Ruskon imago laitetaan uusiksi

Janne Knuuti

OULU Kaupungin tekninen keskus on käynnistänyt Rusko Imago -projektin, jonka tavoitteena on nostaa Ruskon ja Ruskonselän alueiden statusta. Vielä suunnitteluasteella olevan projektin toteutus on tarkoitus aloittaa ensi kesänä.

Tällä hetkellä Ruskon teollisuusalueen ilme on ankea ja hoitamaton, eikä pientä asuinaluettakaan voi kauniiksi kehua. Alueen imagoa nostetaan pääasiassa kohentamalla jo olemassa olevaa ympäristöä - katuverkostoa, puistoalueita, tontteja ja rakennusten julkisivuja.

Suunnittelupäällikkö Niilo Nissilä Oulun kaupungin teknisen keskuksen katu- ja viherpalveluista kertoo, että Ruskon alueen parantaminen on osa kaupungin linjaa, jonka tavoitteena on mahdollisimman korkeatasoisen ympäristön aikaansaaminen koko kaupunkialueelle.

”Pyrimme tekemään asuinalueet viihtyisiksi ja kyllä yritysalueidenkin pitäisi olla sellaisia, etteivät paikat resota miten sattuu”, Nissilä toteaa.

Ruskon ympäristön rakentamisessa on Nissilän mukaan noudatettu monilta osin liian matalaa standardia. Sen takia yleiset alueet ovat paikoin täysin hoitamattomia ja huonokuntoisia.

”Katu- ja viheralueet ovat kokonaan kohentamatta ja tontit ovat monessa paikassa ala-arvoisessa kunnossa”, hän selventää.

Ruskon kohentamiseen ei ole ryhdytty pelkästään kaupungin yleisen linjan takia, vaan sillä pyritään palvelemaan myös alueen elinkeinoelämää. Kohentamisen kohteena olevalla alueella on paljon pienyrityksiä, mutta myös esimerkiksi Nokian isot tehtaat.

”Rusko on ollut takapihan maineessa ja kunnossa tähän saakka. Sinne on kuitenkin sijoittunut tärkeitä yrityksiä ja uudellekin yritystoiminnalle on vapaata tonttireserviä. Tällä hetkellä tontit eivät kuitenkaan mene kaupaksi, eihän mikään yritys pidä siitä, että se osoitetaan johonkin takapihalle”, Niilo Nissilä tokaisee.

Ikuisuushanke

Rusko Imago -projektin suunnittelua ohjaa työryhmä, johon kuuluu myös alueen yritysten ja asukkaiden edustajia. Hankkeen vetäjä, Oulun kaupungin liikenneinsinööri Jorma Heikkinen korostaa, että tällä hetkellä esillä olevat toimenpidesuunnitelmat ovat varsin yleisluonteisia.

”Emme vielä piirrä sellaisia kuvia, joista näkee miltä alue tulee näyttämään, koska yksityiskohtainen suunnitelma vaatii vielä paljon enemmän työtä”, Heikkinen toteaa.

Yksityiskohtaisia ja täysin varmoja suunnitelmia Ruskon kohentamiseksi ei siis ole olemassa. Suunnittelijoiden mielessä on kuitenkin varsin mittaviakin hankkeita, kuten Liitintien ja Kuusamontien eritasoliittymä, mutta sen toteuttamismahdollisuudet ja -aikataulu on vielä auki.

Projektin suunnittelijat toivovat, että Ruskon kohentamisesta tulee iso ja monivuotinen hanke, jossa on mukana monia eri tahoja.

”Voisi sanoa, että tämän täytyy olla ikuisuusprojekti, koska ympäristönhoito vaatii jatkuvaa panostusta”, Heikkinen toteaa.

Suunnitelmien käytännön toteutus lähtee Heikkisen arvion mukaan liikkeelle pienistä, kaupungin tekemistä toimenpiteistä, kuten tienvarsien raivauksista. Kaupunki pyrkiikin toimimaan projektissa tietynlaisena suunnannäyttäjänä ja esimerkkinä alueen yrityksille.

”Tavoitteena on innostaa yrityksiä ja saada muutamia jopa sitoutumaan oman alueensa kehittämiseen. Kaupunki voisi sitten vaikka suunnittelupuolelta tukea yritysten omaehtoisia toimia. Toivomme vahvasti, että yritykset haluaisivat lähteä mukaan”, Heikkinen sanoo.

Jotkin Ruskonselän alueella toimivat suuret it-alan firmat ovat lähteneet jo ennen projektin alkua omaehtoisesti suunnittelemaan ja parantamaan alueensa viihtyvyyttä. Sieltä suunnalta on myös esitetty toiveita meneillään olevan projektin tyyppisestä toiminnasta.

Yritykset hyvillään

Kohentamissuunnitelmien kohteena olevalla alueella sijaitsee vain 72 taloutta, joissa asuu yhteensä 157 ihmistä. Töissä Ruskossa olevissa yrityksissä käy sen sijaan 5 400 henkilöä.

Alueen yrityksissä kaupungin suunnitelmat otetaan ilolla vastaan. Ruskonselällä toimivan tietoliikenneteollisuuden järjestelmätoimittajan Scanfilin 90-luvulla valmistuneiden toimitilojen pihapiiri on siistissä kunnossa. Tehtaanjohtaja Heikki Näätsaari sanoo, että ympäristön siisteys on tärkeää nimenomaan asiakkaiden kannalta.

”Jos alue on siisti ja hyvin hoidettu, se antaa sellaisen vaikutelman, että muutkin asiat ovat yrityksellä hyvin.”

Näätsaaren mukaan Ruskon alueella parantamisen varaa löytyy varsinkin ympäristöstä. Hänen mielestään Ruskon imagon kohottaminen onkin hyvä asia.

Ruskon Raitotien puoleisessa osassa toimii paljon pieniä yrityksiä. Yksi niistä on puutavaraa ja kaikenlaisia rakennustarvikkeita myyvä Oulun Rakennuspuu Oy.

Yrityksessä työskentelevän Petri Remahlin mukaan Rusko paikkana on puutavaraliikkeelle lähes ihanteellinen, koska lähellä on useita uusia asutusalueita ja liikenneyhteydet ovat hyvät. Ympäristö ei silti silmää miellytä.

”Ulospäin tämä on kyllä ankeaa teollisuusaluetta”, hän toteaa.

Kymmenisen vuotta alueella toimineessa Oulun Rakennuspuu Oy:ssä Ruskon kohentamishankkeeseen suhtaudutaan erittäin myönteisesti.

”Tottakai on hyvä, että ympäristöä kohennetaan”, Remahl sanoo.

”Olemme itsekin pyrkineet parantamaan yrityksen ympäristöä.”

549

Tapio Maikkola

Hoitamatonta pusikkoa. Ruskon pientaloalueen ympäristö ei silmää hivele. Viheralueista näkyy, että niitä ei ole aikoihin hoidettu.

548

Tapio Maikkola

Yrityspuisto? Ruskon Raitotien puoleisessa osassa toimii useita pienyrityksiä. Ympäristö on vanhoille teollisuusalueille ominaiseen tapaan ankea ja sotkuinen.

547

Tapio Maikkola

Tervetulleita toimia. Oulun Rakennuspuu Oy:ssä työskentelevän Petri Remahlin mukaan Ruskon kohentamistoimet tulevat tarpeeseen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva