Ahkerien lukijoiden kirjastossa juhlittiin

Anneli Laukkanen

PIIPPOLA Kunnallisen kirjaston perinteinen kulttuuri- ja sivistystehtävä ei ole kadonnut, vaan on yhdistynyt moderniin tiedonvälittäjä- ja neuvontatehtävään, muistutti läänin sivistysneuvos Pertti Kokkonen Piippolan kunnankirjaston 150-vuotisjuhlassa sunnuntaina.

Jotta kirjastot voivat toteuttaa tehtäväänsä, kirjastojen perusresursseja on myös nostettava, hän huomautti. Väkilukuun suhteutettuna 11 viime vuoden aikana Oulun läänissä on kirjastohankkeiden valtionosuudessa kertynyt vajetta 4,2 miljoonaa markkaa. Kokkonen toivoi, että suunnittelukaudella 2002-2005 vaje kurottaisiin kiinni.

Piippolan kunnankirjasto on yksi Oulun läänin vanhimpia kirjastoja. Kun kansankirjasto vuonna 1851 Piippolan pitäjään perustettiin, liikkeelle lähdettiin vähin eväin. Kirjastonhoitaja Seija Hankosen tekemästä historiikista selviää, että kirjastotoiminta paikkakunnalla alkoi Pohjalaisen ylioppilaskunnan lahjoittaman 30 niteen turvin.

Seuraavina vuosina kokoelma lisääntyi 22 kirjalla. Osa näistä ostettiin satunnaisilla rahatuloilla, osa saatiin lahjoituksina.

Kaunokirjallisuus kiinnostaa

Piippolan kunnankirjasto on menneinä vuosikymmeninä useampaan kertaan noussut otsikoihin maan korkeimpiin kuuluvan asukasta kohden laskettavan lainausmäärän vuoksi.

”Käyn kirjastossa joka toinen viikko lainaamassa keskimäärin kolme kirjaa. Kaikentyyppinen kaunokirjallisuus käy”, kertoo yksi Piippolan kirjaston ahkerimmista lukijoista, Eero Kamunen.

Kirjaston merkityksen Kamunen arvottaa korkealle.

”Kirjasto on tärkeä minulle ja kaikille, jotka lukevat.”

Kamunen on 1980-luvulla toiminut kahdeksan vuoden ajan kirjastolautakunnassa. Edelleen hän seuraa tarkoin kirjastotoimen kuulumisia. Nykyiseen kehitykseen Kamusella on selkeä mielipide sanottavanaan.

”Aina sitä ensin kirjastomäärärahoista nipistetään, kun määräraha pitäisi paremminkin kaksinkertaistaa.”

Piippolan kirjastotoimen aineistomääräraha on noin 80 000 markan paikkeille.

Anneli Laukkanen

Tämä luettavaksi. Metsuri Eero Kamunen on tuttu mies Piippolan kirjaston henkilökunnalle. Edellisestä lainaussatsista mieleenpainuvin oli dekkari. Nyt on vuorossa toisentyyppinen lukukokemus.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva