämänä.

Punaisen myllyn erilainen can can

Seremonia jatkuu tuttua latua Rautaruukki Steelin oman matkatoimiston ovella. Siuvatti halaa siinä matkasihteeri Liisa Koiviston ja luovuttaa hänelle yhtiön Helsingin kämpän avaimen sekä Finnairin elektronisen sarjalipun. Asser Siuvatti matkusti paljon ja yhteistyö pelasi tiukassakin aikataulussa.

Viimeinen kierroksen kohteista on Steelin johdossa pian kaksi vuotta työskennellyt Lauri Rautala. Ryhmän johtaja tulee ovelle vastaan ja juttu irtoaa yhtä vaivatta kuin muuallakin.

Miehet toteavat, etteivät ole joutuneet ottamaan yhteen tosissaan ja Rautala vakuuttaa, että heillä olisi synkannut muutenkin hyvin. Pöydällä on pullakahvit odottamassa: Siuvatti on kohta tulossa purkamaan viimeistä työkomennustaan konsernille yhdessä nykyisen pääluottamusmiehen Into Pirttikankaan sekä Eero Raivion kanssa.

”Kyllä tähän maineeseen on pitänyt tehä paljon”, Siuvatti on sanonut työhuoneessaan Punaisessa myllyssä aikaisemmin aamulla, kädet niskan takana, ilman pienintäkään leventelyn makua.

Ammattiosasto 200:n parakki tunnetaan työntekijöiden parissa Punaisena myllynä nimikuulun pariisilaisen kabareen mukaan, vaikka ajatus nimen takana onkin toinen. Noin kymmenisen vuotta sieltä käsin on pyöritetty vähän erilaista can cania, jota on monet kerrat idätelty sen kahvihuoneen kuulussa aamuparlamentissa. Sitä ennen pääluottamusmies piti majaa samassa rakennuksessa kuin yksikön johtokin.

Asseri, niin kuin hänen nimensä tehtaalla ja Raahessa sanotaan, on melkoinen suhdetoimintamies ja hänellä on hyvät yhteydet joka suuntaan. Työväen asenne näkyy hyvin pienen turneen aikana; Siuvatti poikkeaa sivuunkin kättelemässä kaikki vastaan tulevat ja vaihtaa muutaman lupsakan sanan. Myös Rautalan huonessa henki leppeä yhteisymmärrys. Asseri on kuitenkin ennen kaikkea yhtiön mies.

”Eikä me olla veljeksiä, vaikka me ollaan..”

Asserin kerrotaan aikanaan hoidelleen paljon asioita suoraan Rautaruukin ensimmäisen ykkösmiehen, vuorineuvos Helge Haaviston kanssa. Se ärsytti joskus tehtaan johtoa.

Yhden tarinan mukaan herrat tulivat kerran pikkutunneilla ammattiosaston majan keittiöstä kaulakkain letkajenkkaa tanssien ja lauloivat siikajokisen pontikan voimin, että eikä me olla veljeksiä, vaikka me ollaan kahden.

Toisen tarinan mukaan Siuvatti ja Haavisto ottivat lujasti yhteen Tiiranlinnan yläkerrassa. Haavisto uhkasi pistää masuunit seisomaan ja kommunistit muutamaksi kuukaudeksi maantielle. Siuvatti vastasi, että työntekijät pysäyttävät masuunit, jos heidän tarpeensa vaatii ja Haaviston kerrotaan melkein haljenneen kiukkuunsa.

Vaikka Siuvatti keräsi tiistaina kimpsunsa ja luovutti mappinsa Rautalalle, on hänellä vielä tänään keskiviikkona päivän mittainen urakka: avoimien ovien päivä teollisuusoppilaitoksella.

Kaikki tehtaalaiset voivat käydä kakkukahveilla hänen kanssaan.

arto murtovaara

Vanha pakki. Laitosmies Mauno Nurkkala (vas.), Asser Siuvatti ja Eero Raivio ihailevat Asserin vanhaa pakkia, jonka sisältä löytyi muun muassa vanhoja pääluottamusmiesvaalin mainoksia.

arto murtovaara

Rensselit pois. Suojavaatevaraston hoitaja Kullervo Törrö otti vastaan Asser Siuvatin varusteet viimeisenä työpäivänä.

arto murtovaara

Jäähyväiset johdolle. Steelin johtaja Lauri Rautala otti vastaan viralliset jäähyväiset Asser Siuvatilta, vaikka edessä oli vielä yhteinen palaveri.

Pari tiukkaa paik-

kaa

RAAHE Asser Siuvatin työpöydällä on punakantinen mappi, jonka kannessa lukee Rautaruukin terästehtaan sisäiset kuljetukset ja laivaukset. Hän on menossa puoliltapäivin luovuttamaan sen teräsryhmän johtaja Lauri Rautalalle ja arvioi palaverista tulevan tiukan. Tarpeen vaatiessa hän on valmis hoitelemaan osaksi kesken jäävän arviointityön jatkon, jos niin halutaan - lohen kalastus kun alkaa vasta kesällä.

”Hyvillä mielin. Koen kyllä antaneeni kaiken yhtiölle ja Rautaruukin henkilöstölle. Näillä aseilla on kuljettu, mitkä on olemassa”, Siuvatti summaa.

Tehdas on hyvässä kunnossa, iskukyinen ja oma seuraaja aloitti ”hyvällä lakolla” niin kuin hän veistää omaan tyyliinsä vain hetkeä aikaisemmin. Siuvatti on itsekin legendaarinen lakkokenraali takavuosien kiivaista tuoksinoista, vanha kommunisti, viimeiseksi punaiseksi patruunaksi sanottu. Tekemässä viimeistä palvelustaan yhtiölle, joka on maksanut hänen palkkansa 1960-luvun alkupuolelta.

Keskiviikon jälkeen hän on eläkeläinen, joka pitää uimisesta, kullan huuhdonnasta ja käy ehkä silloin tällöin tanssimassa - se on asia, josta hän nauttii. Mutta pääharrastus on kalastus.

”Kyllä mää aattelin, että jos mä lohiveneen saan, niin viittä kuutta virveliä rupeis hinaamaan tuossa Raahen edustalla muutaman tunnin päivässä”, hän pohtii. Sitä kautta säilyy kunto ja vireys sekä pöytään saa hankittua kalaa.

”Viime kesänä minä opettelin vähän Lumijoella kasvihuoneviljelyä, tomaattia ja kurkkua. Ehkä sitä tämmöistäkin voisi tehdä.”

Siuvatti on urallaan ollut moneen otteeseen helteisessä paikassa. Niissä hän on pystynyt pitämään kiinni kovan jätkän maineestaan, vaikka särmä oli vähän pyöreämpi viimeisinä pääluottamusmiesvuosina. Ehkä kovimpana paikkanaan hän pitää työtuomioistuintapausta ajalta, jota hän ei pysty määrittämään tarkasti.

”Sanoivat SAK:n tuomarit, että eivät ole koskaan nähneet niin kovia syytteitä pääluottamusmiestä vastaan”, Siuvatti kertoo. Häntä syytettiin masuunin rikkomisesta ja päällä oli muutaman miljoonan markan korvausvaade. Se kuitenkin kaatui, koska työnantajan perustelut eivät pitäneet.

Pari vuotta sitten oli liki yhtä tiukka paikka. Työnantaja käytti silloin siivoojien ulkoistamiskiistassa järeää asetta ja löi masuunit kiinni useaksi vuorokaudeksi. Silloin ei kestänyt näyttää ulospäin, piti vaan koventaa panosta.

”Liitosta soittelivat, että menee kaikki varat. Olin kuitenkin puhunut pankista jo miljoonan ja koko ammattiosasto oli valmistautunut siihen”, Siuvatti kertoo. ”Siinä tehtiin sopuratkaisu. Yksi alue annettiin ulkopuolisten tehtäväksi. Muu jäi oman henkilökunnan hoidettavaksi.

Siuvatti korostaa kuitenkin, että tiukkoja paikkoja on ollut harvemmin. Yhteen on otettu joskus kovastikin, mutta se on jäänyt siihen, vanhoja ei kaivella. Siuvatti sanoo, ettei hän ole kuoppiin kaivautuvaa tyyppiä.

”Eikä tässä voi ollakaan. Asioita pyörii kymmeniä päivässä.” (AM)

Siuvatin uraa Rautaruukilla

* Asser Siuvatti tuli lähes seitsemän vuoden työrupeaman jälkeen kauppalaivastosta Rautaruukin palvelukseen 11.11.1963 asennushommiin korjaamon kautta sintraamolle.

* Höyrykoneenhoitajan papereillaan Siuvatti halusi voimalaitokselle ja pääsi sinne lopulta 1964.

* Valittiin luokitusluottamusmieheksi 1972, ensimmäisen kerran pääluottamusmieheksi 1974 ja ura jatkui vuotta 1979 lukuunottamatta viime vuodenvaihteeseen. Loppuajat Siuvatti on tehnyt logistista selvitystä Rautaruukki Steelille sen sisäisistä kuljetuksista ja laivauksista.

* Toimi henkilöstön edustajana konsernin hallintoneuvostossa.

* Pitkällä poliittisella urallaan muun muassa jäsenenä Raahen kaupunginvaltuustossa (mm. deva), on SKP:n piirin nykyinen puheenjohtaja sekä puolueen keskuskomitean jäsen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva