Metropoliitta Leosta ortodoksien uusi piispa

STT

HEINÄVESI Helsingin metropoliitta Leo valittiin Suomen ortodoksisen kirkkokunnan uudeksi arkkipiispaksi Valamon luostarissa Heinävedellä torstaina. Kirkolliskokouksen äänestyksessä Leo voitti Oulun metropoliitta Ambrosiuksen äänin 23-13.

Leo, 53, seuraa tehtävässä arkkipiispa Johannesta, joka jäi alkusyksystä eläkkeelle.

Vaali suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä. Kokouspaikalla arvioitiin etukäteen, että papisto olisi Ambrosiuksen ja maallikkoedustajat Leon kannalla. Kokouksessa molempia ryhmiä oli yhtä paljon. Leon voitto oli kuitenkin selkeämpi. Leo voitti Ambrosiuksen piispanvaalissa jo toistamiseen. Viisi vuotta miehet olivat ehdolla Helsingin piispaksi Leon voittaessa.

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa vihitään tehtäväänsä 16. joulukuuta Valamossa. Sitä ennen Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti vahvistaa valinnan. Helsingin hiippakuntaan valitaan Leon seuraajaksi uusi piispa ylimääräisessä kirkolliskokouksessa, joka pidettäneen tammikuussa.

Leo avaa vuoropuhelun Moskovaan

Valinnan jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Leo lupasi, että Suomen kirkko käy vuoropuhelua Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa.

”On puhuttava yhteisistä asioista ja ongelmistakin”, hän sanoi. Suomen ja Venäjän ortodoksikirkkojen suhteet eivät viime vuosina ole olleet parhaat mahdolliset. Välejä on hiertänyt muun muassa Viron kysymys.

Maassa on kaksi ortodoksikirkkoa, joista toisen päämiehenä arkkipiispa Johannes toimi jonkin aikaa.

”Meillä on avoimet suhteet kumpaankin tahoon Virossa. Aika parantaa haavat”, Leo sanoi.

Suomen kirkko toimii hengellisesti Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisuudessa. Kirkolliskokouksen aikana julkisuuteen nousi hanke, jonka mukaan patriarkaatti on valmis harkitsemaan autokefalian eli itsenäisyyden myöntämistä suomalaisille. Leo ei ottanut Valamossa asiaan kantaa. Hän sanoi sen nousseen esille, mutta mitään konkreettista ei ole vielä tapahtunut.

Piispanistuin pysyy Kuopiossa

Arkkipiispa johtaa 58 000 jäsenen kirkkokuntaa Kuopiosta. Leo lupasi, että arkkipiispan istuin säilyy siellä jatkossakin.

Muutama vuosi sitten arkkipiispa Johannes kaavaili kirkon keskuspaikan siirtoa Helsinkiin, mutta siitä ei tullut mitään.

”Ortodoksinen kirkko ei ole ensimmäisenä poistumassa maaseudulta”, Leo kommentoi asiaa. Hän sanoi ryhtyvänsä hoitamaan tehtäväänsä nöyrällä mielellä ja ilman erityisiä julistuksia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva