Näyttelijä Leena Suomulle Oulun läänin taidepalkinto

Akselin Klonkin isä Janne Kuustie sai nuoren taiteilijan palkinnon

Kaleva

OULU Oulun läänin taidepalkinnon saa yli kaksi vuosikymmentä Kajaanin kaupunginteatterissa työskennellyt näyttelijä Leena Suomu.

Nuoren taiteilijan palkinnon vastaanotti Nukketeatteri Akseli Klonkin Ouluun 1998 perustanut nukketeatterijohtaja, ohjaaja Janne Kuustie (s. 1969).

Kumpaisenkin palkinnon suuruus on 25 000 markkaa.

Oulun läänin taidetoimikunnan myöntämät vuoden 2001 kaksi palkintoa ja taidetunnustusta julkistettiin maanantaina Kajaanin Kaukametsässä.

Tiukasti teatteria ovat myös taidetunnustukset: kirjailija, kulttuuriasiamies Jalo Heikkiselle ja rehtori, musiikin maisteri Pekka Huttu-Hiltuselle omistetaan teatteriesitys sovittavana ajankohtana.

Teatterin aktiivit

Leena Suomu on ollut uskollinen läänin alueelle kiertäessään aktiivisesti ja innokkaasti alueteatteritoiminnassa alusta alkaen, vuodesta 1978. Alueellisen merkittävyyden lisäksi Suomulla on myös valtakunnallista näkyvyyttä niin näyttämöllä, elokuvissa kuin televisiossakin, todetaan palkinnon myöntämisperusteluissa.

Janne Kuustie on ohjannut - osin ollut itsekin näyttämöllä - Akseli Klonkin perustamisesta lähtien 20 näytelmää. Kaikkiaan Kuustie on ohjannut 57 esitystä. Koko toimintansa ajan hän on ollut käytettävissä myös kouluttajana. Vuodesta 1998 Nukketeatteri Akseli Klonkilla on ollut lähes 400 esitystä ja 14 000 katsojaa.

Kiantoa ja MOVEa

Suomussalmelle 1981 palanneen Jalo Heikkisen vaikutus kainuulaiseen kulttuurielämään on ollut ja on vahva. Hän on jo pidempään keskittynyt keräämään Ilmari Kiantoon liittyvää materiaalia ja työstämään hänestä tutkimusta sekä ollut merkittävästi suunnittelemassa esimerkiksi uudenlaista kulttuuri-/taidetapahtumaa Soivaa metsää.

Pekka Huttu-Hiltusen panos musiikinopetuksessa on ollut vahva parin vuosikymmenen ajan eikä yksin Oulun läänissä. Hän on toteuttanut EU-rahoituksella Venäjän Karjalaan asti suuntautuneen kansanmusiikkiprojektin sekä musiikkiin liittyvän kulttuurimatkailuprojektin. Huttu-Hiltusen johtama Kuhmon musiikkiopisto on valtakunnallisen Musiikinopetus verkossa (MOVE) toinen pilottikohde Suomessa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva