Lääkärin työ monimuuttuja-analyysiä

50-vuotias

Juhani Vinberg Raahessa.

Raahelaista Lääkärikeskus Plasman vastaavaa lääkäriä Juhani Vinbergiä on aina kiinnostanut asioiden selvittäminen. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hän pyrki serkkupoikansa tavoin Oulun yliopistoon lukemaan sähköinsinööriksi, mutta pyrki samalla reissulla myös lääketieteelliseen tiedekuntaan. Hän onnistui molemmissa pääsykokeissa ja ryhtyi opiskelemaan lääkäriksi.

”Ihminen on paljon monimutkaisempi kuin sähköinen laite ja siten myös vaikeampi ymmärtää.”

Valmistuttuaan lääkäriksi vuonna 1975, ensimmäinen työpaikka oli Haapaveden terveyskeskuksessa. Sieltä matka jatkui Seinäjoelle keskussairaalaan, jossa hän aloitti sisätauteihin erikoistumisen. Ennen Raaheen muuttoa vuonna 1982 hän ehti asua ja opiskella vuoden Oulussa.

Vuonna 1984 Vinberg kyllästyi julkisen sektorin lääkärin työhön päivystyksineen, pitkine iltoineen ja viikonloppuineen lopullisesti ja siirtyi yksityisen puolen lääkäriksi. ”Virattomana miehenä” on nyt kulunut jo 17 vuotta.

”Se on henkisesti paljon helpompaa, kun ei enää ole byrokratian ja pakkotyön prässin alla kuten päivystyksissä julkisella sektorilla. Illat ja viikonloput ovat omassa käytössä, saan olla oman perheeni kanssa ja harrastaa.”

Lääkäriksi ryhtymistä Vinberg ei ole katunut - työ on sopinut miehelle erittäin hyvin. Vastuullinen työ on hyvin moninaista, se on tilanne- ja asiakaskeskeistä eli työtä tehdään potilas- ja sairauskeskeisesti. Se on ennenkaikkea kokonaisuuden hallintaa tai kuten Vinberg itse sanoo - monimuuttuja-analyysiä.

”Ihmisten kanssa työskenteleminen ei ole eksaktia työtä, vaan koko ajan täytyy arvioida monia asioita yhtä aikaa.”

Lääkärikeskus Plasmassa on vuosittain yli 20 000 lääkärissäkäyntiä ja siellä pitää vastaanottoa kaikkiaan noin 30 lääkäriä.

”Näyttäisi siltä, että ihmiset ovat oppineet täällä käymään. Koko ajan tämä meidän toimintamme on pikkuhiljaa lisääntynyt.”

Perhe ja koti ovat asioita, joihin Vinbergin mukaan elämä tukeutuu. Ihmisellä täytyy olla jonkinlainen tukikohta. Perhe on sosiaalisen tukiverkon perusyksikkö.

Vapaa-ajasta oman osansa vievät lasten harrastukset ja perheen kanssa reissaaminen. Vinberg on tuttu näky niin jääkiekkokaukalon kuin pesäpallokentän reunalla. Hän pitää myös luonnossa liikkumisesta ja metsästämisestä.

”Kiinnostuksen kohteita on vaikka kuinka paljon. Olen vastannut myöntävästi, kun minulta on kysytty, että haluatko hoitaa yhteisiä asioita. En enää ihan kaikkeen lähde mukaan - osaan jo tarvittaessa sanoa ei.”

Varsinaista vastaanottoa merkkipäivänä ei ole, mutta asiakkaat, ystävät ja tuttavat voivat käydä tänään perjantaina Plasmassa kahvilla kello 11.00-14.00 välisenä aikana.

HELGE MURTOVAARA

Helge Murtovaara

Passeli työ. Juhani Vinberg ei ole katunut lääkäriksi ryhtymistä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva