Ympäristön tuki tasoittaa Akseli Klonkin tietä

OULU Joka puolelta kuuluu Klonk.

Ai mikä Klonk?

Akseli Klonk on oululainen nukketeatteri, jonka päämääränä on kehittyä ammattilaiseksi kahden vuoden sisällä. Silloin toteutuisi teatterin viisivuotistavoite.

Akseli Klonk on Kuukkelin, Kaarnikan ja Matkalaukkuteatterin ohella yksi harvoista pohjoissuomalaisista nukketeattereista.

Viime aikoina Klonk on ollut niitä aktiivisimpia. Sen vuoksi joka puolelta kuuluu yhä tiheämmin Klonk.

Lokakuun puolivälissä Nukketeatteri Akseli Klonk, rovaniemeläinen Matkalaukkuteatteri ja Rovaniemen teatteri edustivat Suomea Barentsin nukketeatteritapahtumassa Arkangelissa.

Viime viikonloppuna Akseli Klonk vietti 3-vuotissynttäreitään Kesäaika päättyy -tapahtuman merkeissä. Samaan syssyyn Klonk järjesti ensimmäisen valtakunnallisen nukketeatterikilpailun, joka saa jatkoa.

Akseli Klonk alias teatterin perustaja, nukketeatteritaiteilija Janne Kuustie ja kumppanit raivaavat hartiavoimin tietä Pohjois-Suomen ensimmäiselle ammattinukketeatterille.

Nyt Akseli Klonkia työnnetään eteenpäin Oulun läänin taidetoimikunnan nuoren taiteilijan palkinnolla.

Kaupunki ja lääni ovat Klonkin jo huomanneet, joko olisi opetusministeriön vuoro.

Teatteri- ja orkesterilain piirissä on Suomessa neljä nukketeatteria, kaikki akselilta Helsinki-Espoo-Tampere. Muista maassa toimivista ammatillisista nukketeattereista vain yksi saa harkinnanvaraista tukea - ja sekin on helsinkiläinen.

Milloin pohjoissuomalainen Klonk mahtuu harvojen joukkoon valtionosuuden piiriin?

u

Oulun läänin taidepalkinnon saaja, näyttelijä Leena Suomu on pystynyt osoittamaan jo ennen POEMia (Pohjoinen elokuva- ja mediakeskus), että syrjässäkin asuva teatterintekijä pystyy näkymään myös valtakunnallisesti.

Tämä hänen kannaltaan keskeinen asia on esillä myös palkinnon perusteluissa.

Yksittäinen näyttelijä on omalla persoonallaan ja pyrkimyksillään pystynyt pioneerina jo siihen mihin koko POEMin porukka tähtää.

EEVA KAUPPINEN

KAISU MIKKOLA

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva