Lukusaliin jonoksi asti tulijoita

Riitta Taulavuori

OULU ”Eläkeläisellä kun tätä aikaa riittää. Ja kun täällä on niin hyvä valikoima, asiallinen palvelu ja kurikin kunniassa.”

Voiko tuota napakammin perustella kuin oululainen Teuvo Joensuu, 60 ja risat.

Joensuu on yksi niistä lukuisista vakioasiakkaista, jotka saapuvat säntillisesti useamman kerran viikossa ja joskus jopa jonottaenkin Oulun kaupunginkirjaston lehtienlukusaliin. Sunnuntaina puolelta päivin, lukusalin juuri avauduttua, hän on ennättänyt asettautua sanomalehtipuolen takimmaiseen pöytään ja avata aamun lehden. Heti löytyy kiinnostavaa: edellisillan Kärppä-ottelun tulokset ja Christer Petterssonin tunnustukset.

Toki miehellä tulee katsotuksi paljon muutakin, itse asiassa koko Kaleva lähes kannesta kanteen ainakin otsikoiden osalta. Tärkeimmät asiat löytyvät niin kuin pitääkin, mitä nyt jotkut silmiinpistävän isot ilmoitukset ärsyttävät.

”Tulee minulla luetuksi myös Helsingin Sanomia sekä paikallislehtiä, kun itse olen Muhokselta muuttanut. Viikkolehdet kiinnostavat, ja sitten sisustus- ja asumislehdet”, Joensuu luettelee.

Lukusalin vakioasiakkaisiin niin ikään lukeutuvat aikakauslehtihyllyjen väliin istuutuneet Marianne Nauha ja Timo Laine. Parikymppisillä opiskelijoilla tulee lukusaliin lähdetyksi viikonloppuisin. ”Itse opiskelen Rovaniemellä, ja kun tulen käymään Mariannen luona, tulee käväistyä myös täällä”, Laine selvittää.

Tosin käväisy saattaa venähtää tunniksi ellei ylikin, Nauha naurahtaa. Heitä kiinnostavat ennen muuta auto-, urheilu- ja elokuvalehdet. ”Myös paikallislehtiä käydään lukemassa, Raahesta kun ollaan molemmat”, Nauha jatkaa.

Vastaava kirjastonhoitaja Arja Pullinen jos kuka tietää, että vaikka kuinka lehtiä saa netistä lukea, on painettu sana se, joka lukusalin asiakkaita edelleen eniten kiehtoo. Vuosien varrella kestosuosikeiksi vakiintuneet ovat samat, elettiinpä pyhää taikka arkea. ”Sanomalehdissä suosikit ovat Kaleva, alueen paikallislehdet, Helsingin Sanomat, Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat sekä Kainuun Sanomat. Ja vähän yllättäen Savon Sanomatkin”, hän luettelee.

Aikakauslehdistä kiivaimmin käännellään sisustuksen ja tietotekniikan lehtiä sekä perinteisiä Seuraa, Apua ja Annaa. Myös hää- ja vauvalehtiä kysytään, samoin kuin Aku Ankkaa varsinkin silloin, kun lapsiperheet koukkaavat päiväkävelyllään kirjaston kautta.

Sanoma- ja aikakauslehtiä löytyy lähes tuhat nimikettä: noin 850 aikakauslehteä ja toistasataa sanomalehteä. Vieraskielisiä sanomalehtiä on noin 30 - mutta tämäkään ei tunnu riittävän. ”Pari kertaa vuodessa käsitellään hankintaehdotuksia, mutta kaikkia yleisön toiveita emme voi silti toteuttaa. Joku amerikkalainen lehti meidän pitäisi tänne saada, mutta jos se olisi vaikkapa New York Times, eivät rahamme siihen riitä. Lentopostina sen vuosikerta maksaisi noin 35 000 markkaa”, Pullinen kertoo.

Pekka Peura

Lukemista löytyy. Timo Laine (vas.) on kiinnostunut etenkin auto- ja urheilulehdistä. Pääkirjaston lukusalin lehtivalikoimaa Laine kehuu kattavaksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva