Antellin huvila saatetaan purkaa

Asta Lapinoja

OULU Pala erittäin oleellista oululaista historiaa uhkaa kadota Toppilansaareen nousevan asuntomessualueen myötä.

Kun alueen suunnittelusta järjestettiin arkkitehtikilpailu, säilytettävään rakennuskantaan sisällytettiin kolme Hietasaaren huvilakulttuuriin oleellisesti kuuluvaa huvilaa. Ilmeisesti heikon kuntonsa vuoksi niin sanottu Antellin huvila, jossa leipurisuuruus sukuineen vietti kesiä, jäi säilytettävien rakennusten ulkopuolelle, ja on mahdollista, että se saa purkutuomion.

Pohjois-Pohjanmaan museon väkeä Antellin huvilan mahdollinen purkaminen hirvittää ja museolta on oltu yhteydessä alueen kaavoittajiin, jotta nämä tekisivät kaikkensa myös Antellin huvilan säilyttämiseksi osana kaupungin kulttuurihistoriaa.

”Meillä on pelimerkit oikeastaan aika vähissä. Emme voi esittää kaupungille vaatimuksia, vaan vain suositella Antellin huvilan säilyttämistä”, rakennustutkija Antti Pihkala Pohjois-Pohjanmaan museolta toteaa.

Pihkalan mielestä Antellin huvila kuuluu väistämättä samaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kastiin kuin säilytettäväksi kaavaillut kauppaneuvos Petter Hedmannin, J.W. Snellmannin ja Paason huvilakin.

Antellin huvilan tarkkaa rakennusvuotta Pihkala ei ole onnistunut jäljittämään, mutta todennäköisesti huvilan rakentaminen ajoittuu samoille vuosikymmenille kuin muutkin säilytettäväksi haluttavat huvilat. Hedmannin huvila valmistui vuonna 1858, Snellmannin huvila 1859 ja Paason huvila 1889.

Pihkala on viestittänyt Antellin huvilan tärkeyttä myös alueen kaavoittamisen aloittaneille arkkitehdeille. Niin arkkitehti Kay Bierganns kuin arkkitehti Timo Lajunenkin vakuuttavatkin tiedostavansa Pohjois-Pohjanmaan museon huolen ja pyrkivänsä pitämään myös Antellin talon mielessään kaavaa laatiessaan.

”Jos suinkin voidaan, huvila säilytetään, mutta selvää on sekin, että jostakin on pakko tinkiä, kun lähdetään luomaan 3 000 asukkaan uutta aluetta”, Timo Lajunen muistuttaa.

Kaavoittajat pyrkivät saamaan pari luonnosta alueesta valmiiksi jo loppuvuoden aikana. Asuntomessut pidetään Oulussa vuonna 2005.

Tapio Maikkola

Uhattu. Kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokkaaksi luokiteltu Antellin huvila voi joutua väistymään asuntomessualueen alta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva