Patruunan salista poreammeeseen

Yritysten edustustilat kertovat aikakausien arvoista ja trendeistä

Heidi Hietala

OULU Yritysten vastaanottotiloista voi ensivaikutelman perusteella päätellä jotain koko yrityksestä. Mutta kun vieraille halutaan viestiä enemmän, heidät viedään peremmälle firman edustustiloihin. Tavalliset asiakkaat eivät näihin olohuoneisiin pääse kurkkimaan eikä tuolia kuluttamaan. Valinnanvaraa kyllä olisi, sillä Oulusta löytyy yllättävän paljon niin historiaa huokuvia, luksusmukavuutta kuin modernia edustavuutta näyttäviä tiloja.

Vanhat tilat arvokkaita

Keskustassa sijaitsevat Stora Enson edustustilat ovat perua Oulu-yhtiön ajoilta. Vajaan neljänsadan neliön tilat ovat toimineet Oulu-yhtiön johtomiesten huoneistona jo 30-luvulta. Vuonna 1979 tilat remontoitiin täysin, siitä lähtien ne ovat olleet yksinomaan edustuskäytössä.

Stora Enson tehtaanjohtajan Juha Vanhaisen mukaan kauniit tilat häikäisivät hänetkin 90-luvun alussa, jolloin hän niihin tutustui. Puitteet ovat omiaan ulkoisen suhdetoiminnan hallintaan.

”Ei tilojen ylläpitäminen ilmaista ole, mutta kaikella on oma hintansa. Haluamme omalta osaltamme vaalia kulttuurihistoriaa, niin tehtaan kuin kaupunginkin menneisyyden osalta”, hän toteaa.

Tapaamiset Weckmanin talon uumenissa alkavat tyypillisimmillään ihastelulla. Vieraita puhuttaa tilojen avaruus ja korkeus, silmää miellyttävistä yksityiskohdista puhumattakaan.

Tiloissa on elämää parista kolmeen kertaa viikossa. Yleisimmin ne toimivat näyttämönä lämminhenkisille asiakas- ja sidosryhmien tapaamisille, muulloin piisaavat yrityksen toimitilat Nuottasaaressa.

”Asiakkaat osaavat arvostaa yksityisiä, rauhallisia neuvottelutiloja”, Vanhainen tiivistää.

Sisustus yrityksen mukaan

Rakennustutkija Antti Pihkala Pohjois-Pohjanmaan museosta pitää rakennusten sisäosien säilyttämistä entisenlaisina arvostettavana eleenä. Vanhoissa rakennuksissa huomio kiinnitetään yleensä ulkonäön säilymiseen.

Jos rakennus on pitkään käytössä, sen sisätiloja usein muunnellaan tarpeen mukaan. Taltioituneet sisätilat ovat harvinaisia ja sitäkin arvokkaampia.

”Edustustilat voivat ilmentää tyylikkäästi sitä mitä yritys on. Vanhalle ja vakavaraiselle yritykselle on plussaa, jos pääkonttori ja edustustilat kertovat että perinteitä löytyy. Yrityksessä vallitsevat arvot ja kulttuurit tulevat ikään kuin ilmaistuiksi rakennuksessa”, pohtii viestintätutkija Erkki Karvonen.

Hänestä tuntuu luontevalta, että moderni yritys edustaa modernissa huoneistossa. Epämääräinen kuva olisi vaarassa syntyä, jos modernilla yrityksellä olisi vanhaa aikaa henkivä edustustila.

Kansalliset tai eksoottiset erityispiirteet voivat olla piristäviä maailmaa paljon nähneille vieraille. Oma lukunsa ovatkin edustussaunat, joita Suomessa riittää.

”Omalta kohdaltani mieleenjäävin kokemus on Islannista, missä meidät vietiin tuulenpieksämän kuunmaiseman keskelle, tarjottiin mädältä maistuvaa haita ja Musta kuolema -vodkaa päälle. Se kansallinen piirre jäi mieleen, puhumistakin riitti pitkään”, naureskelee Karvonen.

Saunakin pitää olla

”Edustamisen merkitys on romahtanut siitä, mitä se oli kolme vuosikymmentä sitten. Silloin edustaminen oli erittäin tärkeä osa yritystoimintaa”, toteaa johdinsarjatehdas PKC Groupin toimitusjohtaja Tom Hakalax.

PKC Group vuokrasi Technopolikselta toimitilat Lentokentäntien varrelta vajaa vuosi sitten. Vuokrasopimuksen piiriin kuuluvat myös kuudennen kerroksen edustustilat saunoineen.

Hakalaxin mukaan tilat ovat erittäin vähällä käytöllä. Pääosin siellä on palaveerannut myyntipuoli paikallisten asiakkaiden kera. Kerran saunomassa olivat kaikki Oulun kaksitoista konsulia.

Hakalax kertoo työmentaliteetin muuttuneen sellaiseksi, että liikeneuvottelut hoidetaan työaikana. Sitten mennään kotiin.

Medipoliksen saunatilat sijaitsevat talon ylimmässä kerroksessa. Päivisin tiloja käytetään kokouksien pitoon AV-välineineen.

Saunatilat ovat niin Medipoliksen kuin muidenkin yritysten vuokrattavissa. Saunomaan otetaan parinkymmenen hengen porukoita kerrallaan.

”Tilat ovat lomakausia lukuunottamatta ahkerassa käytössä. Elämää täällä on muutaman kerran viikossa, useamminkin tosin saisi olla”, kertoo Teija Riekki tiloja vuokraavasta Technopolis Hitechistä.

KUVAT -692 JA -691

Tapio Maikkola

Vanha lumoaa. Stora Enson edustustiloissa pääsee näkemään kappaleen kadonnutta kulttuuria. Kauppias Johan Reinhold Weckmanille 1903 rakennetun omakotitalon sisäosat ovat säilyneet niiden päälle 30-luvulla rakennetun funkkistalon uumenissa.

KUVA -685

Tapio Maikkola

Alkuperäinen katto. Stora Enson toimitusjohtaja Juha Vanhainen kertoo yrityksen asiakkaiden arvostavan yksityisiä neuvottelutiloja. Kun tarvetta on, ruokasalin pöytä saadaan koreaksi juhlapalvelun avustuksella.

KUVA -683

Tapio Maikkola

Kootut teokset. Edustustilojen antiikkiset huonekalut on haalittu kokoon eri tahoilta. Stora Enson toimitusjohtaja Juha Vanhainen naurahtaa, että harvoin yhdestä huoneesta löytyy näin monta istuinryhmää.

KUVA -681

Tapio Maikkola

Vanhaa käsityötä. Stora Enson toimitusjohtaja Juha Vanhainen kertoo salin nurkassa seisovan 8-paikkaisen korttipöydän tuoleineen olevan pietarilaista käsityötä 1800-luvun lopulta.

KUVA -654

Tapio Maikkola

Lekotteluhetki vuokrattavana. Medipoliksen saunaosaston poreammeesta voi katsella kaikessa rauhassa Oulun maamerkkejä. Jos oikein siristelee, saattaa nähdä vilauksen Oulunlahdesta.

KUVA -645

Tapio Maikkola

Harvoin käytössä. Lentokentäntien varressa sijaitsevan PKC Groupin yritystilat ovat toimitusjohtaja Tom Hakalaxin mukaan käytössä harvoin. Silloin kun tiloja käytetään, niihin ei jäädä pitkäksi aikaa oleskelemaan.

KUVA -642

Tapio Maikkola

Yhtenäistä taidetta. PKC Groupin tiloista löytyy vain Hannu Väisäsen viime vuonna tekemää tilaustaidetta. Taide on modernia, kuten edustustilatkin.

KUVA -635

Tapio Maikkola

Katse siintää kauas. Medipoliksen saunaosaston kattotasanteelta voi tähystää Oulun maamerkkejä. Tarkka katsoja saattaa nähdä vilauksen Oulunlahdesta.

KUVA -626

Tapio Maikkola

Päivisin kokouksia. Medipoliksen saunaosasto on varustettu AV-välinein, päivisin se toimiikin mainiosti talon yritysten neuvotteluhuoneena.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva