Uudet jäsenet alueiden komiteaan

HELSINKI EU:n alueiden komitea saa kolme uutta suomalaisedustajaa vuoden alussa alkavaksi nelivuotiskaudeksi. Valtioneuvosto nimesi torstaina Suomen ehdokkaat komiteaan. Kullakin yhdeksästä ehdokkaasta on henkilökohtainen varajäsen.

Eteläistä aluetta edustavat Helsingin kaupunginjohtaja ylipormestari Eva-Riitta Siitonen, kansanedustaja Susanna Rahkonen Espoosta, Pirkkalan kunnanjohtaja Risto Koivisto ja toiminnanjohtaja Risto Ervelä Sauvosta.

Itäisestä alueesta komiteaan tulevat toimittaja Jaana Rautio-Teijonmaa Savonlinnasta ja Mikkelin kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Pohjoista aluetta edustavat Kuhmon kaupunginjohtaja Markku Kauppinen ja rehtori Irma Pellinen Haukiputaalta. Ahvenanmaan edustajana on toimittaja Hasse Svensson Maarianhaminasta.

Kokonaan uusia edustajia ovat Rahkonen, Pellinen ja Svensson. Osa edustajista on nykyisiä varaedustajia.

Alueiden komitean muodostavat alueellisten ja paikallisten yhteisöjen edustajat. Alueiden komitea on luonteeltaan neuvoa antava, joten varsinaista poliittista valtaa sillä ei ole.

Komiteassa on jäseniä kaikkiaan 222. Suomella on siis yhdeksän edustajaa. Muodollisesti jäsenet nimetään neuvoston yksimielisellä päätöksellä neljäksi vuodeksi kerrallaan kunkin jäsenmaan ehdotuksesta. Käytännössä jäsenmaat päättävät edustajista.

Komitean jäsen voidaan valita uudestaan. Jäsenten tulee hoitaa tehtäviään EU:n edun mukaisesti, eivätkä mitkään ohjeet sido heitä. Komitean jäsen ei voi samanaikaisesti olla EU:n jäsen.

Ministerineuvoston ja komission on kuultava alueiden komiteaa tietyissä asioissa. Näitä ovat etenkin asiat, jotka liittyvät rajojen yli ulottuvaan yhteistyöhön.

Suomen edustajat ovat työskennelleet alueiden komiteassa Suomen jäsenyyden alusta eli vuoden 1995 alusta. (STT)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva