Sokoksen purku alkaa vielä tänä vuonna

Mari Hautamäki

OULU Arina aloittaa nykyisen hotellin laajennuksen ja peruskorjauksen purkamalla entisen Sokoksen. Tiloissa toimivien kauppiaiden vuokrasopimukset päättyvät marraskuun viimeinen päivä ja joulumessut tulevat Arinan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Puution mukaan olemaan viimeinen liiketoiminta niissä tiloissa itsenäisyyspäivän jälkeen.

”Tavoitteena on, kun rakennuslupa jo on olemassa, että aloittaisimme kaksi-kolme kuukautta kestävän Sokos-talon purkutyön ennen vuodenvaihdetta. Maaliskuussa tai viimeistään huhtikuussa päästäisiin rakentamaan uutta. Kahden vuoden päästä syksyllä se olisi valmis, eli rakentaminen kestäisi 15-16 kuukautta”, Puutio kertoo.

Hotellikorttelin suunnitelmia on pyöritelty tiiviisti koko syksyn.

”Sisustussuunnittelija on jo valittu ja ravintolasuunnittelijat valitaan tällä viikolla. Ensimmäiset luonnokset ravintolamaailmoista saadaan parin viikon kuluessa”, hän lisää.

Varmaa alustavassa aikataulussa on se, että messut tulevat olemaan viimeinen kaupallinen toiminta niissä tiloissa. ”Vielä on paljon kysymysmerkkejä, esimerkiksi purun osalta meillä ei ole urakkasopimusta.”

Ahdas paikka

Aidattu purku- ja rakennustyömaa värittää kaupunkikuvaa ensi syksyyn.

”Se tulee olemaan erittäin ahdas paikka. Suojausvaatimusten, asiakaskasvirtojen ja myös naapurikiinteistöjen osalta rakennustyömaa tulee olemaan iso asia.”

Stockmannin työmaasta kaupunkilaiset saivat jo osviittaa keskustan isosta rakennushankkeesta.

”Kyllä tämä tulee olemaan vielä vähän hankalampi, koska paikka on ahtaampi. Oletettavasti nosturi saadaan sisäpihalle, eikä sitä tarvitse Sokos-aukiolle tuoda. Pyrimme siihen, että työmaalla ei säilöttäisi tavaraa, vaan kaikki tulisivat nykylogistiikan mukaan `just on time', eli sitä mukaa kun rakennusprojekti etenee tavara virtaa. Mutta kyllä siinä haasteita riittää”, Puutio huomauttaa.

Jostain on aloitettava

Arinalla oli alkuvuodesta vireillä kaavamuutos hotellikorttelin rakennusoikeuden lisäämisestä, jossa ullakkokerroksiin olisi mahdollista rakentaa hotellihuoneita. Arina ei kuitenkaan halua viivästyttää rakennushanketta, vaan edetä voimassa olevan rakennusluvan mukaan.

”Paljon kysymysmerkkejä on vielä ilmassa, mutta jostakin päästä on vaan lähdettävä liikkeelle, muuten tämä siirtyy ja siirtyy koko ajan.”

Puution mukaan ensimmäiseen kerrokseen tulee tämän hetken suunnitelmissa ravintolatoimintaa ja hotellin vastaanotto.

Hän toivoisi naapurikiinteistöjen lähtevän mukaan keskustan kehittämiseen, jotta kiinteistöjen väliset yhdyskäytävät ja mahdollisesti kallioparkin kautta tapahtuva huolto pystyttäisiin rakentamaan mahdollisimman toimivaksi heti alkuvaiheessa.

Arina uudistaa Sampo-taloa samanaikaisesti. Siihen on suunnitteilla vähittäiskauppoja ja ravintolatoimintaa. Keskustan kehittämissuunnitelman periaatteita pyritään noudattamaan molemmissa hankkeissa.

Jukka Leinonen

Muodon muutos. Arinan hotellikorttelin purku- ja rakennustyöt eivät jää huomaamatta oululaisilta. Kapea Pakkahuoneenkatu kavennee entisestään, vaikka rakennustyömaan nosturi nousisikin sisäpihalle.

Jukka Leinonen

Viimeiset penkojaiset. Viimeisen kerran raha vaihtaa omistajaa Sokoksen kiinteistössä joulukuun alun joulumessuilla. Sen jälkeen talo tyhjennetään ja puretaan. Uuden hotelliosan rakentaminen alkanee maalis-huhtikuussa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva