Korvikeorkesteri

Cd-levy

Beethoven/Liszt: Sinfoniat nro 1 ja 5. Jouni Somero, piano. MILS 0180.

Vielä kymmenen vuotta sitten Lisztin sovittamia Beethovenin sinfonioita soittava pianisti olisi ollut alansa pioneeri ja kiinnittänyt huomiota jo tästä syystä. Nyt kuitenkin nuoret leijonat ja ennen kaikkea leijonattaret ovat tarttuneet haasteeseen, ja tällaisenkin kuriositeettiohjelmiston parissa kuulijalla on vara valita esityksistä parhaat.

Jouni Somero esittää uudella levyllään Beethovenin Sinfonian C-duuri op.21 ja länsimaisen kulttuurin monumentin, Sinfonian c-molli op.67, joka myös ”Kohtalonsinfoniana” tunnetaan.

Laura Mikkolan tuore levy (sinfoniat nro 1 ja 4) asettuu luontaiseksi vertailukohdaksi, vaikka levyllä onkin eri sinfoniat. Tässä vertailussa Somero jää musiikillisesti ja teknisesti kirkkaasti kakkoseksi.

Hän tuntuu näkevän nämä teokset enemmän pianistisina voimannäytteinä kuin orkesteriteosten alkuperäistä kunnioittavina sovituksina.

Sinfonia nro 1 sujuu Somerolta vielä ihan kohtuullisesti, mitä nyt mielivaltaiset temponmuutokset, orkesteriesityksille vieras rubaton käyttö ja taiteilijan kauniisti sanottuna suurpiirteinen pianismi tuppaavat välillä häiritsemään.

Kohtalonsinfonia sen sijaan tekee Titanicit ja painuu pohjaan kovan ryskeen saattelemana. Tempot ovat kauttaaltaan laahaavat, sointi rymistelevä, ja välillä tuntuu ettei pahimpiakaan hutilyöntejä ole editoitu pois.

Voihan olla, että levy on tehty yhdellä otolla, mutta loppuun asti hiottuihin äänitteisiin tottuneelle asiakkaalle tällainen potentiaalinen studiolive on rosoisuudessaan yllätys/pettymys.

Pianolla soitetuista Beethovenin sinfonioista kiinnostuneelle musiikin harrastajalle Laura Mikkola on varmempi valinta, onhan Naxosin levy kaiken lisäksi reilut yksitoista euroa halvempikin.

HANNU HIRVELÄ

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva